u bent hier: Homepage Nieuws Tips tegen angst, stress en bezorgdheid tijdens corona

Tips tegen angst, stress en bezorgdheid tijdens corona

Het coronavirus en de genomen maatregelen kunnen ervoor zorgen dat je nog angstiger dan normaal bent. Misschien voel je je gestrest of ben je bezorgd over de gezondheid van jezelf of je dierbare. Onderstaande tips kunnen je helpen in deze tijd van het coronavirus.

1. Probeer een vast dagritme aan te houden

Sta op vaste tijden in de week op en ga ook op vaste tijden naar bed. Maak een globaal schema voor de dag. Plan je taken rond werk en studie of school, afgewisseld met ontspanning. Zorg ook voor voldoende frisse lucht en zonlicht.

2. Beperk de tijd dat je met het nieuws bezig bent

Het is prima om je regelmatig op de hoogte te stellen van het nieuws, maar beperk je tot bijvoorbeeld twee momenten per dag en dan maximaal een half uur. Zet daarvoor een timer of wekker, zodat je niet in de verleiding komt er vele uren per dag aan te besteden. Raadpleeg betrouwbare bronnen zoals websites van de overheid, het RIVM en thuisarts.nl.

3. Zorg voor voldoende ontspanning, beweging en plezier

Juist in spannende tijden is het belangrijk om momenten te nemen waarop je je even helemaal kunt ontspannen en alles los kunt laten. Zorg dat je een paar keer per dag dingen doet die ontspanning en plezier geven. Bijvoorbeeld een telefoontje naar familie of vrienden, creatieve activiteit, een yoga-oefening of ontspanningsoefening. In beweging blijven is goed voor je conditie, maar helpt ook om je spanning te verminderen.

4. Houd contact met anderen

Mensen hebben elkaar nodig, juist in moeilijke tijden. Vermijd zo veel mogelijk direct fysiek contact, maar maak volop gebruikt van de andere mogelijkheden zoals (beeld)bellen, e-mail en WhatsApp. Blijf niet alleen met je zorgen, zoek contact! Maak bijvoorbeeld wekelijks een afspraak om te (video)bellen met een dierbare. Praat over wat je bezig houdt en zoek steun als je het moeilijk hebt. Het kan fijn zijn om af en toe met andere mensen dan je partner, gezinsleden of huisgenoten te praten.

5. Beperk piekeren tot een ‘piekerkwartier’

Piekeren veroorzaakt veel angst, somberheid en stress. Ook kan piekeren je extra moe maken. Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar piekeren levert weinig op. Blijf je toch piekeren? Plan een of twee keer per dag een ‘Piekerkwartier’ in. Binnen dit kwartier geef je ruimte aan onderwerpen waarover je piekert en alle zorgen daaromheen. Beperk het wel tot een kwartier, ga daarna weer iets leuks doen.

6. Houd een dagboek bij

In plaats van een piekerkwartier kun je ook je spanning, angst en andere emoties van je af schrijven in een dagboek. Doe na een kwartier het dagboek dicht en richt je aandacht ergens anders op. Andersom zou ook kunnen helpen: houd een positief dagboek bij waarin je dingen schrijft die goed gaan, waar je blij van wordt, trots op bent, dankbaar voor bent etc.

Ontspanningsoefening

Onze therapeut Joyce Vermeer sprak een ontspanningsoefening in om thuis, in je eigen tijd te beluisteren. Doe er je voordeel mee!

Recente nieuws

Zo beoordelen cliënten onze zorg.

Bekijk hier de volledige resultaten uit ons tevredenheidsonderzoek. Onze zorg ook beoordelen? Dat kan op Zorgkaart Nederland.

Tevredenheid

Afname stemmingsklachten

Beveelt ons aan