u bent hier: Homepage Nieuws Volle kracht vooruit met een voet op de rem

Volle kracht vooruit met een voet op de rem

Hoe doe je dat, vrijheden verruimen met een voet op de rem? Een goede vraag en ook voor het HDI een uitdaging. Toen het coronavirus in Nederland definitief zijn intrek had genomen, lukte het ons om binnen een week de gehele organisatie thuis te laten werken. Het was even wennen, passen en meten maar het lukte. Onze psychologische zorg voor mensen met kanker en hun naasten kon doorgaan en dat was voor iedereen een opluchting.

Hanneke Haanraadts, directeur van het Helen Dowling Instituut, kijkt lachend in de camera.

Door: Hanneke Haanraadts, algemeen directeur Helen Dowling Instituut

Binnen no time werden we experts in beeldbellen, het organiseren van webinars en zelfs voor de groepstherapieën vonden we een oplossing. Met een weergaloze inzet gingen medewerkers de problemen te lijf die opdoemden. Denk aan kinderen die opeens thuis waren tot een groot financieel probleem omdat onze fondsenwervende activiteiten gecanceld werden. Maar we vonden een modus en twee maanden later kan ik zeggen dat thuiswerken werkt!

Balanceren

Nu haalt onze premier Nederland van het slot, maar met de voet op de rem. We krijgen perspectief maar staan met 17 miljoen mensen op een evenwichtsbalk. We zoeken de subtiele balans tussen het controleren van het coronavirus aan de ene kant, en zachtjesaan de vrijheden verruimen aan de andere kant. Ik heb Mark Rutte goed gehoord: als het coronavirus oncontroleerbaar dreigt te worden, gaat direct de rem erop. We zijn allemaal nodig om dit te laten slagen, we moeten allemaal meedoen. Verantwoordelijk gedrag: bij de minste klachten binnen blijven, afstand houden, thuiswerken en alleen als het móet de deur uit.

Een gedoseerd beleid

Met deze richtlijn in ons achterhoofd hebben Anette Pet (directeur Zorg) en ik elkaar eens goed aangekeken. Wat betekent dit voor het HDI en onze patiëntenzorg? We gooien de rem niet los, onze cliënten zijn kwetsbaar en dat vraagt gedoseerd beleid. Dus online behandeling blijft en er is een optie voor face-to-face behandeling. Thuiswerken blijft het motto en gedoseerd mogen teams op geplande momenten werken vanuit onze locaties. Veiligheid voor onze medewerkers, vrijwilligers en cliënten staat voorop.

Financiële uitdaging

Op- en afschalen, gas geven en gas terug nemen: volle kracht vooruit met je voet op de rem. Het gaat ons lukken, het HDI heeft voor zwaardere opgaven gestaan. Maar de situatie heeft ons wel gedwongen tot een dringende oproep: met de actiepagina www.helphdicoronadoor.nl hopen we ons verlies met fondsenwervende activiteiten deels te dekken. Want het financiële tekort is een gegeven tijdens deze crisis waar we ook jouw hulp bij nodig hebben. De reacties zijn hartverwarmend en stimuleren ons om vol gas door te gaan!

Ik wens jullie allemaal een goede gezondheid! Ik hoop dat iedereen zijn vrijheid op verantwoorde wijze pakt en zo die van de ander niet ontneemt.

Recente nieuws

Zo beoordelen cliënten onze zorg.

Bekijk hier de volledige resultaten uit ons tevredenheidsonderzoek. Onze zorg ook beoordelen? Dat kan op Zorgkaart Nederland.

Tevredenheid

Afname stemmingsklachten

Beveelt ons aan