CAREST
Hoe (kosten)effectief is online zelfhulp tegen angst voor terugkeer?
Met het onderzoek CAREST willen we de (kosten)effectiviteit van onze online zelfhulpinterventie ‘Minder angst na kanker’ bepalen.
Aanleiding
Angst voor terugkeer van kanker vermindert de kwaliteit van leven en kan leiden tot chronische vermoeidheid, arbeidsverzuim en verhoogd zorggebruik. Er is een laagdrempelige en, met het oog op de stijgende zorgkosten, ook kosteneffectieve vorm van ondersteuning nodig.
Methode
We werven 450 deelnemers via ziekenhuizen in diverse regio’s van Nederland. Loting bepaalt in welke van de twee onderzoeksgroepen iemand valt. Eén groep gaat de online zelfhulp volgen. De andere is de controlegroep die zorg ontvangt die ze zonder het onderzoek zouden ontvangen (gebruikelijke zorg). Door middel van vragenlijsten meten we onder andere angst voor de terugkeer van kanker, psychosociale problemen en gezondheidszorgkosten.
Doel
Bepalen kosteneffectiviteit van onze online zelfhulp Minder Angst na Kanker.
Resultaten
Onderzoeksteam
Sanne werkte als promovendus en medisch psycholoog bij het Helen Dowling Instituut. Daarnaast werkte ze als onderzoeker bij de Tilburg Universiteit.
Marije is GZ-psycholoog en hoofd Wetenschappelijk Onderzoek bij het HDI. Daarnaast werkt zij ook als bijzonder hoogleraar bij het departement Medische en Klinische Psychologie van Tilburg University.
Haar onderzoek richt zich op het personaliseren van psychologische zorg bij kanker. Dit doet ze onder andere door het ontwikkelen en evalueren van internet-based therapie.
Jolanda werkt als hoogleraar Kwaliteit van Leven bij Tilburg University.
Mede mogelijk gemaakt door: