Veelgestelde vragen (FAQ’s)
Hier vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen. Heb je vragen over het verloop van je aanmeldproces, over kosten en vergoeding, over de regels die gelden voor afmelden of het verloop van je behandeling? Grote kans dat je de antwoorden hier vindt.

Faq categories
Je kunt bij ons terecht wanneer je tijdens of na jouw ziekteproces of het ziekteproces van jouw naaste
vastloopt vanwege psychische klachten. We behandelen volwassenen (vanaf 18 jaar), maar jouw
gezin kan wel betrokken worden in de behandeling. Onze zorg valt onder het domein van de
Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ).
Er zijn therapeuten die andere talen spreken, zoals Engels, Frans of Farsi. Geef het aan als we jou bellen voor een intakegesprek, als een van deze talen voor jou prettiger is dan proberen we hier rekening mee te houden bij de keuze voor je therapeut.
- Wij zijn gespecialiseerd in het behandelen van psychische klachten die samenhangen met ziekte van jou of jouw naasten. Als jouw klachten los staan van jouw ziekte, is andere zorg passender.
- Als er sprake is van psychische problemen die buiten onze expertise vallen, dan zoeken we samenwerking met een andere instelling (bijv. persoonlijkheidsproblematiek, verslaving, psychose, bipolaire stoornis).
Overleg met je (huis)arts of onze zorg voor jou passend is.
Verwijzingen kunnen alleen worden gedaan door medisch specialisten of huisartsen, een straatdokter, regiebehandelaar of een bedrijfsarts. Verwijzingen van een verpleegkundig medisch specialist of basisarts worden afgewezen door de zorgverzekeraar en kunnen wij daarom niet verwerken.
Er is meer vraag naar onze zorg dan wij aankunnen. Daarom zijn wij genoodzaakt een aanmeldpauze in te lassen. Wij begrijpen dat dit ongemak veroorzaakt maar zien geen andere oplossing. We kunnen je wél van dienst zijn via onze consultatie- en adviesdienst. Deze is bereikbaar via consultatie@hdi.nl of gebruik het contactformulier op onze website. Telefonisch een casus voorleggen kan op elke dinsdag tussen 11.30 uur en 12.30 uur. We zijn bereikbaar via 030 252 40 20.
Er is meer vraag naar onze zorg dan wij aankunnen. Daarom zijn wij genoodzaakt op een aantal van onze locaties een aanmeldpauze in te lassen. Wij begrijpen dat dit ongemak veroorzaakt maar zien geen andere oplossing.
Hier zie je per locatie of er een aanmeldpauze is en zo niet hoe lang de wachttijd op die locatie is.
Ben je verwijzer dan kun je gebruikmaken van onze consultatie- en adviesdienst. Deze is bereikbaar via consultatie@hdi.nl of gebruik het contactformulier op onze website. Telefonisch een casus voorleggen kan elke dinsdag tussen 11.30 uur en 12.30 uur. We zijn bereikbaar via 030 252 4020.
Na je aanmelding neemt ons secretariaat contact met je op om je aanmelding compleet te maken. Als dit is gelukt krijg je toegang tot je clientportaal en onze Welkomstmodule om je voor te bereiden op de behandeling.
Het Helen Dowling Instituut biedt ook zorg aan mensen met COPD, ALS en andere levensbedreigende ziektes.
Zodra je inschrijving is verwerkt heb je toegang tot onze Welkomstmodule in het cliëntenportaal. Terwijl je deze doorloopt krijg je inzichten en acties die je helpen jouw klachten beter te begrijpen en je inzicht geven in je wensen en behoeften voor je behandeling bij ons. Tijdens het intakegesprek kun je daarnaast het advies krijgen om vast gebruik te maken van een bepaalde e-healthmodule of startgroep.
Na het intakegesprek kijken we of het HDI jou kan helpen bij jouw klachten en hulpvraag, als dit zo is start de behandeling.
In het intakegesprek bekijk je met een therapeut welke behandeling(en) aansluit(en). Dit vormt de basis voor jouw behandelplan.
Als de aanmelding rond is, bellen we je om een intakegesprek in te plannen. Ook ontvang je digitaal een intakevragenlijst. Deze gebruikt de behandelaar om het intakegesprek voor te bereiden. Wil je weten hoe lang het ongeveer duurt tot je intakegesprek, bekijk dan de actuele wachttijden.
Wij hebben een verwijzing nodig van je huisarts, medisch specialist of bedrijfsarts. Of de verpleegkundig specialist je mag verwijzen verschilt per zorgverzekeraar. Informeer hierover bij je zorgverzekeraar. Het HDI ontvangt in dat geval graag naast de verwijsbrief ook een schriftelijke toestemming van de zorgverzekeraar.
In principe kunnen ook deze cliënten bij ons terecht. Neem voor overleg contact met ons op.
Na overleg met de verwijzer én de behandelend medisch specialist komen wij ook bij mensen in het ziekenhuis.
Er werkt een psychiater bij het HDI die op aanvraag van een verwijzer of HDI-therapeut psychiatrisch onderzoek kan doen, indien nodig medicatie voorschrijft en beschikbaar is voor consultatie. Het HDI biedt nadrukkelijk géén crisisopvang. Schakel bij een acute crisissituatie de (dienstdoende) huisarts in.
Stap 1: Jouw patiënt heeft eerst een verwijzing nodig. Verwijzen kan via Zorgdomein, of met een verwijsbrief.
Stap 2: Wij nodigen jouw patiënt uit voor een intake en ontvangt hierna een intakevragenlijst.
Stap 3: Jouw patiënt heeft een intakegesprek met een van onze therapeuten.
Stap 4: Start van de behandeling.
Ja, het Helen Dowling Instituut biedt kosteloos de mogelijkheid voor psychologische consultatie. Wij hebben een wekelijks spreekuur op dinsdag van 11.30 tot 12.30 uur. Een mail sturen kan ook: consultatie@hdi.nl of vul hier het contactformulier in, dan nemen wij contact op.
Bekijk onze actuele wachttijden.
Na afronding van de intakefase stelt de regiebehandelaar de diagnose vast en bespreekt samen met jou het behandelplan en de behandeldoelen. Je wordt op een begrijpelijk wijze op de hoogte gebracht van de diagnose en wat het betekent om deze diagnose te hebben. Je krijgt een heldere omschrijving van de behandelmogelijkheden, het afgesproken doel, het te verwachten effect en de mogelijke neveneffecten van jouw behandeling.
Je kunt bij ons terecht wanneer je tijdens of na jouw ziekteproces of het ziekteproces van jouw naaste vastloopt vanwege psychische klachten. We behandelen volwassenen (vanaf 18 jaar), maar jouw gezin kan wel betrokken worden in de behandeling. Onze zorg valt onder het domein van de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ). Klachten die we bij het Helen Dowling Instituut behandelen zijn:
- Angstklachten
- Vermoeidheidsklachten
- Stemmingsklachten
- Posttraumatische stressstoornissen.
Staat jouw vraag hier niet bij?
Mail naar info@hdi.nl en jouw vraag wordt zo snel mogelijk beantwoord.