u bent hier: Homepage Privé: COMPANION

COMPANION

Hoe betrekken we de partner bij de vermoeidheidsbehandeling?

Uit onderzoek blijkt dat de partner invloed kan hebben op de vermoeidheidsklachten van de patiënt. Met COMPANION ontwikkelen we samen met het UMC Groningen Samen Minder Moe na Kanker, een online behandeling om de partner te betrekken bij de behandeling.

Aanleiding

Ernstige chronische vermoeidheid kan het lastig maken om het leven na kanker weer op te pakken. Ook voor partners is deze vermoeidheid vaak zwaar. Eerder hebben wij de effectiviteit van mindfulness-based cognitieve therapie (Minder Moe bij Kanker) aangetoond. Deze behandeling is echter alleen gericht op de patiënt, terwijl we uit onderzoek van het UMC Groningen weten dat ook de partner veel invloed kan hebben op de vermoeidheidsklachten van de patiënt. Daarom onderzoeken we in COMPANION hoe we de bestaande Minder Moe-behandeling kunnen verbeteren door de partner hierbij te betrekken.

Methode

In de eerste fase van het COMPANION-onderzoek hebben we geïnventariseerd hoe een paarbehandeling voor chronische kankergerelateerde vermoeidheid er volgens patiënten, hun partners en hun behandelaren uit zou moeten zien, en op welke manier de partner hierbij zou kunnen worden betrokken. Op basis daarvan hebben we de bestaande Minder Moe-behandeling aangepast, zodat deze zo goed mogelijk voldoet aan de behoeften van patiënten en hun partners.  De nieuwe ontwikkelde paarbehandeling (voor patiënten én hun partners) heet Samen Minder Moe. In de tweede fase van COMPANION zullen we de Samen Minder Moe-behandeling testen om te achterhalen of deze goed te volgen is en werkzaam is in het verminderen van de vermoeidheid van de patiënt en het verbeteren van het welzijn van patiënt en partner.

Doel

Het doel van het COMPANION-project is om de partner bij de behandeling van de patiënt te betrekken. Hierdoor verwachten wij dat de vermoeidheid van de patiënt vermindert en het welzijn van zowel de patiënt als partner verbetert.

Nadja Hupscher en Joyce Vermeer over onderzoek naar moeheid na kanker

“Je hebt topsport geleverd. Allebei.”

Luister naar ambassadeur Nadja Hüpscher en systeemtherapeut Joyce Vermeer op Radio1.

Onderzoeksteam

informatie

Periode onderzoek: 2021 – 2025

Onderzoeksassistent: Rosalie van Woezik

companion@umcg.nl

030 252 40 20

Mede mogelijk gemaakt door: 

KWF Kankerbestrijding

In samenwerking met: 

UMC Groningen

Gelieerd onderzoek

Fitter na kanker

De onderzoeksvraag van COMPANION komt voort uit de resultaten van het onderzoek Fitter na kanker.