PARTNR
Hoe kan sensortechnologie helpen bij langdurige klachten na kanker?
Het PARTNR-project onderzoekt hoe sensortechnologie, zoals wearables, kan helpen om gezondheid te monitoren en persoonlijke adviezen te geven.
Aanleiding
Veel mensen ervaren langdurige klachten na een kankerbehandeling, zoals vermoeidheid, pijn, slaapproblemen en cognitieve beperkingen. Het verloop van klachten over tijd kan gemeten worden door zo nu en dan een vragenlijst in te vullen. In dit onderzoek kijken we naar het gebruik van slimme horloges, zoals een Fitbit, om klachten automatisch te monitoren.
Methode
Deelnemers dragen twee maanden een smartwatch (Fitbit) en vullen korte dagelijkse en wekelijkse vragenlijsten in. Door metingen zoals hartslag, beweging en stress bij te houden, willen we veranderingen in gezondheid monitoren en voorspellen. Parallel hieraan onderzoeken we hoe Virtual Reality kan helpen door deelnemers vragen technologie uit te proberen en hun mening geven, door o.a. tijdens een sessie een VR-bril te proberen.
Doel
PARTNR staat voor Personalized cAnceR TreatmeNt and caRe. We willen beter begrijpen wat nodig is om gepersonaliseerde zorg en leefstijladviezen effectief in te zetten en hoe toekomstige zorgtechnologieën het dagelijks leven kunnen ondersteunen. Een gezonde leefstijl kan helpen klachten te verminderen, maar het volhouden van gedragsverandering is vaak lastig. Daarom is er behoefte aan gepersonaliseerde en motiverende interventies.
Onderzoeksteam

Marije is GZ-psycholoog en hoofd Wetenschappelijk Onderzoek bij het HDI. Daarnaast werkt zij ook als bijzonder hoogleraar bij het departement Medische en Klinische Psychologie van Tilburg University.
Haar onderzoek richt zich op het personaliseren van psychologische zorg bij kanker. Dit doet ze onder andere door het ontwikkelen en evalueren van internet-based therapie.
Annemieke is associate professor aan de Universiteit Twente waar ze werkt aan gepersonaliseerde e-healthtechnologie voor de oncologie. Ze is de projectleider van het PARTNR-project.
Kai is onderzoeker aan de Universiteit Twente bij de groep Psychologie, Gezondheid en Technologie.
Judith is assistent-professor aan de Universiteit Twente bij de groep Psychologie, Gezondheid en Technologie.
Christina is assistent-professor aan de Universiteit Twente bij de groep Psychologie, Gezondheid en Technologie.
Arlene is assistent-professor aan de Universiteit Twente bij de groep Biomedische Signalen en Systemen aan de Universiteit Twente.
Gerdien werkt als onderzoeksassistent bij het Helen Dowling Instituut.
Miriam is werkzaam als professor aan de Universiteit Twente.
Mede mogelijk gemaakt door:
de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO)
Topsector Life Sciences & Health
In samenwerking met:
Universiteit Twente, ZGT, UMCG, Evidencio, Roessingh en IKNL.