u bent hier: Homepage Onderzoek REFINE

REFINE

Welke vermoeidheidsbehandeling werkt het beste voor wie?

We weten dat verschillende behandelingen effectief zijn in het verminderen van vermoeidheid. In het Refine-project onderzochten we welke behandeling het beste werkt voor wie.

Illustratie bij het wetenschappelijk onderzoek REFINE, van het Helen Dowling Instituut: een kankerpatiënt die heel erg moe blijft, staat tussen een formule, een schema, een klok, een envelop, een thermometer en een tabel in.

Aanleiding

Zeker één op de drie patiënten met kanker heeft last van aanhoudende vermoeidheid. Zelfs lang nadat de behandeling succesvol is afgerond. Deze vermoeidheid heeft een grote invloed op het leven van de patiënt. De afgelopen jaren zijn er zeer uiteenlopende interventies ontwikkeld om chronische vermoeidheid na kanker te verminderen. Uit het onderzoek Fitter na kanker is gebleken dat verschillende e-health interventies effectief zijn in het verminderen van chronische vermoeidheid na kanker. We weten echter nog onvoldoende welk type interventie, of welke combinatie, nu het beste werkt voor welke cliënt.

Methode

We zullen eerst al eerder verzamelde data opnieuw analyseren aan de hand van netwerkanalyse. Ook zullen we een kwalitatief onderzoek doen onder patiënten om meer inzicht te krijgen in hoe zij chronische vermoeidheid na kanker ervaren.

Op basis van deze inzichten zullen we een app ontwikkelen, dat met hele korte vragen over het dagelijks leven een beeld geeft van zowel helpende als niet-helpende factoren in het omgaan met vermoeidheid. Hiermee kan de therapeut samen met de client een precieze, op de cliënt afgestemde, behandeling opstellen.

Doel

In het REFINE project hebben we onderzocht welke vermoeidheidsbehandeling het beste past bij wie. Er wordt op individueel niveau gekeken naar factoren die bepalen welke behandeling het best aansluit bij de cliënt. Zo hopen we bij te dragen aan het vergroten van de kwaliteit van leven van mensen die kanker hebben gehad en last houden van ernstige vermoeidheid.

Resultaten

Deelnemers kregen persoonlijke vermoeidheidsnetwerken teruggekoppeld. Deze vermoeidheidsnetwerken boden herkenning en nieuwe inzichten over wat behulpzaam en niet behulpzaam is bij het omgaan met de vermoeidheid. Dit hielp de therapeut en client om de richting van de behandeling te bepalen.

Wil je weten hoe zo’n vermoeidheidsnetwerk eruitziet? Of hoe mensen chronische vermoeidheid na kanker ervaren? Bekijk dan onze publicaties.

Nederlandse samenvattingen

Onderzoeksteam

Informatie


Periode onderzoek: 2017-2021

Contact: onderzoek@hdi.nl

Mede mogelijk gemaakt door: 

KWF Kankerbestrijding

Gelieerd onderzoek

Fitter na kanker

REFINE is het vervolgonderzoek van Fitter na kanker. Uit het Fitter na kanker-onderzoek bleek dat verschillende e-therapieën effectief zijn tegen vermoeidheid na kanker. Welke e-therapie het beste werkt voor welke cliënt weten we nog niet. Daarom onderzoeken wij dit in het REFINE-onderzoek.