PARTNR
Wat werkt voor wie bij vermoeidheid bij borstkanker?
Borstkanker maakt moe, soms extreem moe. PARTNR richt zich op de aanpak van vermoeidheid bij vrouwen met borstkanker.
Aanleiding
Vermoeidheid is een veelgehoorde klacht bij mensen met (borst)kanker. Aan deze vermoeidheid kun je wat doen, alleen wat voor wie werkt hangt af van meerdere factoren. Met PARTNR willen we dit in kaart brengen.
Methode
Het verzamelen van de data zal via een platform gebeuren waarop patiënten kunnen aangeven hoe zij zich voelen, maar waaraan ook bijvoorbeeld een Fitbit gekoppeld kan worden voor activiteitendata. Met focusgroepen en interviews zal bepaald worden welke informatie van belang is om vermoeidheid in kaart te brengen.
Aan de hand van data van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en Nivel zal een model gemaakt worden dat kan voorspellen welke patiënten meer risico hebben op vermoeidheid. In combinatie met de informatie verzameld in het platform en voorkeuren van een patiënt kan zo een aanbeveling gedaan worden voor een geschikte methode tegen vermoeidheid. Door te monitoren hoe de gezondheid verandert, kan het systeem dat de aanbevelingen doet verbeterd worden met een zelflerend algoritme.
Doel
PARTNR staat voor Personalized cAnceR TreatmeNt and caRe. Het doel van het PARTNR-onderzoek is namelijk data verzamelen die de kwaliteit van leven van vrouwen met borstkanker kunnen verbeteren. Denk aan medische gegevens, maar ook gegevens over het dagelijks functioneren van vrouwen met borstkanker. Door deze gegevens te combineren kunnen passende aanbevelingen worden gedaan om de vermoeidheid van deze doelgroep te behandelen.
Onderzoeksteam
Melanie werkt als senior onderzoeker bij het Helen Dowling Instituut. Ze doet onderzoek naar het personaliseren van psychologische behandeling bij
Sinds haar promotie onderzoek bij het Radboudumc naar mensen met longkanker en hun partners houdt ze zich bezig met de psychologische ondersteuning van mensen met gevorderde kanker.
Marije is GZ-psycholoog en hoofd Wetenschappelijk Onderzoek bij het HDI. Daarnaast werkt zij ook als bijzonder hoogleraar bij het departement Medische en Klinische Psychologie van Tilburg University.
Haar onderzoek richt zich op het personaliseren van psychologische zorg bij kanker. Dit doet ze onder andere door het ontwikkelen en evalueren van internet-based therapie.
Kim werkt als promovendus aan de Universiteit Twente.
Lian werkt als promovendus aan de Universiteit Twente.
Annemieke is werkzaam als onderzoeker aan de Universiteit Twente. Samen met Miriam Vollenbroek leidt ze het onderzoek PARTNR.
Miriam is werkzaam als onderzoeker aan de Universiteit Twente. Samen met Annemieke Witteveen leidt ze het onderzoek PARTNR.
Mede mogelijk gemaakt door:
de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO)