u bent hier: Homepage Privé: TIRED

TIRED

Helpt mindfulness-based cognitieve therapie bij vermoeidheid door sarcoïdose?

In de TIRED-studie wordt onderzocht of de door het Helen Dowling Instituut ontwikkelde mindfulness-based cognitieve therapie ‘Minder Moe’ helpt bij het verminderen van vermoeidheid bij mensen met sarcoïdose.

Aanleiding

Sarcoïdose is een zeldzame ziekte die zich op verschillende manieren kan uiten, maar de meest voorkomende klacht waar mensen last van hebben is ernstige chronische vermoeidheid. De ziekte komt vooral voor bij mensen tussen de 30 en 50 jaar en de vermoeidheid heeft bij hen ernstige gevolgen voor hun sociale en werkzame leven. Na een presentatie van dr. Marije van der Lee van het HDI over het online behandelprogramma Minder Moe bij Ziekte, vroegen longartsen in het St. Antonius Ziekenhuis of dit programma ook behulpzaam zou kunnen zijn voor mensen met sarcoïdose. Inmiddels heeft het St. Antonius Ziekenhuis, samen met het Erasmus MC, beide expertisecentra op gebied van sarcoïdose, subsidie gekregen van Sarcoïdose.nl om dit te onderzoeken.

Methode

Deelnemende patiënten worden door loting verdeeld in twee groepen. Deze groepen worden met elkaar vergeleken. Patiënten in de interventiegroep krijgen toegang tot het online Minder Moe programma wat 12 weken duurt. Hierbij ontvangen ze begeleiding van een therapeut van het HDI. De andere groep komt op een wachtlijst te staan die 24 weken zal duren. Daarna kunnen zij alsnog het Minder Moe programma volgen.

Meer informatie over het onderzoek vind je via Sarcoïdose.nl.

Doel

In de TIRED-studie wordt onderzocht of de door het Helen Dowling Instituut ontwikkelde online mindfulness-based cognitieve therapie ‘Minder Moe’ helpt bij het verminderen van vermoeidheid van mensen met sarcoïdose. In dit onderzoek kijken we niet alleen naar het effect op de ernst van de vermoeidheid maar ook naar cortisol (stresshormoon) door een stukje haar af te knippen en naar biomarkers door bloedafname.

Onderzoeksteam

informatie

Periode onderzoek: 2019-2023

Contact: onderzoek@hdi.nl

Mede mogelijk gemaakt door: 

Sarcoïdose.nl