u bent hier: Homepage Nieuws Mindfulness therapie blijkt kosteneffectief

Mindfulness therapie blijkt kosteneffectief

Uit onderzoek blijkt dat de effectieve Mindfulness-Based Cognitieve Therapie (MBCT) minder maatschappelijke kosten met zich meebrengt dan gebruikelijke zorg.

De BeMind-studie heeft eerder aangetoond dat Mindfulness-Based Cognitieve Therapie (MBCT) zowel in groepsvorm als online helpt om angst- en depressieklachten bij mensen met kanker te verminderen. Maar zijn beide vormen van MBCT ook kosteneffectief? Oftewel: krijg je met MBCT meer waar voor je geld dan met gebruikelijke zorg? Félix Compen publiceerde onlangs samen met zijn collega’s van het Radboudumc en het Helen Dowling Instituut een artikel over de kosteneffectiviteit van groep en online MBCT ten opzichte van gebruikelijke zorg in het wetenschappelijke vaktijdschrift Psycho-Oncology.

Kosteneffectiviteit in kaart gebracht

Compen bracht de kosten in kaart die patiënten tijdens het onderzoek maakten terwijl ze deelnamen aan MBCT therapie in groepsvorm, online MBCT therapie of gebruikmaakten van gebruikelijke zorg. In de gebruikelijke zorggroep waren deelnemers vrij om alle medische en psychologische zorg te ondergaan die ze wensten, behalve MBCT. De kosteninventarisatie werd gedaan vanuit een maatschappelijk perspectief. Dat betekent dat naast de gezondheidszorgkosten ook de kosten werden meegenomen die ontstaan door werkverzuim. In een zogenaamde kosteneffectiviteitsanalyse werden deze kosten vervolgens afgezet tegen de kwaliteit van leven van patiënten. Kosteneffectieve behandelingen kosten minder en leveren meer kwaliteit van leven op. Kwaliteit van leven werd gemeten met een vragenlijst op het gebied van onder andere mobiliteit, activiteiten, pijn en ongemak, maar ook angst en somberheid.

Minder kosten en meer kwaliteit van leven na MBCT

De zorgkosten in de groeps- en online MBCT waren vergelijkbaar met de gebruikelijke zorg. Echter, deelnemers na zowel groeps- als online MBCT hadden minder ziekteverzuim in vergelijking met deelnemers in de gebruikelijke zorg. De maatschappelijke kosten waren daardoor ook verschillend: mensen die één van de MBCT interventies volgden hadden minder kosten in vergelijking met gebruikelijke zorg. Er waren geen aanwijzingen dat online MBCT goedkoper was dan groeps-MBCT, ook al wordt dit vaak gedacht. Patiënten rapporteerden daarnaast meer kwaliteit van leven na het volgen van MBCT in een groep of online.

Kortom, minder maatschappelijke kosten, meer kwaliteit van leven: MBCT geeft waar voor je geld.

Recente nieuws

Zo beoordelen cliënten onze zorg.

Bekijk hier de volledige resultaten uit ons tevredenheidsonderzoek. Onze zorg ook beoordelen? Dat kan op Zorgkaart Nederland.

Tevredenheid

Afname stemmingsklachten

Beveelt ons aan