u bent hier: Homepage Groepstherapie

Groepstherapie

Onze groepsbehandelingen zijn gericht op het vergroten van veerkracht en het verminderen van klachten als somberheid en angst. Ook vinden veel mensen er begrip, herkenning en steun van lotgenoten.

Resultaat

Het verrast mensen soms hoeveel baat ze hebben van groepstherapie. De combinatie van het lotgenotencontact, het gemeenschappelijk werken aan en steeds tussentijds evalueren van de doelen, en de ervaring van de therapeut op deze specifieke onderwerpen maken dat met groepstherapie veel mooie stappen kunnen worden gezet.

Persoonlijk

Een vaste therapeut.

Deskundig

Specialist op het gebied van kanker.

Bewezen effectief

Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Steunend

Lotgenotencontact als meerwaarde.

Wat kun je verwachten?

In een groep werk je onder begeleiding van een professionele therapeut gezamenlijk aan bepaalde uitdagingen en doelen waar je mee te maken krijgt door kanker. Wij bieden aparte groepen voor specifieke doelgroepen omdat de problemen waar je mee worstelt dan de meeste overlap hebben en de aansluiting en effectiviteit dan het grootst is. Wanneer je deelneemt aan een groep ben je opeens omringd door mensen die hetzelfde meemaken. Aan wie je niets hoeft uit te leggen, die precies begrijpen wat jij meemaakt. Dit stuk herkenning, het lotgenotencontact wordt als een van de grootste voordelen van een groep ervaren. Doordat je samen naar een doel werkt, inspireer en steun je elkaar.

Welke groepstherapieën zijn er?

Wij bieden de volgende groepen aan.

COMET
COMET

Kanker kan zorgen voor negatieve gevoelens en onzekerheid. Soms ga je jezelf vergelijken met anderen en denkt dat of met hoe je vroeger was en krijg je het gevoel dat je niet goed genoeg bent. Van dingen genieten wordt steeds moeilijker.

Ruimte om te sterven
Ruimte om te sterven

Als je niet meer beter wordt, kan dat veel vragen en onzekerheid oproepen. Dit kunnen hele praktische vragen zijn maar ook grote vragen, waar je misschien nog niet zo vaak bij stil hebt gestaan. Vragen zoals: Wat wil ik werkelijk? Hoe ga ik om met wat me overkomt? En hoe ga ik om met de mensen om mij heen?

De psychische gevolgen van kanker
De psychische gevolgen van kanker

De confrontatie met kanker is ingrijpend. Ook na je medische behandeling kun je daar mentaal last van hebben. Misschien ben je heel moe of heb je pijn. Of je bent zo angstig, verdrietig, boos of onzeker dat je niet weet hoe je je leven weer op moet pakken. In onze startgroep vind je (h)erkenning en steun.

Houd me vast
Houd me vast

Kanker heeft veel impact op een relatie. Soms zie je wat er misgaat, maar slaag je er samen niet in om hier wat aan te doen. Deze groep is erop gericht obstakels bij paren bloot te leggen en zo samen de relatie te versterken en te bouwen aan een veilig fundament.

Tijd van leven
Tijd van leven

Er zijn steeds meer medische behandelingen voor mensen met uitgezaaide kanker. Dit zijn vaak nieuwe of experimentele behandelingen. Een hele vooruitgang, waardoor mensen langer kunnen leven dan de oorspronkelijke diagnose. Tegelijkertijd vraagt dit opnieuw veel veerkracht.

AYA-groep
AYA-groep

Als je op jonge leeftijd kanker krijgt, kun je je eenzaam en onbegrepen voelen tussen leeftijdsgenoten. In deze groep tref je jongeren die hetzelfde overkomen is. Dit zorgt voor steun en herkenning. Samen ga je aan de slag met wat je is overkomen en hoe je wil dat je toekomst eruit ziet zonder kanker.

Verder na verlies van je partner
Verder na verlies van je partner

Rouw na het verlies van je partner is een eenzaam proces. Juist daarom kun je er behoefte aan hebben je ervaringen en gevoelens te delen met anderen die dit ook doormaken. Het kan steun en troost bieden om hierover met lotgenoten te praten onder begeleiding van een therapeut.

Partnergroep
Partnergroep

Partners van mensen die kanker hebben weten dat als geen ander. Als partner word je onmiddellijk en indringend geconfronteerd met de ziekte van de ander. Ook jouw leven staat op zijn kop en verandert totaal. Het roept veel emoties, onzekerheden en vragen op. Niets is meer hetzelfde. Het kan herkenning en steun geven je ervaringen te delen met anderen die hetzelfde doormaken.

Morgen is nu
Morgen is nu

Stress, vermoeidheid, angst en somberheid: het zijn veelvoorkomende klachten onder mensen die leven met of na kanker. En ook hun naasten kunnen deze klachten ervaren. Hoe word je minder moe en hoe verminder je spanning? Hoe krijg je minder last van bestaande klachten? Deze vragen zijn niet eenvoudig te beantwoorden.

Midden in het leven
Midden in het leven

Hoe pak je de draad na afronding van de medische behandeling weer op? Je lichaam heeft vaak veel doorstaan. Ook kun je overspoeld worden door gevoelens van angst, onzekerheid, verwarring, verdriet en boosheid. Lichamelijk en emotioneel herstel kost vaak meer tijd dan je gedacht had, wat een frustrerend gevoel kan geven. Je ervaringen delen met anderen kan je steun bieden.

Vraag om verwijzing

Voor deze behandeling heb je een verwijzing nodig. Vraag hiernaar bij je huisarts of specialist.