u bent hier: Homepage Nieuws Van blije babydozen naar chemo-informatie

Van blije babydozen naar chemo-informatie

34 weken zwanger van haar eerste kind was Mariska toen ze hoorde dat ze lymfeklierkanker had. De ‘blije babydozen’ maakten plaats voor informatiemateriaal over chemo’s. Al hadden Mariska en haar vriend Jeroen amper tijd om bij te komen van de schok, laat staan zich echt te verdiepen in wat er allemaal op hen afkwam, want tien dagen na de diagnose werd de bevalling op gang gebracht en kwam zoon Fynn ter wereld. Klein, maar kerngezond en supersterk. Een maand later begon Mariska met haar eerste chemo. “Het leek in eerste instantie overzichtelijk: een halfjaar behandelingen en een genezingskans van 90 procent. Maar dat liep allemaal anders.”

Jeroen en Mariska kwamen in therapie bij het Helen Dowling Instituut om de lymfeklierkanker van Mariska te verwerken.
Tekst: Manon van Wijnen

Inmiddels is het vijf jaar later en is de kanker al voor de derde keer teruggekomen. “Ik ben een jaar schoon geweest, maar we wisten dat er een moment zou komen waarop ik nieuwe behandelingen nodig heb. Gelukkig gaan de artsen ervan uit dat ze me opnieuw – tijdelijk – schoon krijgen en wij gaan daar ook vanuit.” Met een blije, nieuwsgierige en actieve kleuter in huis heeft Mariska volop afleiding. “Een kind vraagt veel aandacht en dwingt je steeds om te focussen op het nu. Voor Fynn moet het leven ook zo veel mogelijk normaal blijven doorgaan. Ondanks dat kanker een groter aandeel in het leven heeft gekregen, wil ik niet alleen maar bezig zijn met ‘wat als’ of het leven in de wacht zetten. Vooral niet!”

Volle rugzak

Na het eerste jaar behandelingen werd Mariska schoon verklaard en kwam ze bij het HDI. “Ik had al een paar maanden last van angst om ziek te worden. Het beklemde, en paste ook niet bij me. Ook was er zoveel te verwerken en een plek te geven. Ik merkte al snel dat ik elke keer een stukje lichter naar huis ging. De volle rugzak werd misschien niet heel veel leger, maar de bagage kreeg een plek. En heel belangrijk: we kwamen al snel tot de oorzaak van de ontstane angst. Eigenlijk was de bewustwording en het durven voelen alleen al voldoende om de angel eruit te halen. Daarna verdween die angst ook al snel weer. Wat me erg hielp daarbij was het begrip van mijn therapeute en ook de geruststelling dat veel patiënten met dat soort klachten te maken krijgen. Het was niet gek.”

Praktische tips

Mariska’s partner Jeroen volgde ook een aantal gesprekken bij het HDI. “Ieder heeft zijn eigen verwerkingsproces. Dat doe je deels samen, maar ook deels alleen. Ook voor Jeroen hebben die gesprekken zeker geholpen. Ik weet dat veel mensen een drempel ervaren of zich wellicht ongemakkelijk voelen. Maar een paar gesprekken met een professional met kennis van kanker kunnen wonderen doen.  Niet alleen heeft het me geholpen om te verwerken, ik heb ook praktische tips en handvaten gekregen en een aantal fijne ontspanningsoefeningen die ik nog weleens toepas.

Eerlijk inkijkje

Mariska besloot van het hele proces een dagboek bij te houden, over de impact van kanker op haar leven en dat van haar gezin. In eerste instantie voor Fynn om later in te lezen, mocht hij daar behoefte aan hebben. Maar ook voor henzelf. Tijdens het schrijven kreeg ze regelmatig de suggestie om haar dagboek te delen met de wereld. “Ik wilde dit in eerste instantie niet. Het is heel persoonlijk en kwetsbaar. Er is maar één reden waarom ik toch heb besloten om mijn dagboek uit te geven en dat is de hoop dat onze ervaringen nuttig kunnen zijn voor anderen. Daarom is mijn dagboek verschenen op Wereldkankerdag. Het is een eerlijk inkijkje in alle verrassingen, dilemma’s en wendingen van mijn leven met kanker. En er staan ook tips in voor patiënten, naasten en zorgverleners. Ik hoop dat er veel mensen zijn die iets aan mijn verhaal hebben.”

Mariska’s boek heet ‘Bij jou weet je het maar nooit’, kijk voor meer informatie op mariskaboshoven.nl

Wat kan het HDI voor jou betekenen?

Het Helen Dowling Instituut is gevestigd in Bilthoven, Arnhem en Nijmegen en biedt professionele psychologische zorg op maat bij kanker.

Zowel individueel (live of online) als relatie- en gezinstherapie en groepsbehandeling.

Daarnaast ontwikkelde het HDI de effectieve online behandelingen Minder moe bij kanker, Minder moe bij ziekte en Minder angst na kanker.

Recente nieuws

Zo beoordelen cliënten onze zorg.

Bekijk hier de volledige resultaten uit ons tevredenheidsonderzoek. Onze zorg ook beoordelen? Dat kan op Zorgkaart Nederland.

Tevredenheid

Afname stemmingsklachten

Beveelt ons aan