u bent hier: Homepage Nieuws

Nieuws

Bekijk hier onze nieuwsberichten. Wil je specifiek nieuws lezen over een bepaalde afdeling of bijvoorbeeld alle cliëntverhalen bekijken? Gebruik dan de filterfunctie. Wil je op de hoogte blijven van ons werk, abonneer je dan op een van onze nieuwsbrieven.

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van ons laatste nieuws? Meld je dan aan voor een van onze nieuwsbrieven.

Officiële opening Nijmegen

17 april 2024

Officiële opening Nijmegen

Vrijdag knipte Marie-Jeanne Vrancken Peeters namens onze Raad van Toezicht onder toeziend oog van ons netwerk, wethouder Grete Visser en collega’s het lint door en daarmee was de opening van onze locatie Nijmegen officieel.

"We wilden graag iets terugdoen voor de zorg die we hebben gehad"

08 april 2024

“We wilden graag iets terugdoen voor de zorg die we hebben gehad”

Eltjo’s vrouw Esther overleed in het voorjaar van 2020 aan de gevolgen van kanker. Door corona konden er maar dertig mensen bij haar begrafenis zijn. Daarom organiseerde het gezin zodra het kon ‘Vier het leven van Esther’, een borrel in het bos, voor dierbaren. Gasten werd gevraagd om in plaats van bloemen of andere cadeaus te doneren aan het Helen Dowling Instituut. “Wij hebben als gezin veel gehad aan deze zorg. Het voelde goed om zo iets terug te geven.”

KWF financiert nieuw onderzoek HDI

22 september 2020

KWF financiert nieuw onderzoek HDI

KWF kent 27 miljoen euro toe aan 51 nieuwe onderzoeksprojecten van 14 verschillende instituten. Dr. Melanie Schellekens van het Helen Dowling Instituut ontvangt als jonge talentvolle onderzoeker ruim een half miljoen euro voor een onderzoek naar het psychologische effect van een succesvolle behandeling bij patiënten met uitgezaaide kanker. Hoe gaan zij om met het onzekere gegeven dat hun leven voor onbepaalde tijd is verlengd?

10e HDI Charity Golftoernooi levert €61.000 op

08 september 2020

10e HDI Charity Golftoernooi levert €61.000 op

Zonder fondsenwerving is onze kwaliteitszorg niet mogelijk. Daarom organiseren wij jaarlijks fondsenwervende evenementen. De 96 gasten van het HDI Charity Golftoernooi golfden, genoten van een coronaproof-diner en boden gul tijdens de veiling die geheel ten gunste komt aan onze zorg.

HDI vestigt bijzondere leerstoel

18 juni 2020

HDI vestigt bijzondere leerstoel

Veel mensen met kanker lopen te lang door met (ernstige) psychische klachten, zoals vermoeidheid, angst en depressie. Het is belangrijk dat deze mensen op tijd de juiste zorg vinden, om verergering van die klachten te voorkomen. Hoe de juiste zorg eruit ziet is voor elke patiënt anders. Dat in kaart brengen is het doel van prof. dr. Marije van der Lee, hoofd wetenschappelijk onderzoek bij psycho-oncologisch centrum Helen Dowling Instituut (HDI).

Jaarverslag 2019

15 juni 2020

Jaarverslag 2019

36% kankerpatiënten eenzamer sinds corona

09 juni 2020

36% kankerpatiënten eenzamer sinds corona

Corona bezorgt velen van ons zorgen en stress. Iemand met kanker had deze gevoelens al en krijgt dit er nog eens bovenop. Afstand houden valt vaak extra zwaar, want contact, afleiding, een arm om je heen is juist als je ziek bent zo hard nodig. Uit onderzoek van het Helen Dowling Instituut blijkt dat 33% van de kankerpatiënten sinds de lockdown aanzienlijk meer psychische stress ervaart. Daarnaast voelt 36% zich eenzaam en geïsoleerd door het wegvallen van sociale contacten en activiteiten. Bianca Weijers is een van hen. “Het was alsof ik opnieuw een diagnose kreeg. Je voelt je zó kwetsbaar.”

“71 procent kankerpatiënten wil deels blijven beeldbellen”

“71 procent kankerpatiënten wil deels blijven beeldbellen”

De therapeuten van het Helen Dowling Instituut (HDI) in Bilthoven staan ook in coronatijd klaar voor mensen met kanker. Met psychologische zorg op veilige afstand, letterlijk (via video- of wel beeldbellen) of op anderhalve meter. Na zeven weken lockdown vroegen we cliënten naar hun ervaringen met beeldbellen en hun emotionele welzijn sinds de uitbraak van het coronavirus. Hieruit blijkt dat 71% deels wil blijven beeldbellen, als men moe is door chemotherapie of (tijdelijk) lichamelijk beperkt is door bijvoorbeeld een operatie. Daarnaast geeft 36% van de kankerpatiënten aan zich eenzamer te voelen sinds de uitbraak van het coronavirus.

Zorg gaat door op afstand, met mogelijkheid face-to-facetherapie

11 mei 2020

Zorg gaat door op afstand, met mogelijkheid face-to-facetherapie

Na twee maanden worden de coronamaatregelen langzaam versoepeld. Ook bij het HDI kijken we vooruit. Behandelingen worden grotendeels op afstand voortgezet. Vanaf 25 mei is in beperkte mate weer face-to-facetherapie mogelijk, in goed overleg met de therapeut. De veiligheid en gezondheid van cliënten en collega’s staan hierbij voorop.

Volle kracht vooruit met een voet op de rem

Volle kracht vooruit met een voet op de rem

Hoe doe je dat, vrijheden verruimen met een voet op de rem? Een goede vraag en ook voor het HDI een uitdaging. Toen het coronavirus in Nederland definitief zijn intrek had genomen, lukte het ons om binnen een week de gehele organisatie thuis te laten werken. Het was even wennen, passen en meten maar het lukte. Onze psychologische zorg voor mensen met kanker en hun naasten kon doorgaan en dat was voor iedereen een opluchting.

Corona en mediagebruik

07 mei 2020

Corona en mediagebruik

We worden de hele dag geconfronteerd met het coronavirus: in de media, op social media, maar ook in gesprek met anderen of op straat waar iedereen afstand tot elkaar houdt. Die overvloed aan berichten en confrontatie met het virus kan je angstiger maken.

Intimiteit bij kanker, ook tijdens corona

06 mei 2020

Intimiteit bij kanker, ook tijdens corona

Nu we al een paar weken op afstand van elkaar leven, is de behoefte aan contact groot. Sommige patiënten leven uit noodzaak of angst voor het coronavirus in isolatie en zijn voorzichtig in het contact met anderen. Terwijl iedereen de behoefte heeft aan contact en aanraking met dierbaren. Hoe zorg je voor intimiteit ten tijde van corona?

Psychische klachten bij kanker tijdens corona

04 mei 2020

Psychische klachten bij kanker tijdens corona

Kanker en corona, het is voor sommigen een extra zware combinatie. Door de dreiging van het virus en de genomen maatregelen kunnen mensen met kanker extra angstig zijn, zich onzeker voelen over het verloop van hun behandelingen of eenzaamheid ervaren. Veel mensen zitten nu noodgedwongen thuis, wat ook voor spanningen kan zorgen in de relatie of het gezin. Het is logisch dat (ex-)kankerpatiënten en hun naasten meer angst en somberheid ervaren in deze tijd van het coronavirus.

Tips tegen angst, stress en bezorgdheid tijdens corona

16 april 2020

Tips tegen angst, stress en bezorgdheid tijdens corona

Het coronavirus en de genomen maatregelen kunnen ervoor zorgen dat je nog angstiger dan normaal bent. Misschien voel je je gestrest of ben je bezorgd over de gezondheid van jezelf of je dierbare. Onderstaande tips kunnen je helpen in deze tijd van het coronavirus.

Hoe werkt het HDI tijdens corona?

10 april 2020

Hoe werkt het HDI tijdens corona?

Het HDI werkt door. Met gesloten deuren maar met een open digitale verbinding. Onze psychologische zorg aan duizenden cliënten gaat door via beeldbellen en telefoon. Binnenkort kunnen we ook onze gezins- en groepstherapieën via een veilige beeldverbinding voortzetten. Daarmee zorgen we gewoon door. Juist nú.

Het bevorderen van een goede terugkeer naar werk na kanker

07 april 2020

Het bevorderen van een goede terugkeer naar werk na kanker

Twee op de drie kankerpatiënten keert terug naar zijn of haar werk na de afronding van de kankerbehandeling. Om een goede terugkeer naar werk te bevorderen, is het van belang om meer inzicht te krijgen in de factoren die hieraan bijdragen. Marije van der Lee schreef hierover een paper in Health Psychology Bulletin, samen met haar collega’s van het Helen Dowling Instituut (HDI) en de Universiteit Groningen. Mensen met kanker vinden terugkeer naar werk belangrijk omdat het bijdraagt aan dagelijkse structuur, sociale contacten en het de focus verlegt naar andere dingen dan kanker. Verschillende studies hebben gekeken naar welke factoren bijdragen aan terugkeer naar werk of het juist belemmeren. Fysieke uitputting, behandeling met chemo of invasieve operatie, een hogere leeftijd, lagere opleiding en lager inkomen belemmeren de terugkeer naar werk. In deze studies is echter niet gekeken naar psychosociale factoren zoals mentaal welzijn of angst en depressieklachten. Psychosociale factoren Om te onderzoeken of ook psychosociale factoren een rol spelen bij werkhervatting, hebben Van der Lee en collega’s allereerst een Delphi studie opgezet. Hiervoor zijn 21 kankerpatiënten en 19 therapeuten met ervaring in de psycho-oncologie bevraagd over welke factoren zij belangrijk vinden bij werkhervatting. Patiënten en therapeuten waren het grotendeels met elkaar eens over deze factoren. Op basis hiervan werden de volgende factoren geselecteerd om te onderzoeken of ze bijdragen aan werkhervatting: co-morbiditeit, psychische klachten (angst, depressie, vermoeidheid), welzijn, kwaliteit van leven, gevoelens van hulpeloosheid, acceptatie van ziekte, gevoel van controle over problemen, stressvolle levenservaringen, huishoudelijk en sociaal functioneren. De individuele patiënt Van der Lee gebruikte data van een landelijke evaluatiestudie naar de psycho-oncologische zorg van het HDI of een ander Psycho-Oncologisch Centrum (POC). De eerder geselecteerde factoren bleken werkhervatting 9 maanden na aanmelding bij een POC niet te voorspellen. Het kan zijn dat factoren die bijdragen aan werkhervatting sterk verschillen tussen patiënten. Mogelijk speelt voor de ene patiënt welzijn een belangrijke rol, voor de ander acceptatie van de ziekte, maar dit hoeft niet voor de gehele groep patiënten te gelden. Toekomstig onderzoek zou zich meer op het individu moeten richten. Meer over onderzoek van het HDI

Corona-angst de hand schudden

03 april 2020

Corona-angst de hand schudden

“Kankerpatiënten zijn behoorlijk veerkrachtig.” Dat is de eerste conclusie van gz-psycholoog Coen Völker na drie weken therapie in tijden van corona. “Sommigen zijn weliswaar behoorlijk angstig, voelen zich onveilig en twijfelen over behandelingen nu er een virus heerst. Maar de meesten zijn niet in paniek. Met alle cliënten sprak ik over corona en veel cliënten blijken op een behoorlijk veerkrachtige manier met deze noodtoestand om te gaan.” Hoe kan dat? Wat doen cliënten van het HDI waardoor ze de angst kunnen begrenzen? Wat hebben ze in het verleden door hun kankertijd geleerd waardoor ze nu met corona overeind blijven?

Zorg aan huidige en nieuwe cliënten HDI gaat door op afstand

26 maart 2020

Zorg aan huidige en nieuwe cliënten HDI gaat door op afstand

Gezien de ontwikkelingen rondom het coronavirus hebben we ook bij het HDI maatregelen moeten treffen. Afspraken worden omgezet in een telefonische afspraak of afspraak via beeldbellen. Aanmelden voor zorg blijft ook mogelijk. We vinden het belangrijk dat onze zorg aan cliënten gewoon doorgaat.

Instructie beeldbellen met het HDI

13 maart 2020

Instructie beeldbellen met het HDI

Gezien de ontwikkelingen rondom het coronavirus hebben wij besloten geen bezoek meer te ontvangen op onze vestigingen in Arnhem, Nijmegen en Bilthoven. De zorg aan cliënten gaat gewoon door middels beeldbellen. In deze instructie leest u daar meer over.

Evenementen afgelast vanwege coronavirus

12 maart 2020

Evenementen afgelast vanwege coronavirus

Vanwege het coronavirus en de genomen maatregelen zijn evenementen tot en met 6 april afgelast. Het HDI Heldenconcert op 4 april wordt daarom verplaatst naar een later moment. Ook de Utrecht Marathon van 19 april is afgelast. Geplande evenementen na de zomer gaan gewoon door.

De werkdag van... Marije van der Lee

06 maart 2020

De werkdag van… Marije van der Lee

Bron: De Psycholoog (NIP)

Doorleven met kanker: hoe doe je dat? (boek)

26 februari 2020

Doorleven met kanker: hoe doe je dat? (boek)

Door nieuwe, soms experimentele, medische behandelingen leven mensen met kanker soms langer dan verwacht. Een groeiende groep patiënten die niet genezen is verklaard, maar ook niet meteen overlijdt. Hoe ga je om met zo’n onzekere situatie? Daniëlle Hermans en Barbara Slagman interviewden voor hun nieuwe boek Doorlevers 15 mensen die doorleven met kanker.

Een zorg minder

19 februari 2020

Een zorg minder

Na een pittige start zijn we blij te kunnen vertellen dat we met bijna alle zorgverzekeraars een contract hebben gesloten. Goed nieuws voor onze cliënten, die in de meeste gevallen kunnen rekenen op volledige vergoeding vanuit de basisverzekering. Een zorg minder.

“Grenzen overschrijden mag geen gewoonte zijn”

07 februari 2020

“Grenzen overschrijden mag geen gewoonte zijn”

Wat ik meest mis in deze jaren na kanker is vrijheid. Een lichaam met een bijna altijd halfvolle, dan wel bijna lege batterij, beperkt enorm. Inmiddels kamp ik hier ruim drie jaar mee en ondertussen heb ik vele manieren ontdekt die het omgaan met weinig energie makkelijker, fijner, vrijer en soms zelfs productiever maakt.

BLANKET studie: eerstelijnszorg bij angst voor terugkeer van kanker

BLANKET studie: eerstelijnszorg bij angst voor terugkeer van kanker

We zijn op zoek naar huisartspraktijken en POH-GGZ die mee willen doen aan een studie naar begeleiding bij angst voor terugkeer van kanker in de huisartsenpraktijk. In dit document leest u meer informatie.

Nieuw onderzoek HDI en UMC Groningen naar bijdrage partner aan behandeling van vermoeidheid

06 februari 2020

Nieuw onderzoek HDI en UMC Groningen naar bijdrage partner aan behandeling van vermoeidheid

Het Helen Dowling Instituut (HDI) en het UMC Groningen hebben een subsidie van een half miljoen ontvangen van KWF Kankerbestrijding voor een nieuw onderzoeksproject: COMPANION. In dit project worden twee online interventies ontwikkeld om patiënt én partner te helpen bij het omgaan met ernstige vermoeidheid na kanker. Onderzocht wordt hoe partners zo goed mogelijk betrokken kunnen worden bij de behandeling van vermoeidheid.