u bent hier: Homepage Privé: Therapieën Tijd van leven

Als je langer leeft dan verwacht

Er zijn steeds meer medische behandelingen voor mensen met uitgezaaide kanker. Dit zijn vaak nieuwe of experimentele behandelingen. Een hele vooruitgang, waardoor mensen langer kunnen leven dan de oorspronkelijke diagnose. Tegelijkertijd vraagt dit opnieuw veel veerkracht.

A portrait of a happy senior woman with a dog in autumn nature.

Tijd van leven

Je zit met veel vragen als je onverwacht extra ‘tijd van leven’ krijgt bij kanker. In je omgeving halen mensen misschien opgelucht adem, maar zo simpel is het voor jou niet. Je lichaam is veranderd, je hebt last van vermoeidheid en cognitieve achteruitgang en de medicatie heeft de nodige bijwerkingen. Je weet niet hoe lang het nog goed zal gaan, wat veel onzekerheid met zich meebrengt. Door medische vooruitgang krijgen steeds meer mensen te maken met deze situatie.

Voor wie?

De groep Tijd van leven is voor mensen met kanker die door nieuwe behandelingen ineens langer leven dan verwacht. Deelname is mogelijk voor mensen die als cliënt zijn ingeschreven bij het HDI. Bespreek je interesse in deelname met je behandelend therapeut. Hij of zij kan je advies geven en indien passend aanmelden voor de groep. Ben je nog geen cliënt bij het HDI? Dan dien je je eerst aan te melden als cliënt. Hiervoor heb je een verwijsbrief nodig van de (huis)arts of medisch specialist.

Thema’s

De eerste bijeenkomst zal in het teken staan van kennismaking en het bespreken van de verwachtingen van de therapie. Thema’s die aan de orde kunnen komen in de groep zijn:

  • Waarden in je leven.
  • Helpen toestaan van wat er is.
  • Omgaan met angst en verandering.
  • Ruimte in jezelf en omgaan met je veranderend zelfbeeld.
  • Werk, maatschappelijke rollen, grenzen en vermoeidheid.
  • Familie, gezin en andere sociale relaties.
  • Waardegericht handelen, stappen zetten die voor jou belangrijk zijn.
  • En hoe verder na de groep?

Praktisch

Er zijn zeven wekelijkse bijeenkomsten van twee uur. De groep zal bestaan uit ongeveer acht deelnemers en wordt begeleid door een gespecialiseerde therapeut van het Helen Dowling Instituut (HDI).

Informatie

7 bijeenkomsten

Plus een 8e terugkombijeenkomst

Elk 2 uur

Circa 8 deelnemers

Onder begeleiding van een therapeut

Let op! Aanmeldpauze op volgende locaties: Bilthoven, Utrecht