u bent hier: Homepage Onderzoek

Onderzoek maakt onze zorg

Onze onderzoekers brengen in kaart welke zorg werkt voor wie en waarom. De onderzoeksvragen komen direct uit onze dagelijkse praktijk en de inzichten die we opdoen in de onderzoeken passen we weer toe in onze behandelingen. Zo draagt ons onderzoek bij aan de verbetering van de psychologische zorg aan mensen met kanker.

REFINE

Vermoeidheid

REFINE

Met het vervolgonderzoek van Fitter na kanker willen we kunnen voorspellen welke e-therapie of combinatie van therapieën, het beste werkt voor welke cliënt.

IMPRESS

Veerkracht

IMPRESS

Hoe kunnen we de veerkracht van mensen met uitgezaaide kanker die behandeld worden met immunotherapie of doelgerichte therapie versterken? Deze vraag willen we met IMPRESS beantwoorden.

COMPANION

Vermoeidheid

COMPANION

Uit onderzoek blijkt dat de partner invloed kan hebben op de vermoeidheidsklachten van de patiënt. Met COMPANION ontwikkelen we samen met het UMC Groningen een online interventie om de partner te betrekken bij de behandeling.

BLANKET

Angst

BLANKET

Met dit onderzoek willen we huisartsen en POH-GGZ’ers trainen in het signaleren en behandelen van angst voor terugkeer van kanker en nagaan of dit de patiënt helpt bij de vermindering van angstklachten.

PARTNR

Vermoeidheid

PARTNR

Kanker maakt vaak moe, soms extreem moe. PARTNR richt zich op de aanpak van vermoeidheid bij vrouwen met borstkanker.

MATCH

Angst, Vermoeidheid

MATCH

In de MATCH-studie wordt onderzocht of een nieuwe vorm van cognitieve gedragstherapie beter werkt in de psychologische behandeling van vermoeidheid, angst voor terugkeer van kanker en depressieve klachten.

SCHEMA

Angst

SCHEMA

Met dit onderzoek willen we kennis krijgen over welke mensen een verhoogd risico hebben op ernstige psychische klachten bij kanker waarvoor intensievere behandeling nodig is.

TIRED

Vermoeidheid

TIRED

In de TIRED-studie wordt onderzocht of de door het HDI ontwikkelde mindfullness-based cognitieve therapie ‘Minder Moe’ helpt bij het verminderen van vermoeidheid bij mensen met sarcoïdose.

CAREST

Angst

CAREST

Met het onderzoek CAREST willen we de kosteneffectiviteit van onze online zelfhulp “Minder angst bij kanker” bepalen.

Fitter na kanker

Vermoeidheid

Fitter na kanker

Met het onderzoek Fitter na Kanker willen we kunnen voorspellen bij welke patiënt welke e-therapie het beste werkt. Zo hopen we bij te dragen aan het vergroten van de kwaliteit van leven van een grote groep vermoeide patiënten.

BeMind

Angst

BeMind

Met het onderzoek BeMind onderzochten we in samenwerking met het Radboudumc de klinische- en kosteneffectiviteit van online mindfulness-based cognitieve therapie bij angst en somberheidsklachten bij kanker, vergeleken met gebruikelijke zorg bij deze klachten.

Publicaties

Ga direct naar de overzichtspagina met al onze publicaties.

Leerstoel

Wat werkt voor wie in de psycho-oncologie? Om daarachter te komen, vestigde het Helen Dowling Instituut in 2020 een leerstoel aan Tilburg University, bekleed door ons hoofd wetenschappelijk onderzoek prof. dr. Marije van der Lee.

Contact

Heb je vragen of wil je graag meer weten over het wetenschappelijk onderzoek dat wij doen? Onze onderzoekers helpen je graag verder!

Meetinstrumenten

Onze onderzoekers hebben een aantal vragenlijsten vertaald en gevalideerd. Deze zijn vrij te gebruiken.