In gesprek met teamleider Roely
Roely Folkersma, teamleider bij Meander Medisch Centrum, had zelf bij de Helen Dowling Academie al de training Vitale leider gevolgd, dus ze juichte de keuze van harte toe. “Ik heb ze niet beïnvloed hoor”, lacht ze, “er lag echt een breed aanbod op tafel, maar deze vonden ze het beste passen. De aanpak is lekker praktisch en nuchter, biedt een mooie combinatie van aandacht voor jezelf én het team en je bent er twee dagen even helemaal uit op een mooie locatie. Het had kortom alles wat ze zochten in een training. Dat vond ik heel belangrijk, want ik wilde echt in ze investeren, hen het gevoel geven dat ze ertoe doen. Dat begint met dat ze zelf enthousiast zijn.”

Blijvend rendement
Hoewel twee mooie dagen met elkaar natuurlijk al fantastisch zijn, wilde Roely er ook echt blijvend rendement uithalen voor op de werkvloer. Dat rendement ervaren ze als team elke dag, beaamt Roely. “Samenwerken gaat soepeler, de hele sfeer is positiever, dingen worden makkelijker uitgesproken, mensen pakken leiderschap, hebben meer oog en meer begrip voor elkaar en er is meer waardering voor elkaars functie. Zoals kijken wat we gezamenlijk hebben aan de rol die iemand heeft. Zo kan een regieverpleegkundige een wens bijvoorbeeld omzetten in een plan of in een structuur gieten. We plukken echt elke dag met elkaar de vruchten van de training.”
”Je merkt dat de trainer precies weet hoe het werkt in de zorg en feilloos aanvoelt waar het knelt en wringt, maar ook waar kansen liggen en hoe je die praktisch invult.”
Ervaren trainer
Hoe we dat voor elkaar hebben gekregen, herhaalt Roely. “Nou, het begint met die twee dagen waarin je als team samen alle tijd hebt om met een ervaren trainer, Ruth Keuning, stil te staan én vooruit te kijken. Beide dagen zijn zo waardevol. De eerste dag draait helemaal om hoe het met je gaat, wat je nodig hebt om zelf je werk met plezier en energie te doen, wat je daarvoor nodig hebt van de ander, dus van je team en je leidinggevende. Dag twee draait om hoe je samenwerkt als team, maar ook met artsen en serviceassistenten. Hoe communiceer je met elkaar, hoe geef je grenzen aan en hoe pak je leiderschap? Je merkt dat de trainer precies weet hoe het werkt in de zorg en feilloos aanvoelt waar het knelt en wringt, maar ook waar kansen liggen en hoe je die praktisch invult.”
Buddy’s, leiderschap en complimentendag
De uitdaging ligt vervolgens in het borgen van wat je geleerd hebt in de praktijk, vervolgt Roely. “Na de training hebben we een lijst met speerpunten opgesteld en op basis van interesse zijn er werkgroepen gevormd. We hebben dus echt met elkaar een mooie structuur gerealiseerd om wat we hebben geleerd vast te houden. Zo werken we elke dag met buddy’s, die afstemmen hoe ze samenwerken en wat ze van elkaar nodig hebben. We hebben maandag complimentendag, waar we aan het einde van de dag altijd even samen bij stil staan. Ook rouleert het voorzitterschap bij overleggen en bepaalt het team grotendeels de agenda, een van de wensen. Die is voorzitter en bepaalt het programma. En we beginnen altijd met een energizer: vijf of tien minuten aandacht voor elkaar. Is er een project afgerond, is er iemand terug van verlof? Twee keer per jaar pakken we hiervoor een halfuur, met het kwaliteitenspel van de training erbij.”
“Voor de training had ik echt niet durven zeggen dat ik pauze nodig had. Nu doe ik dat wel”
“Het teamgevoel is versterkt, maar ook het zelfvertrouwen als individu.”
Proactief team dat lekker draait
“Ik ben heel trots op het team. Waar ze eerst afwachtend waren, en meer reactief zie ik nu een proactief team dat lekker draait. Het teamgevoel is versterkt, maar ook het zelfvertrouwen als individu. We hebben scherp waar we mee bezig willen zijn in de praktijk en hebben een structuur gerealiseerd die werkt. Zelf heb ik ook weer geleerd dat het draait om mensen zien in wie ze zijn en niet in wat ze doen. Ons vak is gericht op patiënten en het werk dat geleverd moet worden. Het is zo belangrijk om ook te kijken naar jezelf, hoe het met je gaat, wat je kwaliteiten zijn en je uitdagingen en wat je wilt bereiken. Dat probeer ik als leidinggevende mee te geven: je mag er zijn. Ik ben zelf niet bang om me uit te spreken, om vragen te stellen. Als juist die collega die meer timide is dan tegen mij zegt: ik wil nu geen vragen, ik wil alleen maar mijn verhaal kwijt. Dan denk ik: yes.”
Met jouw team ook zo’n training volgen? Of in gesprek wat de Helen Dowling Academie voor jou kan betekenen? Ga naar hdi.nl/vitalezorg of neem contact op met programmamanager Renate Koers, academie@hdi.nl, 030-2525030.