u bent hier: Homepage Nieuws Onderzoek: begeleiding huisartspraktijk bij angst voor terugkeer van kanker

Onderzoek: begeleiding huisartspraktijk bij angst voor terugkeer van kanker

In de BLANKET-studie wordt onderzocht of begeleiding vanuit de huisartsenpraktijk behulpzaam is bij de angst voor terugkeer van kanker. Yvonne Luigjes publiceerde onlangs een protocol-artikel over het ontwerp en de opzet van de Blanket-studie in het tijdschrift BMJ Open.

Een toetsenbord waarvan op de enter-toets ONDERZOEK staat.

Een op de drie mensen die kanker hebben gehad, lijdt onder de angst dat de kanker terug kan komen. Wanneer deze angst voor terugkeer (ATK) groot is, kan dat leiden tot beperking in het dagelijks leven. Gelukkig bestaat er effectieve psychologische zorg specifiek gericht op het omgaan met en verminderen van angst voor terugkeer van kanker. In de BLANKET studie wordt onderzocht of begeleiding vanuit de huisartsenpraktijk behulpzaam is bij deze angst. Yvonne Luigjes publiceerde onlangs een protocol-artikel over het ontwerp en de opzet van de Blanket-studie in het tijdschrift BMJ Open.

Psychologische zorg voor kankerpatiënten wordt over het algemeen aangeboden in ziekenhuizen of gespecialiseerd instituten. Door reisafstand, beperkte energie en lange wachttijden is deze zorg niet altijd makkelijk toegankelijk. Bovendien heeft niet iedereen zulke intensieve en gespecialiseerde zorg nodig.

De rol van de huisartsenpraktijk

De huisarts en de praktijkondersteuner geestelijk gezondheidszorg (POH-GGZ) krijgen een steeds grotere rol in de zorg voor mensen met kanker. Door de vertrouwde omgeving en langdurige relatie tussen huisarts en patiënt vinden veel patiënten het prettig om ook bij psychische klachten naar de huisarts te gaan. De huisarts en de POH-GGZ zouden daarom ook een rol kunnen spelen in de begeleiding van patiënten met angst voor terugkeer van kanker. In de BLANKET-studie wordt de effectiviteit onderzocht van begeleiding bij angst voor terugkeer van kanker door de huisartsenpraktijk.

Publiceren over design en opzet

In de wetenschap worden steeds vaker zogenaamde protocol-artikelen gepubliceerd over het ontwerp en de opzet van onderzoeken. Zo weten andere onderzoekers welke onderzoeken er gedaan worden en kan herhaling van bepaalde studies voorkomen. Ook legt de onderzoeker vooraf vast welke hypothesen getest en beantwoord worden. Dit voorkomt dat er na het onderzoek alleen positieve bevindingen worden gedeeld.

Deelnemen aan de BLANKET-studie?

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door het Helen Dowling Instituut en de afdeling huisartsgeneeskunde van het Julius Centrum (UMC Utrecht). Wij zoeken nog huisartsenpraktijken die willen deelnemen aan de BLANKET-studie. Heb je interesse? Neem voor meer informatie of aanmelding contact op met Yvonne Luigjes via yluigjes@hdi.nl of 030 – 252 40 20.

Lees meer over de BLANKET-studie

Recente nieuws

[laposta_signup_basic_form list_id="fvlp82bm1p"]

Zo beoordelen cliënten onze zorg.

Bekijk hier de volledige resultaten uit ons tevredenheidsonderzoek. Onze zorg ook beoordelen? Dat kan op Zorgkaart Nederland.

Tevredenheid

Afname stemmingsklachten

Beveelt ons aan