u bent hier: Homepage Minder moe bij kanker

Wanneer rusten geen effect heeft

Kanker kan tot vermoeidheid leiden. Als gevolg van de medische behandelingen, door alle onzekerheid, het gepieker. Deze lichamelijke en geestelijke uitputting kan nog lang aanhouden en grote impact hebben op je dagelijkse leven. Het kan zelfs zo zijn dat je te futloos bent voor leuke dingen, zoals een verjaardag of een hapje eten buiten de deur. Als je merkt dat deze vermoeidheid blijft aanhouden, spreken we van chronische vermoeidheid. In deze zelfhulptraining krijg je meer inzicht in jouw energieniveau en leer je hoe je kunt omgaan met ernstige vermoeidheid bij kanker.

Minder moe bij kanker

Zo’n 30 procent van de mensen blijft na een behandeling voor kanker ernstig moe. Hierbij gaat het om zowel lichamelijke als geestelijke vermoeidheid. Deze is waarschijnlijk ontstaan door de ziekte en/of door medische behandelingen. Na verloop van tijd spelen echter psychologische factoren als angst, somberheid, slaapproblemen en/of de neiging over je grenzen te gaan de grootste rol. Dit kan je dagelijks leven zo erg verstoren, dat je veel piekert en/of er slecht van slaapt. Dat heeft een negatieve invloed op je werk- en privéleven en belemmert je in alles wat je wilt ondernemen. Meer bewegen helpt niet en je weet niet wat je eraan kunt doen om dit te verbeteren.

“Ik begon de therapie sceptisch. Baat het niet, dan schaadt het niet. Maar het is me erg goed bevallen. Ik kan nu echt beter met de vermoeidheid omgaan en slaap veel beter.”

– Simon (47)

Voor wie?

Wanneer niet?

De inhoud

In aanmerking komen

Wie zijn wij

Voor wie?
 • Je bent ouder dan 18 jaar.
 • Je hebt kanker (gehad).
 • Je hebt last van ernstige vermoeidheid die niet over gaat na rust.
 • De vermoeidheid duurt al tenminste zes maanden.
 • Er is geen lichamelijke verklaring (meer) voor jouw klachten.
 • De vermoeidheid hindert je ernstig in jouw dagelijkse bezigheden.
 • Je voelt je regelmatig wanhopig door je vermoeidheid.
 • Je piekert vaak over jouw klachten.
 • Je kunt tijd vrij maken om gedurende elf weken dagelijks een half uur te oefenen met ontspanningsoefeningen, concentratieoefeningen of ademhalingsoefeningen.
Wanneer niet?
 • Als je lijdt aan een ernstige depressie, angststoornis, verslaving of psychose is deze behandeling wellicht alleen geschikt in combinatie met een face-to-face behandeling.
 • Het tegelijkertijd volgen van intensieve meerdaagse (medische) revalidatie (zoals Oncologische Revalidatie) en ons online programma raden we af. Als je hierover twijfelt, kun je dit bespreken tijdens de telefonische intake.
 • Als je op dit moment in een intensieve arbeidsreorganisatie/re-integratie, scheiding, verhuizing, verbouwing of andere situatie zit die veel van jouw tijd en energie vraagt.
 • Als je alleen jouw lichamelijke conditie wilt verbeteren. Het gaat om anders leren omgaan met je beperkingen door de vermoeidheid en niet om een vorm van conditietraining.
De inhoud

Minder Moe bij Kanker is een behandeling met cognitieve gedragstherapie. Je krijgt inzicht in jouw gedragspatronen en leert jouw emoties herkennen en hoe met ze om te gaan. Cognitieve gedragstherapie pakt gedrag én gedachten aan die jouw lichamelijke klachten beïnvloeden en in stand houden. Bij cognitieve gedragstherapie werkt de therapeut nauw met je samen om tot verbetering van je klachten te komen. Dit is ook het geval in deze online behandeling. Het is een actieve manier van behandelen.

Je werkt dagelijks zelf aan jouw klachten in de dagelijkse huiswerkopdrachten. Dit kost je een half uur per dag. Daarnaast heb je elke week online contact met jouw therapeut. Je therapeut reageert in een uitgebreide mail op het door jou gemaakte huiswerk.

In aanmerking komen

Minder Moe bij Kanker is een psychologische behandeling. Je hebt hiervoor een verwijzing van je huisarts of medisch specialist nodig. Op deze verwijzing moet vermeld staan dat er een vermoeden is van een psychische stoornis die samenhangt met de ernstige vermoeidheidsklachten.

Wie zijn wij

Het Helen Dowling Instituut is een ggz-instelling die psychologische zorg biedt aan mensen met kanker en hun naasten. We bieden verschillende soorten therapieën, waaronder internettherapie.

We werken samen met een uitgebreid netwerk van ziekenhuizen, medisch specialisten en organisaties als KWF Kankerbestrijding en het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

Informatie

Je krijgt informatie, opdrachten en oefeniningen.
Je investeert 11 weken lang zo’n 30 minuten per dag.
Je leert effectiever om te gaan met jouw energie.
Elke week heb je online contact met je therapeut.
73% van de deelnemers is minder moe.

Nu aanmelden

Zo beoordelen cliënten onze zorg.

Bekijk hier de volledige resultaten uit ons tevredenheidsonderzoek. Onze zorg ook beoordelen? Dat kan op Zorgkaart Nederland.

Tevredenheid

Afname stemmingsklachten

Zou ons aanbevelen