u bent hier: Homepage Nieuws Tijdens en na kanker ervaart 59% van alle mensen matige en 19% ernstige angst voor terugkeer

Tijdens en na kanker ervaart 59% van alle mensen matige en 19% ernstige angst voor terugkeer

Een van de meest voorkomende psychologische klachten bij kanker is angst voor terugkeer of verergering van de ziekte. Hoe vaak deze angst voorkomt is in verschillende studies onderzocht. Onderzoeker Yvonne Luigjes van het Helen Dowling Instituut bundelde samen met een groep internationale collega’s data van meer dan 11.000 mensen van 46 onderzoeken uit 13 landen. De resultaten zijn nu gepubliceerd in Psycho-Oncology.

Vrouw is in therapie voor mentale klachten bij kanker.

Meer angst bij jonge vrouwen

Een grote groep mensen is tijdens en na kanker bang dat de ziekte terugkomt of verergert. 59% van de mensen ervaart matige angst voor terugkeer en 19% ervaart ernstige angst. Deze angst komt vaker voor bij jonge dan bij oude mensen. Bovendien komt het vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Er zijn geen verschillen tussen mensen die nog in behandeling zijn en bij wie de behandeling al is afgerond, ook al is dit al langer geleden.

Aanvullend onderzoek naar wensen en behoeften

Omdat angst voor terugkeer zoveel voorkomt, is het belangrijk dat zorgverleners en beleidsmakers er aandacht voor hebben. Er is aanvullend onderzoek nodig om vast te stellen welke mensen hierbij ondersteuning wensen en hoe deze hulp kan worden afgestemd op hun individuele behoeften en voorkeuren. De huidige zorg is voornamelijk specialistische, psychologische zorg en hiervoor zijn vaak lange wachtlijsten. Voor de groep met matige angst voor terugkeer zouden laagdrempelige, kortdurende programma’s (bijvoorbeeld online of in groepen) wellicht ook geschikt zijn.

Onderzoek naar ondersteuning bij de huisarts

Op dit moment doet Luigjes verder onderzoek naar een kortdurende behandeling in de huisartsenpraktijk. Onder begeleiding van een praktijkondersteuner GGZ (POH-GGZ) volgen mensen een online programma over angst voor terugkeer van kanker, met informatie, filmpjes en oefeningen. De resultaten die daaruit volgen, worden later dit jaar verwacht. Benieuwd naar meer informatie over dit vervolgonderzoek? Kijk dan op hdi.nl/blanket.

Recente nieuws

[laposta_signup_basic_form list_id="fvlp82bm1p"]

Zo beoordelen cliënten onze zorg.

Bekijk hier de volledige resultaten uit ons tevredenheidsonderzoek. Onze zorg ook beoordelen? Dat kan op Zorgkaart Nederland.

Tevredenheid

Afname stemmingsklachten

Beveelt ons aan