COMPANION
Hoe betrekken we de partner bij de vermoeidheidsbehandeling?
Uit onderzoek blijkt dat de partner invloed kan hebben op de vermoeidheidsklachten van de patiënt. Met COMPANION ontwikkelen we samen met het UMC Groningen Samen Minder Moe na Kanker, een online behandeling om de partner te betrekken bij de behandeling.
Aanleiding
Ernstige chronische vermoeidheid kan het lastig maken om het leven na kanker weer op te pakken. Ook voor partners is deze vermoeidheid vaak zwaar. Eerder hebben wij de effectiviteit van mindfulness-based cognitieve therapie (Minder Moe bij Kanker) aangetoond. Deze behandeling is echter alleen gericht op de patiënt, terwijl we uit onderzoek van het UMC Groningen weten dat ook de partner veel invloed kan hebben op de vermoeidheidsklachten van de patiënt. Daarom onderzoeken we in COMPANION hoe we de bestaande Minder Moe-behandeling kunnen verbeteren door de partner hierbij te betrekken.
Methode
In de eerste fase van het COMPANION-onderzoek hebben we geïnventariseerd hoe een paarbehandeling voor chronische kankergerelateerde vermoeidheid er volgens patiënten, hun partners en hun behandelaren uit zou moeten zien, en op welke manier de partner hierbij zou kunnen worden betrokken. Op basis daarvan hebben we de bestaande Minder Moe-behandeling aangepast, zodat deze zo goed mogelijk voldoet aan de behoeften van patiënten en hun partners. De nieuwe ontwikkelde paarbehandeling (voor patiënten én hun partners) heet Samen Minder Moe. In de tweede fase van COMPANION zullen we de Samen Minder Moe-behandeling testen om te achterhalen of deze goed te volgen is en werkzaam is in het verminderen van de vermoeidheid van de patiënt en het verbeteren van het welzijn van patiënt en partner.
Doel
Het doel van het COMPANION-project is om de partner bij de behandeling van de patiënt te betrekken. Hierdoor verwachten wij dat de vermoeidheid van de patiënt vermindert en het welzijn van zowel de patiënt als partner verbetert.
Nadja Hupscher en Joyce Vermeer over onderzoek naar moeheid na kanker
“Je hebt topsport geleverd. Allebei.”
Luister naar ambassadeur Nadja Hüpscher en systeemtherapeut Joyce Vermeer op Radio1.
Onderzoeksteam
Sophie werkte als onderzoeker bij het Helen Dowling Instituut. Daarnaast doet ze aan het Erasmus MC promotieonderzoek, waarvoor ze zich bezighoudt met zelfmanagement en eigen regie van mensen met gevorderde kanker en palliatieve zorg voor mensen die dak- of thuisloos zijn.
“Uit onderzoek weten we hoe belangrijk de sociale omgeving is bij de beleving van en omgang met gezondheidsklachten, maar vooralsnog doen we hier eigenlijk te weinig mee binnen de behandelkamer. COMPANION brengt hier verandering in en daarom spreekt deze innovatieve, systemische benadering mij aan.”
Marije is GZ-psycholoog en hoofd Wetenschappelijk Onderzoek bij het Helen Dowling Instituut. Daarnaast werkt zij als bijzonder hoogleraar bij het departement Medische en Klinische Psychologie van Tilburg University.
Haar onderzoek richt zich op het personaliseren van psychologische zorg bij kanker. Dit doet ze onder andere door het ontwikkelen en evalueren van internet-based therapie.
Rosalie werkte als onderzoeksassistent bij COMPANION. Ze heeft de onderzoeksmaster Behavioural Science aan de Radboud Universiteit Nijmegen afgerond.
Rosalie deed onderzoek naar de effectiviteit en kosteneffectiviteit van een online zelfhulptraining voor angst voor de terugkeer van kanker.
Mariët Hagedoorn is als projectleider betrokken bij het COMPANION-project. Mariët is als hoogleraar Gezondheidspsychologie verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Groningen en hoofd van de sectie Gezondheidspsychologie, afdeling Gezondheidswetenschappen.
Mariët onderzoekt hoe patiënten en hun naasten omgaan met een levensbedreigende en/of chronische ziekte en de gevolgen ervan. Hoe doen ze dit samen? Wat kan de partner of naaste doen om de patiënt te steunen. Ze werkt samen met therapeuten en andere experts in het werkveld en ervaringsdeskundigen om de verkregen inzichten te vertalen in interventies en therapieën en het effect ervan te evalueren.
Fabiola werkt als onderzoeker aan het Universitair Medisch Centrum Groningen. Fabiola’s onderzoek richt zich op vermoeidheidsklachten. Zij is geïnteresseerd in hoe paren met vermoeidheid omgaan.
“Vermoeidheid heb je niet alleen. Uit onderzoek weten wij dat ook de rol van de partner belangrijk is. Met mijn onderzoek hoop ik mensen met kanker en hun partners te helpen om met deze veelvoorkomende klacht om te gaan.”
Marijke heeft een aantal jaar als GZ-psycholoog bij het Helen Dowling Instituut gewerkt en is als onderzoeker betrokken bij COMPANION. Marijke is gepromoveerd in de medische psychologie en combineert haar klinische ervaring met wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast heeft ze veel ervaring met e-healthinterventies en werkt ze het liefst systemisch. Binnen COMPANION komt dit mooi samen.
“Prachtig dat we binnen het Helen Dowling Instituut wetenschap en zorg zo dicht bij elkaar kunnen brengen, waardoor we de zorg steeds beter aan laten sluiten op datgene wat nodig is.”
informatie
Periode onderzoek: 2021 – 2025
Onderzoeksassistent: Rosalie van Woezik
Gelieerd onderzoek
Fitter na kanker
De onderzoeksvraag van COMPANION komt voort uit de resultaten van het onderzoek Fitter na kanker.