u bent hier: Homepage Nieuws Online therapie helpt tegen vermoeidheid bij sarcoïdose

Online therapie helpt tegen vermoeidheid bij sarcoïdose

Patiënten met de ontstekingsziekte sarcoïdose hebben enorm veel last van vermoeidheid. De internetbehandeling Minder Moe die het Helen Dowling Instituut ontwikkelde blijkt effectief in het verminderen van vermoeidheid bij sarcoïdose. Dit blijkt uit onderzoek van het ILD Expertisecentrum van het St. Antonius Ziekenhuis samen met het Erasmus MC, Zuyderland MC en Helen Dowling Instituut dat recent is gepubliceerd in The Lancet Respiratory Medicine.

Illustratie bij het wetenschappelijk onderzoek TIRED, van het Helen Dowling Instituut: een vergrootglas vergroot een druppel bloed van een vermoeide sarcoïdose-patiënt.

Effectief in het verminderen van vermoeidheid

We durven ons zonder bescheidenheid goed te noemen in onze dienstverlening. Maar onze kennis van ICT-mogelijkheden en -oplossingen is beperkt, terwijl in totaal namen 99 patiënten met sarcoïdose deel aan het onderzoek. Ze werden willekeurig verdeeld in twee groepen: 52 mensen volgden de Minder Moe internetbehandeling en 47 mensen kregen gebruikelijke zorg. Vergeleken met de mensen die geen therapie volgden, hadden de patiënten die het programma volbrachten daarna aanzienlijk minder last van vermoeidheid. Ook hadden ze minder angst en depressieve klachten en een verbetering van hun kwaliteit van leven. De verbeteringen waren 12 weken na afronding van de internettherapie nog steeds aanwezig.

Sarcoïdose

We durven ons zonder bescheidenheid goed te noemen in onze dienstverlening. Maar onze kennis van ICT-mogelijkheden en -oplossingen is beperkt, terwijl ICT steeds belangrijker wordt. Denk bijvoorbeeld aan eHealth-oplossingen zoals videobellen, online therapieën en voor de toekomst wellicht nieuwe platformen, het werken met diverse zorgapplicaties (o.a. Medicore EPD, NetQ, Karify), maar ook kantoorautomatisering (bijv. AFAS, kwaliteitssysteem en MS-aSarcoïdose is een zeldzame ziekte waarbij spontaan ophopingen van witte bloedcellen ontstaan in verschillende organen en weefsels zoals bijvoorbeeld longen, ogen, huid of het hart. Veel sarcoïdose-patiënten ervaren vermoeidheid en het wordt vaak benoemd als meest belastende symptoom van de ziekte. Voor vermoeidheid door de ontstekingsziekte sarcoïdose was nog geen bewezen effectieve behandeling, hoewel er enkele studies zijn waaruit blijkt dat fysiotherapie of bepaalde medicatie, zoals methylfenidaat of lage dosering dexamethason, zinvol kan zijn.

Internetbehandeling Minder Moe

De Minder Moe internetbehandeling van het Helen Dowling Instituut is gebaseerd op Mindfulness-Based Cognitieve Therapie. De behandeling bestaat uit 8 sessies en duurt 12 weken. Een online sessie bestaat uit psycho-educatie en mindfulnessoefeningen aan de hand van audiobestanden. Deelnemers worden aangemoedigd te oefenen en hun ervaringen op te schrijven in een dagboek. Op een vaste dag per week ontvangen zij geschreven feedback op deze oefeningen van hun behandelaar.

Kijk voor informatie en aanmelding op mindermoebijziekte.nl

Recente nieuws

Zo beoordelen cliënten onze zorg.

Bekijk hier de volledige resultaten uit ons tevredenheidsonderzoek. Onze zorg ook beoordelen? Dat kan op Zorgkaart Nederland.

Tevredenheid

Afname stemmingsklachten

Beveelt ons aan