u bent hier: Homepage Nieuws Nadja Hüpscher: “Jezelf vergeet je gewoon een tijdje”

Nadja Hüpscher: “Jezelf vergeet je gewoon een tijdje”

“Als je partner ziek is, verzorg je die en eventueel ook de kinderen, zoveel je kan. Jezelf vergeet je gewoon een tijdje. Na een tijd word je moe, maar je gaat door. Maar er komt een moment dat het te zwaar wordt en dat je zelf weer naar aandacht verlangt. Ik schaamde me ervoor, maar gelukkig besefte ik bij het Helen Dowling Instituut dat het heel normaal is.”

Als je partner ziek is, zorg je. Jezelf vergeet je gewoon een tijdje. Tot het te zwaar wordt. Ik schaamde me. Bij het HDI besefte ik dat dit normaal is.
Tekst: Manon van Wijnen
Beeld: Saskia Wesseling

“Toen mijn man kanker had, was ik vooral druk met praktische dingen: halen en brengen van en naar het ziekenhuis, boodschappen doen, antwoorden bedenken op vragen van mijn zoontjes: Gaat papa dood? Mag jij dan een andere man? Waarom wordt hij beter van gif? Waarom huil jij niet? Wij hadden uiteindelijk geluk, de kankercellen verdwenen uit zijn lichaam. We leven door, maar de emotionele impact kwam later. Wat hebben we nou eigenlijk meegemaakt? Alles is veranderd, maar ook weer niet. En hoe doe je dat ook alweer, ‘gewoon’ doorleven na zoiets ingrijpends? Daarom ben ik ambassadeur van het Helen Dowling Instituut, omdat hulp tijdens en na kanker belangrijk is. Voor het hele gezin.”

Speciale aandacht voor naasten

“Er moet veel meer aandacht komen voor het geestelijk welzijn bij kanker, dit is net zo belangrijk als het lichamelijk welzijn. Dat geldt ook voor de naaste, die vaak maar doorgaat, zijn eigen behoeften on hold zet, zich sterk houdt naar de buitenwereld en soms niet weet hoe om te gaan met de zieke, met alle gevolgen van dien. Zoals relaties die stuklopen, of naasten die psychisch instorten. Als we dit taboe doorbreken zullen naasten minder over hun grenzen heen gaan en eerder hulp durven zoeken. Daarom is er vanaf 11 maart 2021 speciale aandacht voor naasten in de campagne Heb hart voor HDI. Met je donatie lever je een bijdrage aan het verbeteren van de psychologische zorg, ook voor naasten.”

Onderzoek naar paren

Het Helen Dowling Instituut (HDI) doet voortdurend onderzoek naar de behoeften van mensen met kanker en naar de effectiviteit van behandelingen, dit maakt dat wij psychologische zorg op maat bieden die écht werkt. Naasten en hun partners kunnen vanaf 17 maart deelnemen aan het COMPANION-onderzoek waarmee het HDI de behoeften en wensen van naasten en partners los van elkaar in kaart wil brengen. Hüpscher: “Wat dit onderzoek heel interessant maakt, is dat er aandacht is voor allebei. Ik ben heel benieuwd wat er uitkomt. Als naaste vraag je je soms af wat je zieke partner nou denkt of wil en vaak durf je dat niet te vragen. Of je gaat voor de ander denken. Dat maakt de resultaten van dit onderzoek heel waardevol.”

Geluk is met een K

Nadja Hüpscher schreef over haar ervaringen het boek Geluk is met een K, waarin zij heel openhartig beschrijft wat haar gezin overkwam toen haar man twee jaar geleden de diagnose kanker kreeg en vooral ook open is over haar worsteling met het zorgen voor haar man, die het gelukkig overleefde, en tegelijkertijd haar eigen behoeften. Meer informatie op lebowskipublishers.nl

Recente nieuws

Zo beoordelen cliënten onze zorg.

Bekijk hier de volledige resultaten uit ons tevredenheidsonderzoek. Onze zorg ook beoordelen? Dat kan op Zorgkaart Nederland.

Tevredenheid

Afname stemmingsklachten

Beveelt ons aan