REFINE
Welke vermoeidheidsbehandeling werkt het beste voor wie?
We weten dat verschillende behandelingen effectief zijn in het verminderen van vermoeidheid. In het Refine-project onderzochten we welke behandeling het beste werkt voor wie.
Aanleiding
Zeker één op de drie patiënten met kanker heeft last van aanhoudende vermoeidheid. Zelfs lang nadat de behandeling succesvol is afgerond. Deze vermoeidheid heeft een grote invloed op het leven van de patiënt. De afgelopen jaren zijn er zeer uiteenlopende interventies ontwikkeld om chronische vermoeidheid na kanker te verminderen. Uit het onderzoek Fitter na kanker is gebleken dat verschillende e-health interventies effectief zijn in het verminderen van chronische vermoeidheid na kanker. We weten echter nog onvoldoende welk type interventie, of welke combinatie, nu het beste werkt voor welke cliënt.
Methode
We zullen eerst al eerder verzamelde data opnieuw analyseren aan de hand van netwerkanalyse. Ook zullen we een kwalitatief onderzoek doen onder patiënten om meer inzicht te krijgen in hoe zij chronische vermoeidheid na kanker ervaren.
Op basis van deze inzichten zullen we een app ontwikkelen, dat met hele korte vragen over het dagelijks leven een beeld geeft van zowel helpende als niet-helpende factoren in het omgaan met vermoeidheid. Hiermee kan de therapeut samen met de client een precieze, op de cliënt afgestemde, behandeling opstellen.
Doel
In het REFINE project hebben we onderzocht welke vermoeidheidsbehandeling het beste past bij wie. Er wordt op individueel niveau gekeken naar factoren die bepalen welke behandeling het best aansluit bij de cliënt. Zo hopen we bij te dragen aan het vergroten van de kwaliteit van leven van mensen die kanker hebben gehad en last houden van ernstige vermoeidheid.
Resultaten
Deelnemers kregen persoonlijke vermoeidheidsnetwerken teruggekoppeld. Deze vermoeidheidsnetwerken boden herkenning en nieuwe inzichten over wat behulpzaam en niet behulpzaam is bij het omgaan met de vermoeidheid. Dit hielp de therapeut en client om de richting van de behandeling te bepalen.
Wil je weten hoe zo’n vermoeidheidsnetwerk eruitziet? Of hoe mensen chronische vermoeidheid na kanker ervaren? Bekijk dan onze publicaties.
Publicaties
- Using smartphone-based ecological momentary assessment and personalized feedback for patients with chronic cancer-related fatigue: A proof-of-concept study (2022)
- Navigating severe Chronic Cancer-Related Fatigue: An interpretative phenomenological analysis (Psychology and Health, 9/2021)
- Personalizing Psychological Care for Chronic Cancer-Related Fatigue: A Case Study on Symptom Dynamics (Journal of Person-Oriented Research, 8/2021)
- Forming new habits in the face of chronic cancer-related fatigue: An interpretative phenomenological study (Supportive Care in Cancer, 5/2021)
- Exploring the interconnectedness of fatigue, depression, anxiety and potential risk and protective factors in cancer patients: a network approach (Journal of Behavioral Medicine, 8/2019)
- Experiencing and responding to chronic cancer‐related fatigue: A meta‐ethnography of qualitative research (Psycho-Oncology, 8/2019)
- Capturing the complexity of mental disorders in the medically ill: the network approach on behavioral medicine (Translational Behavioral Medicine, 2/2019)
Proefschrift
- Using the patient perspective to personalize psycho-oncological care for chronic cancer-related fatigue.
- Nederlandse samenvatting van dit proefschrift: Behandeling chronische vermoeidheid na kanker te personaliseren met netwerkbenadering
Nederlandse samenvattingen
- Nieuwsbericht: complexe samenhang van klachten in kaart gebracht (8/2019)
- Nieuwsbericht: update REFINE onderzoek (5/2019)
- Nieuwsbericht: de netwerkbenadering van psychische klachten (2/2019)
- Nieuwsbericht: Maarten van der Weijden zwom voor onderzoek Helen Dowling Instituut (8/2018)
Onderzoeksteam
Tom werkte als promovendus aan het REFINE-onderzoek bij het Helen Dowling Instituut. Hij deed onderzoek welke behandeling passend is voor de individuele patiënt met chronische vermoeidheid na kanker.
Melanie werkt als senior onderzoeker bij het Helen Dowling Instituut. Ze doet onderzoek naar het personaliseren van psychologische behandeling bij kanker.
Sinds haar promotie onderzoek bij het Radboudumc naar mensen met longkanker en hun partners houdt ze zich bezig met de psychologische ondersteuning van mensen met gevorderde kanker.
Rosalie werkte als onderzoeksassistent bij het Helen Dowling Instituut. Ze heeft de onderzoeksmaster Behavioural Science aan de Radboud Universiteit Nijmegen afgerond.
Ze deed onderzoek naar de effectiviteit en kosteneffectiviteit van een online zelfhulptraining voor angst voor de terugkeer van kanker.
Marije is GZ-psycholoog en hoofd Wetenschappelijk Onderzoek bij het Helen Dowling Instituut. Daarnaast werkt zij ook als bijzonder hoogleraar bij het departement Medische en Klinische Psychologie van Tilburg University.
Haar onderzoek richt zich op het personaliseren van psychologische zorg bij kanker. Dit doet ze onder andere door het ontwikkelen en evalueren van internet-based therapie.
Marije werkt als assistent professor bij het Amsterdam UMC.
Jenny is hoogleraar Medical Humanities aan Tilburg Universiteit. Zij doet vanuit een filosofisch en antropologisch kader onderzoek naar het lichaam in de gezondheidszorg.
Angélique was werkzaam op de afdeling Methodolgy and Statistics aan de Tilburg University.
Mede mogelijk gemaakt door:
Gelieerd onderzoek
Fitter na kanker
REFINE is het vervolgonderzoek van Fitter na kanker. Uit het Fitter na kanker-onderzoek bleek dat verschillende e-therapieën effectief zijn tegen vermoeidheid na kanker. Welke e-therapie het beste werkt voor welke cliënt weten we nog niet. Daarom onderzoeken wij dit in het REFINE-onderzoek.