u bent hier: Homepage Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

Hier vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen. Heb je vragen over het verloop van je aanmeldproces, over kosten en vergoeding, over de regels die gelden voor afmelden of het verloop van je behandeling? Grote kans dat je de antwoorden hier vindt.

Het driehoekige pand van het Helen Dowling Instituut in de bossen van Bilthoven steekt mooi af tegen de helderblauwe hemel.

Bekijk onze actuele wachttijden.

In de basis GGZ (BGGZ) behandelen we lichte tot matige psychische problemen, waarbij één, hooguit twee disciplines betrokken zijn. We verwachten dat de klachten verbeteren in een kortdurend (tot maximaal 12 gesprekken) traject. Je kunt hierbij denken aan gesprekken met een psycholoog, een vorm van e-health of een combinatie van beiden. Wij hebben het keurmerk Kortdurende Generalistische GGZ. Dit keurmerk biedt erkenning aan GGZ-aanbieders die een stapje extra doen voor goede kortdurende generalistische zorg.

Na afronding van de intakefase stelt de regiebehandelaar de diagnose vast en bespreekt samen met jou het behandelplan en de behandeldoelen. Je wordt op een begrijpelijk wijze op de hoogte gebracht van de diagnose en wat het betekent om deze diagnose te hebben. Je krijgt een heldere omschrijving van de behandelmogelijkheden, het afgesproken doel, het te verwachten effect en de mogelijke neveneffecten van jouw behandeling.

Het intakegesprek voer je met je regiebehandelaar. Hij of zij is je aanspreekpunt tot je start met je behandeling. In het intakegesprek word je gevraagd of je kunt instemmen met de voorgestelde regiebehandelaar.

Je kunt bij ons terecht wanneer je tijdens of na jouw ziekteproces of het ziekteproces van jouw naaste vastloopt vanwege psychische klachten. We behandelen volwassenen (vanaf 18 jaar), maar jouw gezin kan wel betrokken worden in de behandeling. Onze zorg valt onder het domein van de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ). Klachten die we bij het Helen Dowling Instituut behandelen zijn:

  • Angstklachten
  • Vermoeidheidsklachten
  • Stemmingsklachten
  • Posttraumatische stressstoornissen.

Wanneer is deze zorg mogelijk voor jou niet passend?