u bent hier: Homepage Nieuws Nieuw onderzoek HDI en UMC Groningen naar bijdrage partner aan behandeling van vermoeidheid

Nieuw onderzoek HDI en UMC Groningen naar bijdrage partner aan behandeling van vermoeidheid

Het Helen Dowling Instituut (HDI) en het UMC Groningen hebben een subsidie van een half miljoen ontvangen van KWF Kankerbestrijding voor een nieuw onderzoeksproject: COMPANION. In dit project worden twee online interventies ontwikkeld om patiënt én partner te helpen bij het omgaan met ernstige vermoeidheid na kanker. Onderzocht wordt hoe partners zo goed mogelijk betrokken kunnen worden bij de behandeling van vermoeidheid.

Het COMPANION-onderzoek

COMPANION is een afkorting voor Couple Online Mindfulness intervention and online Physical Activity interventION”. In het project worden twee online interventies ontwikkeld om patiënt en partner te helpen bij het omgaan met ernstige vermoeidheid na kanker. Uit eerder onderzoek weten we dat de partner invloed kan hebben op de vermoeidheidsklachten van de patiënt. Daarom is het van belang om zowel de patiënt als diens partner te betrekken in de behandeling van vermoeidheid na kanker.

Het HDI heeft eerder de effectiviteit aangetoond van een Mindfulness-based cognitieve therapie (Minder Moe bij Kanker) en een interventie gericht op balans in activiteit (Activity Coach). In het COMPANION-project gaan we onderzoeken hoe we beide interventies kunnen verbeteren door de partner op een zo goed mogelijke manier te betrekken bij de vermoeidheidsbehandeling. Dit kan bijdragen aan het verminderen van de vermoeidheid van de patiënt en het verbeteren van het welzijn van zowel de patiënt als de partner.

Onderzoeksteam

Het COMPANION-onderzoek wordt vanuit het HDI uitgevoerd door dr. Melanie Schellekens en dr. Marije van der Lee. Vanuit het UMC Groningen zijn prof. dr. Mariët Hagedoorn, dr. Fabiola Müller en dr. Marrit Tuinman als onderzoekers betrokken. Voor de uitvoering van het onderzoek werken zij samen met Ziekenhuisgroep Twente, Sint Antonius Ziekenhuis, PMI Rembrandt Fysiotherapie, Roessingh Research and Development en Karify. Ook is de Stichting voor Patiënten met Kanker aan het Spijsverteringskanaal (SPKS) betrokken bij het onderzoek.

Recente nieuws

Zo beoordelen cliënten onze zorg.

Bekijk hier de volledige resultaten uit ons tevredenheidsonderzoek. Onze zorg ook beoordelen? Dat kan op Zorgkaart Nederland.

Tevredenheid

Afname stemmingsklachten

Beveelt ons aan