De patiëntengroep ‘doorlevers’ krijgt tijd om in een redelijk goede lichamelijke conditie weer verder te gaan met hun leven. Maar hoe pak je de draad weer op als er zoveel onzekerheid is over je toekomstperspectief? Hoe ver kun je vooruit plannen? Hoe zit het met je mentale en lichamelijke conditie? Hoe leg je je situatie uit aan je omgeving? Iedereen haalt opgelucht adem, ‘het gaat weer goed’… Maar zo simpel ligt het niet. In het boek vertellen mensen hoe zij omgaan met het leven na de diagnose in een tijd dat langer doorleven met de ziekte kanker steeds meer voorkomt.
Ervaringsverhalen
Daniëlle Hermans is zelf ook een ‘doorlever’. In 2014 kreeg zij kanker, die na operaties en chemo’s nog twee keer terugkeerde, maar die vooralsnog wegblijft. De ziekte zette haar leven op z’n kop. “Het niet weten, het constant laveren tussen licht en donker, maakt dit leven ingewikkeld.” Zij volgde net als vele anderen uit het boek de groepstherapie ‘Tijd van Leven‘ bij het Helen Dowling Instituut. Eerder verschenen het verhaal van Daniëlle en de groepstherapie al in Trouw.
Tijd van Leven
Dr. Marije van der Lee, hoofd wetenschappelijk onderzoek en gz-psycholoog van het Helen Dowling Instituut (HDI), werkte mee aan het boek. Zij ziet dat er veel behoefte is om ervaringen met elkaar te delen. Daarom ontwierp het HDI de groepstherapie ‘Tijd van Leven’ voor deze specifieke groep patiënten. Marije: “Langer doorleven met kanker dan verwacht brengt psychologische uitdagingen met zich mee. Ook vraagt het veel veerkracht van deze groep, die voortdurend in onzekerheid leeft. Dit boek kan veel mensen helpen, onder wie onze cliënten en hun dierbaren.”
Het boek Doorlevers. Ervaringsverhalen over doorleven met kanker verschijnt eind maart en is nu al te bestellen via bol.com.