Marije van der Lee bij het HDI

u bent hier: Homepage Leerstoel/Marije van der Lee

Wij hebben een leerstoel!

Waarom werkt iets wel voor de één, maar niet voor de ander? En waarom komt een klacht nooit alleen? Om te weten te komen wat werkt voor wie in de psycho-oncologie en vooral ook waarom vestigde het Helen Dowling Instituut een bijzondere leerstoel aan Tilburg University, bekleed door ons hoofd wetenschappelijk onderzoek prof. dr. Marije van der Lee. Bekijk hier de oratie, ons online event ter ere hiervan en een overzicht van interviews met Marije in de media.

Oratie

Een oratie is een ‘openbare rede’  waarmee een nieuw benoemde hoogleraar het ambt officieel aanvaardt. In de inaugurele rede deelt hij of zij een unieke kijk op het onderwerp van de leerstoel. Prof. dr. Marije van der Lee deelde haar visie op de psycho-oncologie live bij Tilburg University op vrijdag 16 april 2021.

Meerdere oratieboeken met de titel Wat werkt voor wie in de psycho-oncologie? van prof. dr. Marije van der Lee liggen uitgewaaierd bij het Helen Dowling Instituut.

Oratieboek

De oratie gaat samen met de publicatie van een bijbehorend boek. Hierin deelt de kersverse hoogleraar zijn of haar kennis over het onderwerp van de leerstoel. Prof. dr. Marije van de Lee neemt je mee in haar zoektocht met als hoofdvraag: ‘Wat werkt voor wie in de psycho-oncologie?’.

Online event

Het Helen Dowling Instituut is trots op de realisatie van de leerstoel. Daarom vierden we dat groots met een interactief online event voor al onze relaties. Tijdens dit evenement ging host Fien Vermeulen in gesprek met professor Marije van der Lee over de toekomst van de psycho-oncologie.

Met ons onderzoek willen we bereiken dat de zorg nog beter toegankelijk wordt en optimaal aansluit bij de cliënt.

Marije van der Lee

Marije in de media

Wat ervaren patiënten met uitgezaaide kanker als helpend bij langdurige respons op immuno- of doelgerichte therapie?

26 maart 2024

Wat ervaren patiënten met uitgezaaide kanker als helpend bij langdurige respons op immuno- of doelgerichte therapie?

Eerst leidde een diagnose van uitgezaaide melanoom- of longkanker snel tot verergering van ziekte en overlijden. Nieuwe medische behandelingen zoals immunotherapie en doelgerichte therapie hebben ervoor gezorgd dat veel patiënten langer kunnen leven. Dat is goed nieuws, maar het zorgt ook voor veel onzekerheid, omdat we nog niet goed weten hoe lang deze behandelingen kunnen werken.

Hoe ga je samen om met de vermoeidheid van je partner bij kanker?

25 maart 2024

Hoe ga je samen om met de vermoeidheid van je partner bij kanker?

Ernstige vermoeidheid bij kanker komt veel voor bij kanker en kan een hardnekkig probleem worden. De impact van chemo en of operaties kan leiden tot extreme vermoeidheid. Ook bij partners. Om stellen te helpen heeft het Helen Dowling Instituut een effectieve behandeling, Samen Minder moe. Lees het artikel met onze ambassadeur Nadja Hüpscher en hoofd wetenschappelijk onderzoek prof. Dr. Marije van der Lee.

Treating fear of cancer recurrence in primary care

17 oktober 2023

Treating fear of cancer recurrence in primary care

Care for fear of cancer recurrence (FCR) is considered the most common unmet need among cancer survivors. Yet the prevalence of FCR and predisposing factors remain inconclusive. To support targeted care, we provide a comprehensive overview of the prevalence and severity of FCR among cancer survivors and patients, as measured using the short form of the validated Fear of Cancer Recurrence Inventory (FCRI-SF). We also report on associations between FCR and clinical and demographic characteristics.

Behandeling chronische vermoeidheid na kanker te personaliseren met netwerkbenadering

12 september 2023

Behandeling chronische vermoeidheid na kanker te personaliseren met netwerkbenadering

Uit het promotieonderzoek van Tom Bootsma blijkt dat de behandeling voor chronische vermoeidheid na kanker gepersonaliseerd kan worden aan de hand van de netwerkbenadering. Het onderzoek is onderdeel van het REFINE-project, een samenwerking tussen Helen Dowling Instituut en Tilburg University.