‘Na een tijd word je moe, maar je gaat door’
Als iemand wordt getroffen door kanker richt alle aandacht zich op die persoon en wordt de naaste vaak vergeten. Ook door hem of haar zelf. Nadja Hüpscher ervoer hoe het is om naaste te zijn van een partner met kanker. Als nieuwe ambassadeur van het Helen Dowling Instituut (HDI), dat psychologische zorg bij kanker geeft, vraagt zij aandacht voor psychologische zorg en specifiek voor naasten van kankerpatiënten. Hüpscher: “Het is zo belangrijk dat mensen weten dat deze hulp er is, voor het hele gezin. Het geestelijk welzijn bij kanker is net zo belangrijk als het lichamelijk welzijn. Dat geldt ook voor de naaste, die vaak maar doorgaat, zijn eigen behoefte on hold zet, zich sterk houdt naar de buitenwereld en soms niet weet hoe om te gaan met de zieke, met alle gevolgen van dien. Zoals relaties die stuklopen, of naasten die psychisch instorten. Als we dit taboe doorbreken zullen meer mensen hulp durven zoeken.”
1 op 5 mantelzorgers heeft psychische klachten
Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 5 mantelzorgers psychische klachten heeft en dat de ernst ervan vergelijkbaar is met die van patiënten zelf. Hüpscher: “Je zorgt en vliegt en werkt en huilt wat af en je doet dat allemaal met liefde en soms wat haat. En na een tijd word je moe, maar je gaat door want het gaat niet om jou. Het is een taboe om over jezelf te praten als je geliefde kanker heeft en al helemaal dat jij ook hulp nodig kan hebben.” Joyce Vermeer, therapeut bij het HDI: “Een van de eerste vragen die wij bij het HDI stellen is vaak: En hoe gaat het eigenlijk met jou? Dan zie je een partner vaak ongemakkelijk kijken. Het gaat toch niet om mij, zie je ze denken. Maar dat is wel zo. Het gaat om allebei.”
Vanaf 11 maart speciale campagne voor naasten
Hüpscher geeft de naasten een stem en een gezicht in de nieuwe campagne ‘Heb hart voor HDI’, waarin vanaf 11 maart speciale aandacht is voor naasten. “Als je partner ziek is, verzorg je die en eventueel ook de kinderen, zoveel je kan. Jezelf vergeet je gewoon een tijdje. Maar er komt een moment dat het te zwaar wordt en dat je weer naar aandacht verlangt. Ik schaamde me ervoor, maar gelukkig besefte ik bij het Helen Dowling Instituut dat dat heel normaal is.” In haar boek ‘Geluk is met een K’ is Hüpscher eerlijk over de worsteling met het zorgen en haar eigen wensen en behoeften. Het HDI haar vroeg haar daarom ambassadeur voor het instituut te worden.
Onderzoek naar partners
Het HDI heeft een eigen wetenschapsafdeling die voortdurend onderzoek doet naar wat werkt bij angst, vermoeidheid of depressie door kanker. Eén van die onderzoeken is Companion, een onderzoek gericht op partners. En specifiek de rol die de partner speelt in de (behandeling van de) vermoeidheid van de patiënt. De resultaten worden gebruikt om de behandelingen van het HDI te verbeteren, zodat mensen zorg op maat krijgen, zorg die écht werkt. Ook worden deze resultaten en inzichten gedeeld in het werkveld, zodat de hele psycho-oncologie er baat bij heeft.
Over het HDI
Het Helen Dowling Instituut biedt professionele hulp aan kankerpatiënten en hun dierbaren. Het HDI is gevestigd in Bilthoven, Arnhem en Nijmegen en biedt individuele, partner- en groepsbehandelingen. En daarnaast diverse e-healthbehandelingen en de mogelijkheid voor online behandelen, waardoor er een landelijke dekking is. Het HDI bestaat sinds 1988 en is opgericht om mensen tijdens en na kanker te helpen de regie over hun leven weer terug te pakken.
Geluk is met een K
Nadja Hüpscher schreef over haar ervaringen het boek Geluk is met een K, waarin zij heel openhartig beschrijft wat haar gezin overkwam toen haar man twee jaar geleden de diagnose kanker kreeg en vooral ook open is over haar worsteling met het zorgen voor haar man, die het gelukkig overleefde, en tegelijkertijd haar eigen behoeften. Meer informatie op www.lebowskipublishers.nl