Zorgtraject
Je kunt bij ons terecht wanneer je tijdens of na jouw ziekteproces of het ziekteproces van jouw naaste vastloopt vanwege psychische klachten. We behandelen volwassenen (vanaf 18 jaar), maar jouw gezin kan wel betrokken worden in de behandeling. Onze zorg valt onder het domein van de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ). Klachten die we bij het Helen Dowling Instituut behandelen zijn:
- Angstklachten
- Vermoeidheidsklachten
- Stemmingsklachten
- Post traumatische stress-stoornissen.
stap 1
Regel verwijzing
Verwijzingen kunnen alleen worden gedaan door medisch specialisten of huisartsen, een straatdokter, regiebehandelaar of een bedrijfsarts. Verwijzingen van een verpleegkundig medisch specialist of basisarts worden afgewezen door de zorgverzekeraar en kunnen wij daarom niet verwerken.
stap 2
Uitnodiging intake
Je bent verwezen naar het HDI door jouw (huis)arts en aangemeld bij ons secretariaat. Na aanmelding kom je op de wachtlijst voor een intakegesprek en krijg je toegang tot het cliëntportaal, waar een Welkomstmodule voor je klaarstaat.
e-health Welkomstmodule
De Welkomstmodule is een online module waarin je kennismaakt met het Helen Dowling Instituut. Er staat informatie in over wat onze hulp inhoudt, er wordt uitleg gegeven over de impact van ziekte en er worden handvatten geboden over hoe je om kunt gaan met jouw situatie en emoties. Ook wordt er informatie aangeboden over andere zorgverleners, zodat weet waar je terecht kan met bepaalde klachten.
Wachttijden
Wachttijden voor: Bilthoven
Wachttijden voor: Arnhem
Wachttijden voor: Nijmegen
Wachttijden voor: Utrecht
stap 3
Intakegesprek
In het intakegesprek bespreek je wat jouw klachten, behoeften en wensen zijn en welke behandelmogelijkheden daar het beste op aansluiten. Na het intakegesprek kijken we of het HDI jou kan helpen bij jouw klachten en hulpvraag.
stap 4
Start behandeling
Bij de start van je behandeling gaan we in gesprek over jouw diagnose, behandeldoelen, de best passende behandelmethode(s), wie jouw behandelaar is en wat je wel en niet kunt verwachten van de behandeling. Dit vatten we samen in een behandelovereenkomst, ook wel behandelplan.
Het Helen Dowling Instituut biedt zorg aan in de kortdurende generalistische Basis GGZ (BGGZ) en in de (hoog)specialistische GGZ (SGGZ).
Generalistische Basis GGZ
In de basis GGZ (BGGZ) behandelen we lichte tot matige psychische problemen, waarbij één, hooguit twee disciplines betrokken zijn. We verwachten dat de klachten verbeteren in een kortdurend (tot maximaal 12 gesprekken) traject. Je kunt hierbij denken aan gesprekken met een psycholoog, een vorm van e-health of een combinatie van beiden. Wij hebben het keurmerk Kortdurende Generalistische GGZ. Dit keurmerk biedt erkenning aan GGZ-aanbieders die een stapje extra doen voor goede kortdurende generalistische zorg.
Specialistische GGZ
Een gedeelte van onze zorg is hoogspecialistisch. Deze behandeltrajecten zijn complex, duren vaak langer en vragen om hoog-specialistische kennis. Het Helen Dowling Instituut biedt hoogspecialistische zorg, innoveert vanuit wetenschappelijk onderzoek en doet actief aan kennisdeling. Om deze reden hebben wij een TOPGGz keurmerk.
Wat betekent dit voor jou?
- Ook als je niet bij ons in zorg bent, kun je bij ons terecht voor een second opinion over je diagnose of behandeling voor psychische klachten bij kanker.
- Het kan zijn dat we je benaderen om mee te doen aan onderzoek.
- Alle TOPGGz-afdelingen hebben een bovenregionale functie. Dit betekent dat iedereen uit Nederland welkom is.
Evaluatie en afsluiting
Tijdens de behandeling evalueer je op vaste momenten met je behandelaar. We behandelen zo kort als mogelijk en zo lang als nodig. We streven ernaar dat je binnen een jaar weer het vertrouwen hebt om zelfstandig en samen met jouw omgeving de aanpassingen te maken die de ziekte vraagt.
e-health verdergaan-module
Wanneer jouw behandeling richting een afronding gaat, kan je samen met je therapeut de verdergaan-module doorlopen. Deze module helpt jou om je voor te bereiden op het afronden en loslaten van de behandeling bij ons. Het geeft je het gevoel beter voorbereid te zijn op de periode die volgt: dit biedt rust en houvast en versterkt het gevoel: ‘ik kan zelf verder’.
Er zijn modules die je zelf doorloopt (zelfhulpmodules) en modules die je samen met een behandelaar doorloopt. Dit laatste noem je blended behandelen. In overleg met jouw therapeut kun je kijken of e-health geschikt is voor jouw behandeling.
Veelgestelde vragen over aanmelden
Je kunt bij ons terecht wanneer je tijdens of na jouw ziekteproces of het ziekteproces van jouw naaste
vastloopt vanwege psychische klachten. We behandelen volwassenen (vanaf 18 jaar), maar jouw
gezin kan wel betrokken worden in de behandeling. Onze zorg valt onder het domein van de
Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ).
Er zijn therapeuten die andere talen spreken, zoals Engels, Frans of Farsi. Geef het aan als we jou bellen voor een intakegesprek, als een van deze talen voor jou prettiger is dan proberen we hier rekening mee te houden bij de keuze voor je therapeut.
- Wij zijn gespecialiseerd in het behandelen van psychische klachten die samenhangen met ziekte van jou of jouw naasten. Als jouw klachten los staan van jouw ziekte, is andere zorg passender.
- Als er sprake is van psychische problemen die buiten onze expertise vallen, dan zoeken we samenwerking met een andere instelling (bijv. persoonlijkheidsproblematiek, verslaving, psychose, bipolaire stoornis).
Overleg met je (huis)arts of onze zorg voor jou passend is.
Er is meer vraag naar onze zorg dan wij aankunnen. Daarom zijn wij genoodzaakt op een aantal van onze locaties een aanmeldpauze in te lassen. Wij begrijpen dat dit ongemak veroorzaakt maar zien geen andere oplossing.
Hier zie je per locatie of er een aanmeldpauze is en zo niet hoe lang de wachttijd op die locatie is.
Ben je verwijzer dan kun je gebruikmaken van onze consultatie- en adviesdienst. Deze is bereikbaar via consultatie@hdi.nl of gebruik het contactformulier op onze website. Telefonisch een casus voorleggen kan elke dinsdag tussen 11.30 uur en 12.30 uur. We zijn bereikbaar via 030 252 4020.
Na je aanmelding neemt ons secretariaat contact met je op om je aanmelding compleet te maken. Als dit is gelukt krijg je toegang tot je clientportaal en onze Welkomstmodule om je voor te bereiden op de behandeling.
Het Helen Dowling Instituut biedt ook zorg aan mensen met COPD, ALS en andere levensbedreigende ziektes.
Zodra je inschrijving is verwerkt heb je toegang tot onze Welkomstmodule in het cliëntenportaal. Terwijl je deze doorloopt krijg je inzichten en acties die je helpen jouw klachten beter te begrijpen en je inzicht geven in je wensen en behoeften voor je behandeling bij ons. Tijdens het intakegesprek kun je daarnaast het advies krijgen om vast gebruik te maken van een bepaalde e-healthmodule of startgroep.
Na het intakegesprek kijken we of het HDI jou kan helpen bij jouw klachten en hulpvraag, als dit zo is start de behandeling.
In het intakegesprek bekijk je met een therapeut welke behandeling(en) aansluit(en). Dit vormt de basis voor jouw behandelplan.
Als de aanmelding rond is, bellen we je om een intakegesprek in te plannen. Ook ontvang je digitaal een intakevragenlijst. Deze gebruikt de behandelaar om het intakegesprek voor te bereiden. Wil je weten hoe lang het ongeveer duurt tot je intakegesprek, bekijk dan de actuele wachttijden.
Wij hebben een verwijzing nodig van je huisarts, medisch specialist of bedrijfsarts. Helaas mogen wij volgens de richtlijn NZA geen verwijzingen van verpleegkundig specialisten/basisartsen aannemen, omdat dit een probleem geeft bij de zorgverzekeraar.
Na afronding van de intakefase stelt de regiebehandelaar de diagnose vast en bespreekt samen met jou het behandelplan en de behandeldoelen. Je wordt op een begrijpelijk wijze op de hoogte gebracht van de diagnose en wat het betekent om deze diagnose te hebben. Je krijgt een heldere omschrijving van de behandelmogelijkheden, het afgesproken doel, het te verwachten effect en de mogelijke neveneffecten van jouw behandeling.
Je kunt bij ons terecht wanneer je tijdens of na jouw ziekteproces of het ziekteproces van jouw naaste vastloopt vanwege psychische klachten. We behandelen volwassenen (vanaf 18 jaar), maar jouw gezin kan wel betrokken worden in de behandeling. Onze zorg valt onder het domein van de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ). Klachten die we bij het Helen Dowling Instituut behandelen zijn:
- Angstklachten
- Vermoeidheidsklachten
- Stemmingsklachten
- Posttraumatische stressstoornissen.