u bent hier: Homepage Onderzoek Fitter na kanker

  • Vermoeidheid
Fitter na kanker

Hoe kunnen we chronische vermoeidheid het beste behandelen?

Met het onderzoek Fitter na kanker willen we kunnen voorspellen bij welke patiënt welke e-therapie het beste werkt. Zo hopen we bij te dragen aan het vergroten van de kwaliteit van leven van een grote groep vermoeide patiënten.

Aanleiding

Methode

Doel

Aanleiding

Zeker één op de vier patiënten met kanker heeft last van aanhoudende vermoeidheid. Zelfs lang nadat de behandeling succesvol is afgerond. Deze vermoeidheid heeft een grote invloed op het leven van de patiënt. Het kan dagelijkse bezigheden enorm beperken en re-integratie frustreren. Er zijn werkzame therapieën beschikbaar die ook via internet te volgen zijn. Met Fitter na kanker willen we onderzoeken welke het beste werkt voor wie.

Methode

Landelijk werven we 330 mensen die na kanker last houden van chronische vermoeidheid. Mensen kunnen zich online aanmelden en worden, wanneer ze in het onderzoek passen, gerandomiseerd naar 1) een behandeling begeleid door een psycholoog, 2) een behandeling begeleid door een fysiotherapeut of 3) een controleconditie. Door middel van vragenlijsten wordt onder andere de vermoeidheid, het welbevinden en de slaapkwaliteit gemeten.

Doel

Het doel van de studie Fitter na kanker was te onderzoeken of twee online interventies effectief zijn in het verminderen van vermoeidheid. Het ging hierbij om een interventie begeleid door een psycholoog en een interventie begeleid door een fysiotherapeut. De interventies werden vergeleken met een minimale interventie waarbij mensen beperkte informatie over vermoeidheid en kanker ontvingen via e-mail. Uit de studie blijkt dat beide internetbehandeling succesvol zijn en bijdragen aan het verminderen van vermoeidheid bij kanker, meer dan de minimale interventie.

Resultaten

Beiden interventies aangeboden via het internet zijn effectief in het verminderen van ernstige vermoeidheid na kanker. Zowel de mindfulness interventie begeleid door een psycholoog als de activiteiteninterventie begeleid door een fysiotherapeut. Wil je meer weten over de rol van de therapeut? Of hoe deelnemers de behandelingen ervaren? Bekijk dan onze publicaties.

Publicaties Fitter na kanker

Publicatie: Therapist behaviours in a web-based mindfulness-based cognitive therapy (eMBCT) for chronic cancer-related fatigue – Analyses of e-mail correspondence  (2020)
Publicatie: Effectiveness of Two Web-Based Interventions for Chronic Cancer-Related Fatigue Compared to an Active Control Condition:
Results of the “Fitter na kanker” Randomized Controlled Trial Artikel in Journal of Medical Internet Research
 (Journal of Medical Internet Research, 10/2018)
Publicatie: Validation of the Dutch Freiburg Mindfulness Inventory in Patients With Medical Illness (6/2017)

Nieuwsbericht Fitter na kanker

Nieuwsbericht: Feedback van de therapeut tijdens internettherapie draagt bij aan de afname van vermoeidheid (2020)

Proefschriften Fitter na kanker

Proefschrift: Evaluation of two different Web-based interventions for chronic cancer-related fatigue (2019)
Proefschrift: A coach in your pocket: on chronic cancer-related fatigue and physical behavior (2017)

Onderzoeksteam

Informatie

Periode onderzoek: juni 2012 – juni 2017

Mede mogelijk gemaakt door: 

KWF Kankerbestrijding en Alpe d’Huzes

Gelieerd onderzoek

REFINE

Met de resultaten uit het onderzoek Fitter na Kanker is het onderzoek REFINE gestart. In dit vervolgonderzoek wordt onderzocht of we kunnen voorspellen welke e-therapie, combinatie van therapieën, het beste werkt voor welke cliënt.

Zo beoordelen cliënten onze zorg.

Bekijk hier de volledige resultaten uit ons tevredenheidsonderzoek. Onze zorg ook beoordelen? Dat kan op Zorgkaart Nederland.

Tevredenheid

Afname stemmingsklachten

Zou ons aanbevelen