u bent hier: Homepage Therapievormen

Therapievormen

Tijdens de behandeling maken we gebruik van diverse therapievormen. Hieronder lichten we deze kort toe. We willen benadrukken dat het niet nodig is ze allemaal te kennen of er een keuze uit te maken, dit pakt de therapeut samen met je op tijdens de behandeling.

Cognitieve gedragstherapie (CGT)

Deze behandelvorm heeft als doel om de psychische klachten waar je last van hebt te verminderen. Het uitgangspunt is dat wat je denkt, voelt en doet elkaar beïnvloedt. Door in de therapie goed te onderzoeken hoe dit bij jou tot klachten leidt, kun je samen met de therapeut bedenken wat je kunt doen of deze te verminderen.

Mindfulness Based Cognitieve Therapie (MBCT)

Wanneer er sprake is van terugkerende depressies kan gekozen worden voor MBCT. Deze therapievorm bestaat uit een programma, dat uit 9 sessies bestaat. Je leert hierin afstand te nemen van terugkerende negatieve gedachten en krijgt dagelijks huiswerkopdrachten, die bestaan uit meditatie- en mindfulnessoefeningen en het leren onderscheiden van helpende en niet helpende gedachten.

Acceptance en commitment therapie (ACT)

Deze therapievorm is niet gericht op verandering van psychische klachten, maar op acceptatie. Met behulp van ACT leer je op te houden met het gevecht met vervelende gedachten, emoties en lichamelijke sensaties. Hierdoor kun je je aandacht richten op de dingen die je werkelijk belangrijk vindt in het leven.

Schematherapie (ST)

Schematherapie is een vorm van psychotherapie die helpt om langdurig aanhoudende patronen van denken, voelen en doen te doorgronden en veranderen. Je leert voelen wat je behoeften zijn en daar op een gezonde manier mee om te gaan.

Emotionally Focused Therapy (EFT)

Kanker kan een relatie uit balans brengen. EFT is een vorm van relatietherapie gericht op emoties en de verbinding tussen jou en je partner. Tijdens de therapie werken jullie aan onderlig vertrouwen, veiligheid en verdieping.

Systeemtherapie

Het kan lastig zijn om binnen een gezin in gesprek te blijven over de impact die kanker heeft. De psychische klachten kunnen hierdoor verergeren. In gezinstherapie wordt stilgestaan bij hoe je elkaar kunt steunen en de veranderingen als gevolg van de ziekte een plek kunt geven.

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR)

EMDR is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring.

Alle therapievormen worden ingezet bij volgende therapieën