u bent hier: Homepage Privé: Therapieën Partnergroep

Kanker heb je niet alleen

Partners van mensen die kanker hebben weten dat als geen ander. Als partner word je onmiddellijk en indringend geconfronteerd met de ziekte van de ander. Ook jouw leven staat op zijn kop en verandert totaal. Het roept veel emoties, onzekerheden en vragen op. Niets is meer hetzelfde. Het kan herkenning en steun geven je ervaringen te delen met anderen die hetzelfde doormaken.

Senior man outdoors in garden looks uncertainly into the metaphorical future

Partnergroep

In de partnergroep vind je herkenning en erkenning voor de (grote) veranderingen die de ziekte van je partner voor jou met zich meebrengt. Ook leer je er ruimte scheppen voor jezelf en krijg je handvatten om met je situatie om te gaan. Er wordt stilgestaan bij ieders persoonlijke ervaringen, emoties en vragen.

Voor wie?

De partnergroep is voor partners van mensen met kanker. Deelname is mogelijk voor mensen die als cliënt zijn ingeschreven bij het HDI. Bespreek je interesse in deelname met je behandelend therapeut. Hij of zij kan je advies geven en indien passend aanmelden voor de groep. Ben je nog geen cliënt bij het HDI? Dan dien je je eerst aan te melden als cliënt. Hiervoor heb je een verwijsbrief nodig van de (huis)arts of medisch specialist.

Thema’s

De eerste bijeenkomst zal in het teken staan van kennismaking en het bespreken van de verwachtingen van de therapie. Thema’s die aan de orde kunnen komen in de groep zijn:

  • Veranderingen in je leven door de ziekte van je partner.
  • Omgaan met je eigen emoties als angst, verdriet, boosheid, wanhoop en eenzaamheid.
  • Een balans vinden tussen je inzetten voor je partner en toekomen aan je eigen leven.
  • Goed voor jezelf zorgen.
  • Veranderingen en emoties in het gezin.
  • Omgaan met veranderde intimiteit/seksualiteit.
  • Een mogelijk afscheid en verder leven na overlijden van je partner.

Praktisch

Er zijn zeven bijeenkomsten van twee uur. De achtste bijeenkomst is een terugkombijeenkomst. De groep zal bestaan uit 5-8 deelnemers en wordt begeleid door een therapeut van het Helen Dowling Instituut (HDI). De groep vindt plaats op locatie Bilthoven.

Informatie

7 bijeenkomsten

Plus een 8e terugkombijeenkomst

Elk 2 uur

5 – 8 deelnemers

Onder begeleiding van een therapeut

Let op! Aanmeldpauze op volgende locaties: Bilthoven, Utrecht