u bent hier: Homepage Nieuws KWF financiert nieuw onderzoek HDI

KWF financiert nieuw onderzoek HDI

KWF kent 27 miljoen euro toe aan 51 nieuwe onderzoeksprojecten van 14 verschillende instituten. Dr. Melanie Schellekens van het Helen Dowling Instituut ontvangt als jonge talentvolle onderzoeker ruim een half miljoen euro voor een onderzoek naar het psychologische effect van een succesvolle behandeling bij patiënten met uitgezaaide kanker. Hoe gaan zij om met het onzekere gegeven dat hun leven voor onbepaalde tijd is verlengd?

Een toetsenbord waarvan op de enter-toets ONDERZOEK staat.

Het is een enorme klap als je hoort dat je kanker hebt en een dubbel zo harde klap als je hoort dat je niet meer beter wordt. Door verbeteringen in de behandeling leven mensen met uitgezaaide kanker steeds langer. Goed nieuws zou je denken, alleen hoe ga je om met een uitgestelde dood? Je weet dat je aan de ziekte komt te overlijden, alleen niet wanneer. Dit brengt een enorme onzekerheid met zich mee, die de kwaliteit van leven kan beïnvloeden. Hoe je het beste je veerkracht behoudt in deze situatie onderzoekt dr. Melanie Schellekens van het Helen Dowling Instituut. “We willen samen met deze patiënten tot handvatten komen om deze groep optimaal te ondersteunen.”

2021

Het onderzoek gaat in 2021 van start. In het project gaat Schellekens samenwerken met prof. dr. Marije van der Lee (Helen Dowling Instituut en Tilburg University), dr. Karijn Suijkerbuijk (UMC Utrecht), dr. Eeske van Roekel (Tilburg University) en dr. Linda Bolier (Trimbos Instituut). Ook zijn het Radboudumc, University of Calgary en patiëntenorganisaties Stichting Melanoom en Longkanker Nederland betrokken.

Krachtige impuls

KWF-directeur Fred Falkenburg is blij met de nieuwe projecten: “De coronapandemie heeft de oncologische zorg flink ontwricht. Bevolkingsonderzoeken lagen stil, de zorg werd gemeden en behandelingen werden uitgesteld. Dat blijft niet zonder gevolgen. Door tientallen nieuwe onderzoeken te financieren, geven we een belangrijke en krachtige impuls aan de bestrijding van die andere pandemie: kanker.”

Recente nieuws

Zo beoordelen cliënten onze zorg.

Bekijk hier de volledige resultaten uit ons tevredenheidsonderzoek. Onze zorg ook beoordelen? Dat kan op Zorgkaart Nederland.

Tevredenheid

Afname stemmingsklachten

Beveelt ons aan