u bent hier: Homepage Nieuws Welke hulp bij huisarts werkt bij angst voor terugkeer kanker?

Welke hulp bij huisarts werkt bij angst voor terugkeer kanker?

Na kanker ervaart meer dan de helft van de mensen angst voor terugkeer van kanker. Om zoveel mogelijk mensen goed te kunnen helpen, zijn er makkelijk toegankelijke en betaalbare interventies nodig. Yvonne Luigjes van het Helen Dowling Instituut onderzocht samen met collega’s van UMC Utrecht de effecten van een korte internetbehandeling begeleid vanuit de huisartspraktijk. De resultaten zijn nu gepubliceerd in Journal of Psychosocial Oncology Research and Practice.

Een illustratie bij het wetenschappelijk onderzoek Blanket van het Helen Dowling Instituut: een huisarts of POH-GGZ’er helpt een patiënt bij het signaleren en behandelen van haar angst voor terugkeer van kanker.

Onderzoeksvraag

Het Helen Dowling Instituut heeft een internetbehandeling ontwikkeld op basis van cognitieve gedragstherapie: Minder Angst bij kanker. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat dit programma zonder begeleiding van een zorgprofessional niet goed werkt, omdat mensen het lastig vinden om alleen achter de computer met hun angst aan de slag te gaan. Dat leidde tot de onderzoeksvraag of de internetbehandeling beter werkt als er 5 face-to-face gesprekken met de praktijkondersteuner GGZ van de huisarts aan worden toegevoegd.

Resultaten begin 2023 verwacht

Via verschillende huisartspraktijken vroeg Luigjes 1368 mensen die kanker hebben gehad per brief om deel te nemen aan het onderzoek. Slechts 62 mensen (4,5%) namen deel aan het onderzoek. De meesten hadden geen last van angst voor terugkeer van kanker of wilden geen hulp. De mensen die wel deelnamen leken baat te hebben bij de ondersteuning. Om meer mensen te bereiken die last hebben van angst voor terugkeer en behoefte hebben aan ondersteuning werd gekozen om sociale media in te zetten. Op deze manier hadden veel mensen interesse om deel te nemen. De resultaten van dit onderzoek worden begin 2023 verwacht. Benieuwd naar meer informatie over dit vervolgonderzoek? Kijk dan op hdi.nl/blanket.

Recente nieuws

Zo beoordelen cliënten onze zorg.

Bekijk hier de volledige resultaten uit ons tevredenheidsonderzoek. Onze zorg ook beoordelen? Dat kan op Zorgkaart Nederland.

Tevredenheid

Afname stemmingsklachten

Beveelt ons aan