u bent hier: Homepage Onderzoek COMPANION

  • Vermoeidheid
COMPANION

Hoe betrekken we de partner bij de vermoeidheidsbehandeling?

Uit onderzoek blijkt dat de partner invloed kan hebben op de vermoeidheidsklachten van de patiënt. Met COMPANION ontwikkelen we samen met het UMC Groningen een online interventie om de partner te betrekken bij de behandeling.

Aanleiding

Doel

Methode

Ernstige chronische vermoeidheid kan het lastig maken om het leven na kanker weer op te pakken. Ook voor partners is deze vermoeidheid vaak zwaar. Eerder hebben wij de effectiviteit van mindfulness-based cognitieve therapie (Minder Moe bij Kanker) aangetoond. Deze behandeling is echter alleen gericht op de patiënt, terwijl we uit onderzoek van het UMC Groningen weten dat ook de partner veel invloed kan hebben op de vermoeidheidsklachten van de patiënt. Daarom onderzoeken we in COMPANION hoe we de bestaande Minder Moe-behandeling kunnen verbeteren door de partner hierbij te betrekken.

Het doel van het COMPANION-project is om de partner bij de behandeling van de patiënt te betrekken. Hierdoor verwachten wij dat de vermoeidheid van de patiënt vermindert en het welzijn van zowel de patiënt als partner verbetert.

In de eerste fase van het COMPANION-onderzoek hebben we geïnventariseerd hoe een paarbehandeling voor chronische kankergerelateerde vermoeidheid er volgens patiënten, hun partners en hun behandelaren uit zou moeten zien, en op welke manier de partner hierbij zou kunnen worden betrokken. Op basis daarvan hebben we de bestaande Minder Moe-behandeling aangepast, zodat deze zo goed mogelijk voldoet aan de behoeften van patiënten en hun partners.  De nieuwe ontwikkelde paarbehandeling (voor patiënten én hun partners) heet Samen Minder Moe. In de tweede fase van COMPANION zullen we de Samen Minder Moe-behandeling testen om te achterhalen of deze goed te volgen is en werkzaam is in het verminderen van de vermoeidheid van de patiënt en het verbeteren van het welzijn van patiënt en partner.

Wil je ook deelnemen aan dit onderzoek?

Onderzoeksteam

Informatie

Periode onderzoek: 2021 – 2025
Onderzoeksassistent: Rosalie van Woezik

Mede mogelijk gemaakt door: 

KWF Kankerbestrijding

In samenwerking met: 

UMC Groningen

Updates

no Berichten found

Gelieerd onderzoek

De onderzoeksvraag van COMPANION komt voort uit de resultaten van het onderzoek Fitter na kanker.

Zo beoordelen cliënten onze zorg.

Bekijk hier de volledige resultaten uit ons tevredenheidsonderzoek. Onze zorg ook beoordelen? Dat kan op Zorgkaart Nederland.

Tevredenheid

Afname stemmingsklachten

Zou ons aanbevelen