u bent hier: Homepage Onderzoek COMPANION

  • Vermoeidheid
COMPANION

Hoe betrekken we de partner bij de vermoeidheidsbehandeling?

Uit onderzoek blijkt dat de partner invloed kan hebben op de vermoeidheidsklachten van de patiënt. Met COMPANION ontwikkelen we een online interventie om de partner te betrekken bij de behandeling.

Aanleiding

Doel

Methode

Ernstige chronische vermoeidheid kan het lastig maken om het leven na kanker weer op te pakken. Eerder hebben wij de effectiviteit van mindfulness-based cognitieve therapie (minder moe bij kanker) aangetoond. Daarnaast weten we uit eerder onderzoek van het UMC Groningen dat de partner veel invloed kan hebben op de vermoeidheidsklachten van de patiënt. Daarom willen we in COMPANION onderzoeken hoe we deze interventie kunnen verbeteren door de partner te betrekken bij de behandeling.

Het doel van het COMPANION-project is om de partner bij de behandeling van de patiënt te betrekken. Hierdoor verwachten wij dat de vermoeidheid van de patiënt vermindert en het welzijn van zowel de patiënt als partner verbetert.

Aan de hand van interviews en vragenlijsten voor patiënten en hun partners onderzoeken wij op wat voor manier zij de partner willen betrekken bij de behandeling. Vervolgens wordt de Minder Moe behandeling aangepast, zodat er zo goed mogelijk aan de behoeften van patiënten en hun partners wordt voldaan. Deze vernieuwde interventie, Samen Minder Moe, gaan we testen om te achterhalen of deze werkzaam is in het verminderen van de vermoeidheid van de patiënt en het verbeteren van het welzijn van patiënt en partner.

Wil je ook deelnemen aan dit onderzoek?

Onderzoeksteam

Informatie

Periode onderzoek: 2021 – 2025

Mede mogelijk gemaakt door: 

KWF Kankerbestrijding

Updates

no Berichten found

Gelieerd onderzoek

De onderzoeksvraag van COMPANION komt voort uit de resultaten van het onderzoek Fitter na kanker.

Zo beoordelen cliënten onze zorg.

Bekijk hier de volledige resultaten uit ons tevredenheidsonderzoek. Onze zorg ook beoordelen? Dat kan op Zorgkaart Nederland.

Tevredenheid

Afname stemmingsklachten

Zou ons aanbevelen