u bent hier: Homepage Nieuws Fitter bij kanker: grip op je vermoeidheid

Fitter bij kanker: grip op je vermoeidheid

Ongeveer één op de drie kankerpatiënten is ernstig en langdurig moe als gevolg van de ziekte en de behandelingen. Deze vermoeidheid kan een enorme impact op het dagelijks leven hebben. Toch nemen veel (ex-)patiënten deze klacht voor lief, of ze weten niet dat er iets aan te doen is. Maar ook zorgverleners zijn niet altijd op de hoogte van deze veelvoorkomende klacht. Daarom is het HDI de campagne ‘Fitter bij kanker’ gestart.

Ga naar Fitter bij kanker

Op onze pagina’s Fitter bij kanker vinden (ex-)patiënten en zorgverleners handige informatie, ervaringsverhalen, tips en professionele hulp bij vermoeidheid.  Want je hoeft niet te blijven zitten met je vermoeidheid, je kunt er iets aan doen! Met een subsidie van Zorginstituut Nederland ontwikkelden we met relevante organisaties, zorgverleners en ervaringsdeskundigen voorlichtingsmateriaal om bewustzijn te vergroten en vermoeidheid te verminderen.

Geen gewone vermoeidheid

Vermoeidheid als gevolg van een ernstige ziekte zoals kanker is vaak een extreme en uitputtende vermoeidheid. De herstelperiode is langer dan bij een ‘normale’ vermoeidheid. Ook komt deze vermoeidheid in vlagen en meestal niet als gevolg van inspanning. Sommige mensen zijn al moe bij het opstaan, ook als zij goed hebben geslapen. Ex-kankerpatiënt Arend: “Mensen gingen ervan uit dat ik mijn gewone leven van vóór de ziekte zomaar kon oppakken. Terwijl het herstel toen pas begon.”

Minder moe door gedragsverandering

Hoewel er vaak geen medische oplossing beschikbaar is, kun je wel meer grip krijgen op vermoeidheid. Marije van der Lee, hoofd onderzoek en GZ-psycholoog bij het HDI: “Je kunt door je gedrag de biologische processen beïnvloeden die vermoeidheid veroorzaken. Door bijvoorbeeld je energie goed te verdelen, beweging en ontspanning af te wisselen en verwachtingen van de omgeving bij te stellen. Zo kan de vermoeidheid behapbaar worden.” Als het niet lukt om zelf vermoeidheidsklachten te verminderen, is er professionele hulp beschikbaar. Denk aan gespecialiseerde psychologen, fysiotherapeuten en online programma’s.

Fitter bij ziekte

Kanker is niet de enige ziekte die vaak voor vermoeidheid zorgt bij patiënten. Ook mensen met andere ziekten hebben last van vermoeidheid, soms nog jaren na de behandelingen. Om een bredere doelgroep te helpen met informatie, ervaringsverhalen en tips is de website www.fitterbijziekte.nl gemaakt. Samen met andere organisaties helpen we mensen met een longaandoening of hart- of vaatziekte om te gaan met hun vermoeidheidsklachten.

Recente nieuws

Zo beoordelen cliënten onze zorg.

Bekijk hier de volledige resultaten uit ons tevredenheidsonderzoek. Onze zorg ook beoordelen? Dat kan op Zorgkaart Nederland.

Tevredenheid

Afname stemmingsklachten

Beveelt ons aan