BLANKET
Begeleiding vanuit de huisartsenpraktijk vermindert angst voor terugkeer van kanker
Ook na een succesvolle kankerbehandeling ervaart ruim de helft van de mensen angst dat de kanker terugkomt. Uit dit onderzoek blijkt dat de combinatie van het online programma Minder angst na kanker en gesprekken in de huisartsenpraktijk de angst voor terugkeer van kanker vermindert. Naar aanleiding van deze resultaten heeft de Helen Dowling Academie een scholing ontwikkeld om POH-GGZ te trainen in het werken met en begeleiden bij deze online therapie.
Resultaten
Het blijkt dat de internetbehandeling effectief is als deze wordt aangeboden vanuit de huisartspraktijk en wordt gecombineerd met drie tot vijf gesprekken met de praktijkondersteuner GGZ (POH-GGZ) van de huisarts.
Aanleiding
Een derde van mensen die kanker hebben gehad, lijdt onder de angst dat de ziekte terugkomt. Wanneer deze angst te groot is kan dat leiden tot ernstige belemmeringen in het dagelijks leven en ongewenst zorggebruik. Gelukkig bestaan er effectieve behandelingen specifiek gericht op het omgaan met en verminderen van angst voor terugkeer van kanker. Het eerdere CAREST-onderzoek van het HDI wees uit dat deze online behandelingen onvoldoende effectief zijn als ze niet begeleid worden door een hulpverlener. Er zijn echter onvoldoende hulpverleners die geschoold zijn in deze behandeling. In de kankerzorg spelen de huisarts en praktijkondersteuner geestelijk gezondheidszorg (POH-GGZ) een steeds grotere rol. Zij zijn echter vaak niet bekend met de behandelmogelijkheden en niet altijd getraind in het behandelen van de specifieke angst voor terugkeer van kanker.
Methode
Het onderzoeksproject is opgebouwd rond een gerandomiseerde gecontroleerde trial (RCT) waarbij zowel kwantitatief (in cijfers) als kwalitatief (met interviews) geëvalueerd wordt.
Daarnaast wordt onderzocht wat het effect van de nieuwe behandelwijze is op zorggebruik en zorgkosten en wordt middels interviews uitgezocht wat de ervaren meerwaarde is van de behandeling volgens de behandelde populatie, de getrainde POH-GGZ en de betrokken huisarts.
Doel
Onderzoeken of begeleiding vanuit de huisartspraktijk patiënten kan helpen met angst voor terugkeer van kanker.
Publicaties
- Patient-reported needs for coping with worry or fear about cancer recurrence and the extent to which are being met: a survey study (12/2022)
- Need for a primary care-based intervention for fear of cancer recurrence: conclusions from the Blanket trial (10/2022)
- What is the prevalence of fear of cancer recurrence in cancer survivors and patients? A systematic review and individual participant data meta‐analysis (03/2022)
- Study protocol of the BLANKET trial: a cluster randomised controlled trial on the (cost-) effectiveness of a primary care intervention for fear of cancer recurrence in cancer survivors (10/2019)
Proefschrift
Nederlandse samenvattingen
Onderzoeksteam
Yvonne werkt als promovenda bij het Helen Dowling Instituut. Ze is afgestudeerd als gezondheidswetenschapper aan de VU in Amsterdam. Zij wil zich specialiseren in onderzoek en verricht onderzoek naar begeleiding bij angst voor terugkeer van kanker.
Marije is GZ-psycholoog en hoofd Wetenschappelijk Onderzoek bij het HDI. Daarnaast werkt zij ook als bijzonder hoogleraar bij het departement Medische en Klinische Psychologie van Tilburg University.
Haar onderzoek richt zich op het personaliseren van psychologische zorg bij kanker. Dit doet ze onder andere door het ontwikkelen en evalueren van internet-based therapie.
Charles werkt in het Julius Centrum in het UMC Utrecht. Hij is tevens universitair docent en senior onderzoeker bij het UMC Utrecht.
Niek werkt in het Julius Centrum in het UMC Utrecht. Hij is tevens professor en onderzoeker bij het UMC Utrecht.
Mede mogelijk gemaakt door:
Gelieerd onderzoek
CAREST
BLANKET is het vervolgonderzoek van CAREST. Uit het CAREST-onderzoek bleek dat het niet goed te voorspellen is voor wie zelfhulp helpend is en dat er professionele begeleiding nodig is om patiënten gebruik te laten maken van het online zelfhulpprogramma.