u bent hier: Homepage Meetinstrumenten

Meetinstrumenten

Onze onderzoekers hebben een aantal vragenlijsten vertaald en gevalideerd. Deze zijn vrij te gebruiken. Wel is het fijn als je het ons laat weten.

Fear of Cancer Recurrence Inventory

(Nederlandse versie)

De Nederlandse versie van de Fear of Cancer Recurrence Inventory (FCRI-NL) is een meetinstrument voor angst voor terugkeer van kanker, die ook bruikbaar is in de klinische praktijk. De FCRI is door onze onderzoekers vertaald en gevalideerd. De vragen, subschalen en opmaak zijn vergelijkbaar met de oorspronkelijke Canadese versie.

De FCRI-NL is een betrouwbaar en valide meetinstrument voor het meten van angst voor terugkeer naar kanker. Het bevat 42 vragen die worden gescoord van 0 (nooit) tot 4 (altijd). De ragenlijst bestaat uit zeven subschalen: triggers, ernst van angst voor terugkeer, psychische klachten, functioneren, beperkingen, inzicht, bevestiging en strategieën voor coping. De validatiestudie laat zien dat de scores van de subschalen betrouwbaarder zijn dan de totaalscore van de hele vragenlijst. We raden je daarom aan bij de interpretatie te richten op de verschillende subschalen en niet de totaalscore.

Referenties

  • Simard, S. & Savard, J. (2009) Fear of Cancer Recurrence Inventory: development and initial validation of a multidimensional measure of fear of cancer recurrence, Supportive Care in Cancer, 17 (3), 241–251, http://dx.doi.org/10.1007/s00520-008-0444-y.
  • van Helmondt, S. J., van der Lee, M. L., & de Vries, J. (2017). Translation and validation of the Dutch version of the Fear of Cancer Recurrence Inventory (FCRI-NL). Journal of Psychosomatic Research, 102, 21–28, https://doi.org/10.1016/j.jpsychores.2017.09.001

Freiburg Mindfulness Inventory

(Nederlandse versie)

De Nederlandse versie van de Freiburg Mindfulness Inventory (FMI-NL) is een meetinstrument voor mindfulness vaardigheden, die bruikbaar is in de klinische praktijk bij mensen met lichamelijke aandoeningen. De FMI is door ons vertaald en gevalideerd. De vragen, subschalen en opmaak zijn vergelijkbaar met de oorspronkelijke Duitse versie.

De FMI-NL is een betrouwbaar en valide meetinstrument is voor het meten van angst voor terugkeer van kanker. Het bevat 14 vragen die worden gescoord van 1 (zelden) tot 4 (bijna altijd). De vragenlijst bestaat uit twee subschalen: aandacht bij ervaringen van het huidige moment en een accepterende houding ten opzichte van ervaringen.

Referenties

  • Walach, H., Buchheld, N., Buttenmüller, V., Kleinknecht, N., & Schmidt, S. (2006). Measuring mindfulness-the Freiburg Mindfulness Inventory (FMI). Personality and Individual Differences, 40, 1543-1555. https://doi.org/10.1016/j.paid.2005.11.025.
  • Bruggeman-Everts, F. Z., Van der Lee, M. L., Van ‘t Hooft, E. F. M., & Nyklíček, I. (2017). Validation of the Dutch Freiburg Mindfulness Inventory in Patients With Medical Illness. SAGE Open, 7(2), 215824401770593. https://doi.org/10.1177/2158244017705936

Spirituele Attitude en Interesse Lijst

Spirituele Attitude en Interesse Lijst (SAIL) meet verschillende dimensies van spiritualiteit. De SAIL is door ons gevalideerd.

Gebruik

Wil je een van onze meetinstrumenten gebruiken? Wij stellen het zeer op prijs dat je ons laat weten wanneer je deze lijst wilt gaan gebruiken.

Wij stellen dan een databestand voor je beschikbaar waar je jouw data in op kunt slaan. Daarnaast ontvang je ook de informatie om de schaalscores te berekenen. Dit kan met de hand of via Excel, SPSS of R/R Studio.

Voor verder onderzoek is het belangrijk dat wij ook data blijven verzamelen. Daarom willen we je graag vragen om jouw data met ons te delen wanneer je deze hebt verzameld.