Door: Anette Pet, Directeur Zorg Helen Dowling Instituut
Voor mensen met een beperkte levensverwachting konden we nog steeds wel een spoedplek vrijmaken. Maar ook voor al die anderen is een dergelijke wachttijd veel te lang. Helemaal omdat we ze niet kunnen doorverwijzen naar vergelijkbare zorgaanbieders in de buurt. Want die zijn er niet. We waren in gesprek gegaan met zorgverzekeraars over meer budget. Maar dat had nog geen vruchten afgeworpen.
We zochten nieuwe collega’s. Maar een nieuwe goed gekwalificeerde collega met kennis en ervaring in de in de psycho-oncologie is moeilijk te vinden. Er is een groot landelijk tekort aan BIG-geregistreerde psychologen.
Wachtlijstcoach
Begin 2019 bedachten we ‘de Wachtlijstcoach’ voor onze cliënten op de wachtlijst. Cliënten die dat willen, kunnen tijdens de wachtperiode gebruik maken van ons zelfhulpaanbod e-health. We geven onze cliënten hiermee alvast handvatten om zelf met een deel van hun problemen aan de slag te kunnen. Een basispsycholoog zet een persoonlijk e-health pakket online en is op de achtergrond beschikbaar voor vragen. Meer budget heb je niet 1-2-3. En nieuwe collega’s ook niet. En niet iedereen kan of wil gebruik maken van e-health. Er moest dus meer gebeuren.
Basisgroep ‘Leren leven met kanker’
Die middag bedachten we iets: het concept voor de basisgroep ‘Leren leven met kanker.’ Een kortdurende groepsbehandeling met een informatief, maar ook interactief karakter. Waarvoor mensen op de wachtlijst worden uitgenodigd, maximaal 8 per groep. In de hartrevalidatie bestaan zulke ‘psycho-educatieve‘ groepen, zoals ze worden genoemd, allang. We wilden dit vertalen naar de psycho-oncologische zorg. Voor de mensen die te maken krijgen met heftige psychologische problemen met en na kanker. Mensen die leven met (de gevolgen van) kanker hebben allemaal in meer of mindere mate te maken met de psychische gevolgen van kanker, ze raken soms verstrikt in heftige emoties, weten niet hoe grip te krijgen op wat ze kunnen doen met ernstige vermoeidheid bij kanker en merken dat ziek zijn invloed heeft op hun sociale relaties.
Niet iedereen wil of kan deelnemen aan deze nieuwe groep. Daarvan zijn we ons bewust. Maar we verwachten op deze manier een grote groep mensen sneller en goed te kunnen helpen met de start van hun psychologische behandeling. Dit najaar zijn twee groepen gestart en een derde staat op de planning. In het nieuwe jaar gaan we onze hele intakeprocedure herzien en zullen deze basisgroepen en de wachtlijstcoach standaard aan iedereen direct na de intake worden aangeboden. Daarmee kunnen we meer mensen sneller helpen.
Soms helpt het dus, om te vergaderen. Om inderdaad een paar uur rond een tafel te gaan zitten en naar buiten te komen met een plan dat je gaat uitvoeren.
De wachttijd is langzaam aan het zakken …