u bent hier: Homepage Privé: Fitter na kanker

Fitter na kanker

Hoe kunnen we chronische vermoeidheid het beste behandelen?

Met het onderzoek Fitter na kanker willen we kunnen voorspellen bij welke patiënt welke e-therapie het beste werkt. Zo hopen we bij te dragen aan het vergroten van de kwaliteit van leven van een grote groep vermoeide patiënten.

Aanleiding

Zeker één op de vier patiënten met kanker heeft last van aanhoudende vermoeidheid. Zelfs lang nadat de behandeling succesvol is afgerond. Deze vermoeidheid heeft een grote invloed op het leven van de patiënt. Het kan dagelijkse bezigheden enorm beperken en re-integratie frustreren. Er zijn werkzame therapieën beschikbaar die ook via internet te volgen zijn. Met Fitter na kanker willen we onderzoeken welke het beste werkt voor wie.

Methode

Landelijk werven we 330 mensen die na kanker last houden van chronische vermoeidheid. Mensen kunnen zich online aanmelden en worden, wanneer ze in het onderzoek passen, gerandomiseerd naar 1) een behandeling begeleid door een psycholoog, 2) een behandeling begeleid door een fysiotherapeut of 3) een controleconditie. Door middel van vragenlijsten wordt onder andere de vermoeidheid, het welbevinden en de slaapkwaliteit gemeten.

Doel

Het doel van de studie Fitter na kanker was te onderzoeken of twee online interventies effectief zijn in het verminderen van vermoeidheid. Het ging hierbij om een interventie begeleid door een psycholoog en een interventie begeleid door een fysiotherapeut. De interventies werden vergeleken met een minimale interventie waarbij mensen beperkte informatie over vermoeidheid en kanker ontvingen via e-mail. Uit de studie blijkt dat beide internetbehandeling succesvol zijn en bijdragen aan het verminderen van vermoeidheid bij kanker, meer dan de minimale interventie.

Resultaten

Beide interventies aangeboden via het internet zijn effectief in het verminderen van ernstige vermoeidheid na kanker. Zowel de mindfulness interventie begeleid door een psycholoog als de activiteiteninterventie begeleid door een fysiotherapeut. Wil je meer weten over de rol van de therapeut? Of hoe deelnemers de behandelingen ervaren? Bekijk dan onze publicaties.

Onderzoeksteam

informatie

Periode onderzoek: juni 2012 – juni 2017

Contact: onderzoek@hdi.nl

Mede mogelijk gemaakt door: 

KWF Kankerbestrijding

Alpe d’Huzes

Gelieerd onderzoek

Met de resultaten uit het onderzoek Fitter na Kanker is het onderzoek REFINE gestart. In dit vervolgonderzoek wordt onderzocht of we kunnen voorspellen welke e-therapie, combinatie van therapieën, het beste werkt voor welke cliënt.