u bent hier: Homepage De psychische gevolgen van kanker

Hulp bij het oppakken van je leven

De confrontatie met kanker is ingrijpend en kan op allerlei vlakken impact hebben. Misschien is je lichaam veranderd en loop je tegen beperkingen aan, zoals pijn of vermoeidheid. Je kunt ook mentaal en sociaal uit evenwicht raken. Zo kun je je sneller emotioneel voelen en je niet goed raad weten met gevoelens van angst, verdriet, boosheid en onzekerheid. In onze startgroep ‘De psychische gevolgen van kanker’ geven we je informatie over de gevolgen die kanker kan hebben op jou en je omgeving. We bieden je handvatten en tips waar je mee aan de slag kunt.

Aziatische man met aarzelende gezichtsuitdrukking is in de natuur.

De psychische gevolgen van kanker

Deze groep is speciaal bedoeld voor mensen die klaar zijn met hun medische behandelingen voor kanker en nu hun leven weer willen oppakken. Door met je groepsgenoten ervaringen te delen kun je (h)erkenning en steun vinden. Dit kan helpend zijn bij het omgaan met je klachten. In de training ga je aan de slag met het leren omgaan met heftige emoties, wat je kunt doen aan vermoeidheid en hoe je omgaat met je sociale omgeving en werk.

Voor wie?

Thema’s

Praktisch

Na de startgroep

Voor wie?

De groep De psychische gevolgen van kanker is voor mensen die hun leven weer willen oppakken na hun medische behandeling. Je kunt deelnemen aan onze startgroep als je bij ons bent ingeschreven als cliënt. Ben je nog geen cliënt bij het HDI? Dan dien je je eerst aan te melden als cliënt. Hiervoor heb je een verwijsbrief nodig van de (huis)arts of medisch specialist.

Thema’s

De eerste bijeenkomst staat in het teken van kennismaking en het bespreken van de verwachtingen van de therapie. Thema’s die aan de orde komen in de groep zijn:

  • Het leren omgaan met heftige emoties.
  • Wat kun je doen aan vermoeidheid?
  • Hoe ga je om met je sociale omgeving en werk?
Praktisch

De thema’s en de precieze invulling daarvan worden afgestemd op de behoeften en vragen van de deelnemers. Er zijn vier bijeenkomsten van twee uur. De groep zal bestaan uit maximaal 8 deelnemers en wordt begeleid door een therapeut van het Helen Dowling Instituut (HDI).

Na de startgroep

Deze groepsbehandeling levert je veel inzichten en handvatten om mee aan de slag te gaan. Na de laatste bijeenkomst bespreek je met de groepstherapeut wat het beste vervolg is voor jou en maken jullie hierover afspraken. Het kan zijn dat je voldoende handvatten en vertrouwen aangereikt hebt gekregen om zelf verder te kunnen, maar het kan ook zijn dat je door deze groep weet waar je niet zelf uitkomt. In dat geval kan je na de startgroep beginnen met de individuele behandeling en weet je (beter) met welke doelen je aan de slag wilt gaan. Je blijft op de wachtlijst staan voor de start van een behandeling en zal vanzelf uitgenodigd worden voor een afspraak.

In het kort

4 bijeenkomsten
Elk 2 uur
5 – 8 deelnemers
Onder begeleiding van een therapeut

Nu aanmelden

Zo beoordelen cliënten onze zorg.

Bekijk hier de volledige resultaten uit ons tevredenheidsonderzoek. Onze zorg ook beoordelen? Dat kan op Zorgkaart Nederland.

Tevredenheid

Afname stemmingsklachten

Zou ons aanbevelen