IMPRESS
Hoe kunnen we veerkracht bij uitgezaaide kanker vergroten?
Hoe kunnen we de veerkracht van mensen met uitgezaaide kanker die langdurig behandeld worden met immunotherapie of doelgerichte therapie versterken? Deze vraag willen we met het IMPRESS project beantwoorden.
Aanleiding
Met de invoering van immunotherapie en doelgerichte therapie hebben hebben veel mensen met een uitgezaaide melanoom of longkanker een langere overlevingsduur. Terwijl het onderzoek naar immunotherapie en doelgerichte therapie snel groeit is er minder bekend over hoe patiënten de ziekte en behandelingen ervaren. Wat we wel weten is dat hun veerkracht regelmatig op de proef wordt gesteld. Dit kan veel onzekerheid en stress met zich meebrengen. Hoe pakken mensen de draad van hun leven weer op? En, hoe kunnen we deze specifieke groep patiënten ondersteunen met het omgaan met continu aanwezige stressoren en zo mogelijk psychische klachten voorkomen?
Methode
Allereerst zullen we onderzoeken welke factoren bijdragen aan het vergroten van veerkracht van deze groep mensen. We zetten een interviewstudie op om diepgaand inzicht te krijgen in wat patiënten als behulpzaam ervaren om veerkrachtig om te gaan met de ziekte en behandeling. Daarnaast zullen we een experience sampling (ESM)-studie opzetten. ESM is een dagboekmethode waarbij positieve en negatieve gevoelens direct in het dagelijks leven worden gemeten, meerdere keren per dag en meerdere dagen per week. Het is een ideale manier om het dynamische proces van veerkracht in het dagelijkse leven te meten. We kunnen namelijk onderzoeken in welke mate deelnemers herstellen van een stressvolle gebeurtenis en welke beschermende factoren een rol spelen bij dit herstel.
De resultaten van beide onderzoeken helpen ons te begrijpen hoe we de veerkracht kunnen verbeteren van patiënten met gevorderde kanker. We willen deze kennis gebruiken bij het ontwikkelen van een online platform gericht op het blijvend verbeteren van veerkracht. Gedurende alle fases van ontwikkeling zullen we ons baseren op de ervaringen van patiënten en psychologen om samen met hen een online veerkrachtplatform te creëren.
Doel
Het doel van het IMPRESS-project is om patiënten met uitgezaaide kanker die worden/werden behandeld met immunotherapie of doelgerichte therapie te ondersteunen bij het versterken van hun veerkracht.
Publicaties
- Living in the twilight zone: a qualitative study on the experiencesof patients with advanced cancer obtaining long‑term response (12/2022)
Nederlandse samenvattingen IMPRESS - Wat ervaren patiënten met uitgezaaide kanker als helpend bij langdurige respons op immuno- of doelgerichte therapie?
- Leven in de twilight zone: ervaringen van mensen met uitgezaaide kanker die doorleven dankzij immunotherapie en doelgerichte therapie
Onderzoeksteam
Laura werkt als promovenda op het IMPRESS-project bij het Helen Dowling Instituut. Ze is afgestudeerd aan de Universiteit Leiden bij de master Gezondheids- & Medische Psychologie.
Haar interesse ligt voornamelijk op het kruispunt tussen onderzoek en klinische praktijk en ze hoopt binnen IMPRESS de ervaringen van patiënten te kunnen vertalen naar concrete handvatten, die bijdragen aan het vergoten van veerkracht.
Melanie werkt als senior onderzoeker bij het Helen Dowling Instituut. Ze doet onderzoek naar het personaliseren van psychologische behandeling bij
Sinds haar promotie onderzoek bij het Radboudumc naar mensen met longkanker en hun partners houdt ze zich bezig met de psychologische ondersteuning van mensen met gevorderde kanker.
Marije is GZ-psycholoog en hoofd Wetenschappelijk Onderzoek bij het Helen Dowling Instituut. Daarnaast werkt zij ook als bijzonder hoogleraar bij het departement Medische en Klinische Psychologie van Tilburg University.
Haar onderzoek richt zich op het personaliseren van psychologische zorg bij kanker. Dit doet ze onder andere door het ontwikkelen en evalueren van internet-based therapie.
Sophie werkte als onderzoeker bij het Helen Dowling Instituut. Ze doet aan het Erasmus MC promotieonderzoek, waarbij ze zich bezighoudt met zelfmanagement en eigen regie van mensen met gevorderde kanker en palliatieve zorg voor mensen die dak- of thuisloos zijn.
Anne werkte als onderzoeksassistent bij het Helen Dowling Instituut. Ze volgt de onderzoeksmaster Klinische en Gezondheidspsychologie aan de Universiteit Leiden.
Ze ondersteunt voornamelijk in bij de dataverzameling en zal daarnaast haar masteronderzoek uitvoeren bij de IMPRESS-studie.
Karijn werkt als medisch oncoloog bij het UMC Utrecht Cancer Centrum. Hier doet ze onderzoek naar de werkzaamheid van immuuntherapie in de behandeling van melanomen.
Haar interesse in veerkracht komt uit haar ervaringen met patiënten. In de klinische praktijk merkt ze dat er behoefte is aan handvatten bij het omgaan met de onzekerheid die deze behandeling met zich meebrengt.
Eeske is directeur van het Tilburg Experience Sampling Center en werkt als universitair docent aan het departement Ontwikkelingspsychologie van Tilburg University.
Haar onderzoek richt zich op emotieregulatie en emotionele reactiviteit waarbij ze experience sampling onderzoek en gepersonaliseerde interventies inzet om zo het mentaal welzijn van mensen te verbeteren.
Mede mogelijk gemaakt door: