Het doel van de studie Fitter na Kanker was te onderzoeken of twee online interventies effectief zijn in het verminderen van vermoeidheid. Het ging hierbij om een interventie begeleid door een psycholoog en een interventie begeleid door een fysiotherapeut. De interventies werden vergeleken met een minimale interventie waarbij mensen beperkte informatie over vermoeidheid en kanker ontvingen via e-mail. Uit de studie blijkt dat beide online interventies succesvol zijn en bijdragen aan het verminderen van vermoeidheid bij kanker, meer dan de minimale interventie.
Chronische vermoeidheid na kanker
Er zijn verschillen tussen vermoeidheid na een dag hard werken of intensief sporten en vermoeidheid na kanker. Vermoeidheid na kanker treedt plotseling op, zonder waarschuwing, meestal niet als gevolg van inspanning. Daarnaast wordt de vermoeidheid vaak als extreem ervaren, lijkt het op uitputting en is de herstelperiode langer dan na een ‘normale’ vermoeidheid. De vermoeidheid is daarmee heel beperkend voor het dagelijkse leven op gebieden als werk en relaties met anderen. Bovendien kan het ook beangstigend zijn, omdat je niet weet wanneer de vermoeidheid toeslaat, waardoor het komt en of de klachten ooit over zullen gaan.
Online interventies
Voor chronische vermoeidheid na kanker zijn verschillende interventies ontwikkeld. In het algemeen blijken psychologische therapieën en programma’s gericht op beweging een veelbelovende aanpak van de vermoeidheid. Echter, als je al vermoeid bent kan reizen naar een zorginstelling een hele opgave zijn. Daarom moet er gezocht worden naar alternatieven van zorg. “Met een groeiend aantal mensen dat kanker krijgt en de levensverwachting die langer wordt, is er een sterke behoefte aan effectieve en toegankelijke behandelingen gericht op het verminderen van chronische vermoeidheid bij kanker. Online interventies zijn veelbelovend omdat de behandeling geheel thuis gevolgd kan worden”, zegt Fieke Bruggeman-Everts, een van de onderzoekers.
Fitter na Kanker
De betreffende interventies in de studie Fitter na Kanker zijn ontwikkeld door het Helen Dowling Instituut (HDI) en Roessingh Research and Development (RRD). De interventie van het HDI, begeleid door een psycholoog, is gericht op het veranderen van gedrag en opvattingen in relatie tot stress en vermoeidheid (MBCT). De interventie begeleid door een fysiotherapeut is ontwikkeld door RRD en gericht op het vinden van een goede balans in activiteiten en beweging. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een bewegingsmeter en een smartphone die online feedback geeft op het bewegingspatroon.
Verbetering
Het onderzoek leverde ook informatie op hoe de interventies te verbeteren. Het HDI heeft in samenwerking met Karify een nieuwe verbeterde versie uitgebracht van de bestaande online interventie. De interventie is beschikbaar via www.mindermoebijkanker.nl. Het KWF wil helpen de bewegingsinterventie verder te onderzoeken op kosteneffectiviteit en te helpen bij het beschikbaar maken ervan. Daarnaast ondersteunt het fonds een vervolgonderzoek van Fitter na Kanker, om beter te kunnen bepalen welk type interventie voor welke cliënt het beste werkt. Dit onderzoek voert het HDI uit in samenwerking met Angelique Cramer (Tilburg University).
Het Fitter na Kanker project is gefinancierd door het Alpe d’Huzes/KWF-fonds. Het onderzoek is uitgevoerd door Fieke Bruggeman-Everts en dr. Marije Wolvers onder begeleiding van dr. Marije van der Lee (HDI) en prof. dr. Miriam Vollenbroek-Hutten (Universiteit Twente, ZiekenhuisGroep Twente).
Links
Artikel in Journal of Medical Internet Research
Vervolgonderzoek van Fitter na Kanker
Wil je meer weten over vermoeidheid bij kanker, waar het vandaan komt en wat je eraan kunt doen? Bekijk onze campagne Fitter bij Kanker.