Een van de meest voorkomende psychologische klachten bij kanker is angst voor terugkeer of verergering van de ziekte. Hoe vaak deze angst voorkomt is in verschillende studies onderzocht. Onderzoeker Yvonne Luigjes van het Helen Dowling Instituut bundelde samen met een groep internationale collega’s data van meer dan 12.000 mensen van 46 onderzoeken uit 13 landen. De resultaten zijn nu gepubliceerd in Psycho-Oncology.
Een grote groep mensen is tijdens en na kanker bang dat de ziekte terugkomt of verergert. 59% van de mensen ervaart matige angst voor terugkeer en 19% ervaart ernstige angst. Deze angst komt vaker voor bij jonge dan bij oude mensen. Bovendien komt het vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Er zijn geen verschillen tussen mensen die nog in behandeling zijn en bij wie de behandeling al is afgerond, ook al is dit al langer geleden.
Omdat angst voor terugkeer zoveel voorkomt, is het belangrijk dat zorgverleners en beleidsmakers er aandacht voor hebben. Er is aanvullend onderzoek nodig om vast te stellen welke mensen hierbij ondersteuning wensen en hoe deze hulp kan worden afgestemd op hun individuele behoeften en voorkeuren. De huidige zorg is voornamelijk specialistische, psychologische zorg en hiervoor zijn vaak lange wachtlijsten. Voor de groep met matige angst voor terugkeer zouden laagdrempelige, kortdurende programma’s (bijvoorbeeld online of in groepen) wellicht ook geschikt zijn.
Op dit moment doet Luigjes verder onderzoek naar een kortdurende behandeling in de huisartsenpraktijk. Onder begeleiding van een praktijkondersteuner GGZ (POH-GGZ) volgen mensen een online programma over angst voor terugkeer van kanker, met informatie, filmpjes en oefeningen. De resultaten die daaruit volgen, worden later dit jaar verwacht. Benieuwd naar meer informatie over dit vervolgonderzoek? Kijk dan op hdi.nl/blanket.
Bekijk hier de volledige resultaten uit ons tevredenheidsonderzoek. Onze zorg ook beoordelen? Dat kan op Zorgkaart Nederland.
Tevredenheid
Afname stemmingsklachten
Zou ons aanbevelen