Krijg je van dichtbij te maken met kanker, dan komt er best veel op je bord. Ook mentaal. Soms lukt het niet om daar in je eentje of met hulp van je omgeving mee om te gaan. Je mentale klachten zijn dan te ernstig. Bij ons vind je een warme, veilige en professionele plek waar je terecht kunt voor psychologische zorg bij kanker. Die zorg moet natuurlijk wel goed geregeld zijn. Daarom werken wij sinds 1 januari 2017 met een kwaliteitsstatuut. In dit statuut leggen we vast hoe je van begin tot eind de juiste zorg krijgt, op de juiste plaats, door de juiste behandelaar.
Per 1 januari 2017 zijn alle aanbieders van ‘geneeskundige ggz’, dat wil zeggen generalistische basisggz en gespecialiseerde ggz binnen de Zorgverzekeringswet, verplicht een kwaliteitsstatuut openbaar te maken. Dit betreft een goedgekeurd kwaliteitsstatuut.
Naam instelling: Helen Dowling Instituut
Hoofdpostadres, straat en huisnummer: Postbus 80
Hoofdpostadres, postcode en plaats: 3723AB BILTHOVEN
Website: www.hdi.nl
KvK nummer: 41130271
AGB-code 1: 73730901
Naam: Anette Pet
E-mailadres: apet@hdi.nl
Telefoonnummer: 0302524020
Een overzicht van al onze locatie vindt u op www.hdi.nl/contact.
Het Helen Dowling Instituut biedt psychologische zorg bij kanker in zowel de generalistische Basis GGZ als de specialistische GGZ. Wij richten ons op de diagnose en behandeling van psychologische stoornissen. Dit doen we door het aanbieden van psychologische behandelingen (individueel, systemisch en groepstherapie). Daarbij stimuleren we onze cliënten in het actief zorg dragen voor het ontwikkelen van zelfmanagement ten aanzien van hun ziekte. Onze doelgroep bestaat uit mensen met kanker en hun naasten. Dit kunnen zowel volwassenen als kinderen zijn. Daarnaast zien wij in mindere mate mensen met COPD, ALS en andere levensbedreigende ziektes.
Het Helen Dowling Instituut biedt ambulante zorg aan mensen met kanker (of een andere ernstige (levensbedreigende) ziekte) en hun naasten, die een ggz-zorgvraag/indicatie hebben waarin de impact van de ziekte centraal staat. De beroepsgroepen die hiervoor als regiebehandelaar kunnen optreden zijn klinisch psychologen, psychotherapeuten, gz-psychologen en psychiaters.
Het Helen Dowling Instituut biedt ambulante zorg aan mensen met kanker (of een andere ernstige (levensbedreigende) ziekte) en hun naasten, die een ggz-zorgvraag/indicatie hebben waarin de impact van de ziekte centraal staat. De beroepsgroepen die hiervoor als regiebehandelaar kunnen optreden zijn psychiaters, klinisch psychologen, psychotherapeuten en gz-psychologen (onder MDO-constructie met klinisch psycholoog of psychiater).
Regio Utrecht
Zelfstandig praktijk voerend op HDI locatie Bilthoven
Oedeem en Oncologie Fysiotherapie Utrecht (OOFU) www.oofu.nl
Hoofdvestiging Herculesplein 379, 3584 AA Utrecht
Wiljon Vaandrager extern vaktherapeut haptotherapie www.hdi.nl/over-hdi www.haptotherapiegiessenburg.nl/ Functie samenwerking: indicatie en doorverwijzing voor vaktherapie haptotherapie aan cliënten
Samenwerking en Detachering
Samenwerking
Regio Nijmegen
Winnie Gunsing extern vaktherapeut haptotherapie
Functie samenwerking: doorverwijzing voor vaktherapie haptotherapie
Regio Arnhem
Gisella van Ham extern vaktherapeut haptotherapie
www.hdi.nl/over-ons
Functie samenwerking: doorverwijzing voor vaktherapie haptotherapie
Regio Utrecht
Regio Nijmegen
Regio Arnhem
Fysiotherapie TOPSEREEN
www.sportsereen.nl/info/fisio/
Op basis van onderlinge doorverwijzing:
Landelijk
Stichting Tegenkracht: Oncopol
https://www.tegenkracht.nl/oncopol/
Regionaal
Huisartsenpraktijken (die verwijzen)
GGZ-instellingen
Collega-psychologen en Psychotherapeuten
Branchevereniging MeerGGZ
Beroepsvereniging Nederlandse Vereniging Psychosociale Oncologie
www.nvpo.nl
Instellingen PsychoSociale Oncologie (IPSO)
www.ipso.nl
Bunuellaan 1, 1325 PP Almere
Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL)
www.iknl.nl
Janssoenborch, Godebaldkwartier 419, 3511 DT Utrecht
Scholing en BIG-opleidingen
Regio Utrecht
RINOgroep
www.rinogroep.nl
St. Jacobsstraat 12-14 3511 BS Utrecht
SPON Stichting Psychologische vervolgopleidingen
www.rcsw.nl/over-ons/stichting-psychologische-vervolgopleidingen-nijmegen-spon
Postbus 6909 6503 GK Nijmegen
Het Helen Dowling Instituut ziet er als volgt op toe dat:
Verschillende beroepen in de individuele gezondheidszorg zijn wettelijk verankerd in de Wet Beroepen Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG). De wettelijk geregelde verantwoordelijkheden en bevoegdheden binnen de GGZ worden door alle behandelaren nageleefd en in acht genomen, te weten de wet BIG, Kwaliteitswet Zorginstellingen, de Wet Geneeskundige Behandelovereenkomst. Iedere CONO-behandelaar is gehouden aan de beroepscodes van de beroepsvereniging waarvan hij lid is.
Klinische- en GZ-psychologen, psychotherapeuten en psychiaters zijn eraan gehouden te voldoen aan hun BIG-(her)registratie eisen. Behandelaars met CONO-beroep zijn lid van hun beroepsvereniging en volgen bij- en nascholing binnen hun specifieke vakgebied. Zij zijn gehouden te voldoen aan de eisen van dit lidmaatschap. Basispsychologen en de basispsycholoog in opleiding tot GZ-psycholoog (PIOG) werken onder regie-behandelaars en hebben een BIG-geregistreerde werkbegeleider. Zij volgen of hebben gevolgd een door de VGCT erkende basiscursus Cognitieve Gedragstherapie.
Richtlijnen en standaarden
Alle cliënten ontvangen bij start van hun behandeling onze online Welkomstmodule in het cliëntportaal (Wellbee e-Health) als generieke basisinterventie. Deze e-healthmodule biedt psycho-educatie over de emotionele impact van ziekte en stimuleert om vanaf de start de zelfmanagement en zelfregie van onze cliënten te bevorderen. Bij start van de behandeling wordt hier door de behandelaar op teruggekomen en samen gekeken naar de antwoorden en aandachtsgebieden die cliënt heeft ingevuld.
Het HDI beschikt over het Keurmerk Generalistische BasisGGZ. Het HDI hanteert zowel in de GB-GGZ als ook in de S-GGZ zorgpaden. In de GB-GGZ betreft het producten. In de S-GGZ zijn er zorgpaden Angst, Depressie. Psychotrauma en stressorgerelateerd en Somatoform, (kort, middel en intensief). De zorgpaden bestaan uit een aantal basismodules al dan niet aangevuld met plusmodules (middel <= 3 plusmodules en intensief >= 3 plusmodules). De modules zijn gebaseerd op de vigerende multidisciplinaire GGZ-richtlijnen en het Zorgprogramma ‘Leren leven met kanker’, dat door het HDI ontwikkeld is. De regiebehandelaars voeren uit of zien toe op het uitvoeren van conform behandelplan. Na de intake wordt, wanneer sprake van een SGGZ-traject, de indicatiestelling en behandelplan in het (wekelijks) multidisciplinair overleg (MDO) besproken en het behandelbeleid vastgesteld. Vervolgens worden periodiek het behandeleffect en de tevredenheid geëvalueerd met behulp van ROM-vragenlijsten en de resultaten in het MDO besproken. Indien n.a.v. de ROM-uitkomsten of naar mening van de cliënt het behandelbeleid aanpassing behoeft, wordt dit door de regiebehandelaar besproken met de betreffende cliënt en indien van toepassing de uitvoerend behandelaar. Hetzelfde proces wordt bij afronding gehanteerd.
Alle BIG-geregistreerde zorgverleners zijn gehouden aan de wettelijke geregelde verantwoordelijkheden en bevoegdheden die binnen de GGZ van kracht zijn, te wetende wet BIG, Kwaliteitswet Zorginstellingen, de Wet Geneeskundige Behandelovereenkomst (WGBO), ook op het gebied van de eisen die aan bij- en nascholing ten behoeve van herregistratie worden gesteld.
Scholingsplan
Elk jaar wordt er een scholingsplan en -budget gemaakt en goedgekeurd door MT. Voor GZ-psychologen en uitvoerende behandelaars is er een persoonlijk opleidingsbudget vastgesteld naar rato van de Fte. Psychiaters en klinisch psychologen hebben een apart persoonlijk opleidingsbudget naar rato van Fte, afgestemd op de eisen die aan herregistratie in het kader van de wet BIG worden gesteld.
Lidmaatschappen en kwalificaties
Regiebehandelaren hebben de volgende lidmaatschappen en kwalificaties bij vakverenigingen:
Uitvoerend behandelaren hebben de volgende lidmaatschappen en kwalificaties bij vakverenigingen:
Daarnaast zijn er lidmaatschappen van de volgende beroepsverenigingen NVPO, NIP, NVGZP, NVvP, Paz en LVMP.
Opleidingsinstelling BIG-opleidingen
Het HDI is erkend opleidingsinstelling voor de volgende opleidingen tot wettelijk geregistreerde BIG-beroepen:
Samenwerking binnen het Helen Dowling Instituut en het multidisciplinair overleg is vastgelegd en geborgd in ons professioneel statuut. Ons statuut zorgprofessionals vindt u op www.hdi.nl/statuut-zorgprofessionals.
Binnen het HDI is het multidisciplinair overleg en de informatie-uitwisseling en -overdracht tussen regiebehandelaar en andere betrokken behandelaren als volgt geregeld:
Het Helen Dowling Instituut hanteert de volgende procedure voor het op- en afschalen van de zorgverlening naar een volgend respectievelijk voorliggend echelon:
Gaande behandeling
De keuze om de zorgverlening op- of af te schalen in de zorg is een vast onderdeel van de periodieke ROM-meting. Het behandelbeleid wordt (minimaal op de evaluatiemomenten) bijgesteld in geval de behandeling (on)voldoende effect heeft naar mening van de cliënt, in samenspraak met de regie- en uitvoerend behandelaar in combinatie met de score op ROM-evaluatievragenlijsten. Wanneer het een bijstelling binnen het afgesproken Zorgpad c.q. zorgproduct (in de GB-GGZ) betreft is het geen op- of afschaling. Wanneer een behandeling in de SGGZ onvoldoende effect heeft wordt dit door de regiebehandelaar in het MDO besproken voordat wordt opgeschaald. Indien het een op-of afschaling naar een externe behandeling betreft wordt met toestemming van cliënt informatie aan de (regie)behandelaar of aldaar overgedragen. De regiebehandelaar kan op deze wijze besluiten de zorg te intensiveren, een andere behandeling en/of mogelijk behandelaar in te zetten, of de klinisch psycholoog of psychiater te consulteren of in consult in te roepen.
Spoed en/of crisissituaties
In geval een cliënt een gevaar lijkt voor zichzelf of anderen wordt de psychiater of klinisch psycholoog door de regie- of uitvoerend behandelaar in consult geroepen, telefonisch of ter plekke. Indien er sprake is van een acute crisissituatie besluit de regiebehandelaar of klinisch psycholoog of psychiater indien mogelijk in overleg met de cliënt dat de (dienstdoende) huisarts in consult wordt geroepen. Is er sprake van suïciderisico dan gaat de Richtlijn Suïcidepreventie in werking.
Binnen het Helen Dowling Instituut geldt bij verschil van inzicht tussen bij een zorgproces betrokken zorgverleners de volgende escalatieprocedure:
Bij verschil van mening of professionele onenigheid tussen (mede)behandelaars, wordt gehandeld in de volgorde zoals hieronder staat aangegeven:
Ik vraag om toestemming van de cliënt bij het delen van gegevens met niet bij de behandeling betrokken professionals:
Ja
In situaties waarin het beroepsgeheim mogelijk doorbroken wordt, gebruik ik de daartoe geldende richtlijnen van de beroepsgroep, waaronder de meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld (bij conflict van plichten, vermoeden van kindermishandeling of huiselijk geweld), het stappenplan materiële controle en ik vraag het controleplan op bij de zorgverzekeraar (bij materiële controle):
Ja
Ik gebruik de privacyverklaring als de cliënt zijn diagnose niet kenbaar wil maken aan zijn zorgverzekeraar:
Ja
het Helen Dowling Instituut levert ROM-gegevens aan bij de Stichting Benchmark ggz (SBG) op geaggregeerd niveau ten behoeve van benchmarking:
Ja
Cliënten kunnen met klachten over een behandeling terecht bij Anette Pet, directeur zorg en interne klachtenfunctionaris voor alle locaties.
Contactgegevens: 030-2524020
De klachtenregeling is hier te vinden: www.hdi.nl/klachtenregeling/.
Cliënten kunnen met geschillen over behandeling terecht bij De Geschillencommissie.
Contactgegevens: Postbus 90600 2509 LP Den Haag
De geschillenregeling is hier te vinden: www.degeschillencommissiezorg.nl/clienten/zorgcommissies/zorgalgemeen/.
Cliënten vinden informatie over wachttijden voor intake en behandeling via: www.hdi.nl/behandeling. Daarnaast kunnen cliënten hun wachttijd raadplegen in hun eigen cliëntportaal, of telefonisch.
De verwijzing via Zorgdomein of de telefonische, digitale aanmelding wordt ontvangen door het secretariaat. Zij nemen indien nodig contact op voor aanvulling van ontbrekende gegevens en/of een verwijsbrief.
Triage
Na aanmelding vindt een triage plaats door KP/GioS. Er wordt gefilterd op spoed-aanmeldingen en cliënten die niet geïndiceerd zijn voor behandeling bij het HDI. Bij twijfel vindt er overleg plaats met verwijzer. Cliënt krijgt een bevestiging van aanmelding via de e-mail.
Wachttijd voor intake
Cliënt staat op een wachtlijst voor intake tot er plaats is bij een intaker. In deze periode wordt er nog geen zorgtraject geopend en is de verwijzer/huisarts nog behandelverantwoordelijk voor de cliënt.
Intake
Als een cliënt aan de beurt is voor intake, vult deze online de intakevragenlijst (met ROM) in. Daarna wordt cliënt gezien (face to face of via beeldbellen) door een intaker. De intaker is een regiebehandelaar (GZ-psycholoog of klinisch psycholoog). Wanneer er sprake is van een spoedintake mag ook een niet BIG-geregistreerd behandelaar de intake doen, mits er op die dag een regiebehandelaar beschikbaar is om aan te sluiten of na te bellen.
Er wordt een inschatting gemaakt van:
Bovenstaande wordt aan het einde van het intakegesprek met cliënt besproken.
Het behandeltraject wordt geopend op de datum van de intake. De verwijzer ontvangt een bevestiging van de start van de behandeling. Na de intake wordt de intaker regiebehandelaar. Deze is vervolgens verantwoordelijk voor de zorg van cliënt bij het Helen Dowling Instituut tot dat de zorg wordt overgedragen aan een andere regiebehandelaar, of het traject wordt beëindigd.
Behandelovereenkomst
Na het intakegesprek vult de therapeut het intakeformulier in en maakt daarmee een concept-behandelovereenkomst. Daarin wordt de (beschrijvende) diagnose, behandeldoelen en het gekozen zorgproduct (GBGGZ) of zorgpad (SGGZ). Ook wordt besproken: de verwachte duur van de behandeling, de wijze waarop en wanneer de behandeling geëvalueerd wordt. De regiebehandelaar zorgt voor de afstemming tussen de verschillende zorgverleners. Cliënt wordt multidisciplinair besproken bij SGGZ-indicatie of bij twijfel. En de uitkomst en het advies worden gerapporteerd in het EPD. In het geval dat cliënt en regiebehandelaar niet tot overeenstemming kunnen komen met betrekking tot de diagnose en/of behandelplan, wordt dit eerst in het multidisciplinair team voorgelegd, waarin de klinisch psycholoog of psychiater een beslissende stem heeft.
Er wordt een conceptbehandelovereenkomst gemaakt, waarna deze door de therapeut digitaal naar cliënt wordt verzonden. Middels overleg tussen cliënt en therapeut kan de behandelovereenkomst aangepast worden, tot cliënt schriftelijk akkoord gaat.
Wachttijd tot focusgesprek
Na intake volgt de wachttijd tot aan het ‘focusgesprek’, waarna het gepersonaliseerde deel van de behandeling begint. In deze periode worden cliënten geacht aan de slag te gaan met de interventies waar zij tijdens intake mee hebben ingestemd. Te denken valt aan onze generieke Welkomstmodule, groepsbehandeling zoals onze startgroep, online modules in Karify of zelfzorg.
Focusgesprek
Na maximaal 10 tot 12 weken komt er een focusgesprek met een behandelaar die qua expertise aan kan sluiten op de voorlopige behandellijn die is ingezet. Cliënt vult voor aanvang van dit gesprek een ROM in, zodat de behandelaar een actueel beeld heeft van de psychische klachten. In het focusgesprek worden de klachten, behandeldoelen en ontwikkelingen geëvalueerd, waarna de behandeldoelen indien nodig verder worden uitgewerkt. De vorm van behandeling bestaat uit een online traject, uit face-to-face gesprekken, of uit een combinatie hiervan (blended). Indien de vervolgbehandelaar Big-geregistreerd is, neemt deze het regiebehandelaarschap over. Indien de vervolgbehandelaar niet Big-Geregistreerd is, bespreekt hij/zij de aanvullingen/ wijzigingen van behandeldoelen met de regiebehandelaar. Cliënt heeft tijdens het hele zorgtraject het recht om te vragen om van regiebehandelaar te veranderen.
Binnen het Helen Dowling Instituut wordt de cliënt terugverwezen naar de verwijzer
Ja
De regiebehandelaar is verantwoordelijk voor het (doen) vaststellen van de diagnose. De regiebehandelaar heeft de cliënt beoordeeld in het intakegesprek. Wanneer er sprake is van een spoedintake mag ook een niet BIG-geregistreerd behandelaar de intake doen. De regiebehandelaar is dezelfde dag beschikbaar om aan te sluiten of na te bellen. Delen van het diagnostische proces kunnen door anderen dan de regiebehandelaar worden verricht. De cliënt heeft altijd de mogelijkheid een andere zorgverlener te consulteren als hij dit wenst of als er een wettelijke basis voor is. De cliënt wordt op een voor hem begrijpelijke wijze op de hoogte gesteld van de diagnose en wat het betekent om die diagnose te hebben. Samen met de cliënt worden de behandeldoelen en hulpvraag geformuleerd. Hij krijgt een heldere omschrijving van de relevante behandelopties, het doel, de kans op succes en de mogelijke risico’s en neveneffecten (zoals pijn, hinder of sociale gevolgen) mede aan de hand van eventueel eerdere ervaringen van de cliënt. Als de cliënt niet direct na diagnostiek kan starten met de behandeling, is de regiebehandelaar de eerstverantwoordelijke voor de zorg van de cliënt. Aan het eind van het intakegesprek/de intakegesprekkenstelt de regiebehandelaar een diagnose vast op basis van de informatie zoals verkregen bij verwijzing, de ingevulde vragenlijst bij intake, het intakegesprek en informatie uit eventuele andere gebruikte diagnostische vragenlijsten. Binnen de SGGZ bespreekt de regiebehandelaar de diagnose en indicatiestelling in het multidisciplinaire team (MDO) (onder leiding van een klinisch psycholoog). Een en ander wordt schriftelijk vastgesteld in een behandelovereenkomst waarin klachten, hulpvraag, beschrijvende diagnose, DSM-classificatie, behandeldoelen en het behandelplan zijn vastgelegd. De behandelovereenkomst wordt mondeling voorbesproken met cliënt. Hij/zij ontvangt via het cliëntportaal in Wellbee, of via het Karify Portaal (voor de minder-moe behandelingen), de behandelovereenkomst die cliënten digitaal kunnen accorderen of schriftelijk hun akkoord op kunnen geven. Cliënt kan via berichten-box/telefoon/e-mail vragen stellen over de behandelovereenkomst. Akkoord op de behandelovereenkomst wordt vastgelegd in het EPD.
Het behandelplan wordt als volgt opgesteld (beschrijving van proces en betrokkenheid van cliënt en (mede-)behandelaren, rol multidisciplinair team):
De regiebehandelaar is tijdens de behandeling het aanspreekpunt. Hij is ervoor verantwoordelijk dat de cliënt een behandeling krijgt volgens de gangbare zorgstandaarden en richtlijnen en dat er een goede afstemming plaatsvindt met eventuele andere behandelaars. Hij stelt samen met de cliënt en eventueel zijn naasten, een behandelplan op dat wordt beschreven in een behandelovereenkomst.
De behandelovereenkomst bevat de volgende onderdelen:
Ad e. Wanneer er verschillende zorgaanbieders gelijktijdig bij de behandeling betrokken zijn, worden afspraken hierover over de samenwerking tevens vastgelegd in het behandelplan. De regiebehandelaar zorgt voor de afstemming tussen de verschillende zorgverleners, die kan door de patiënt/cliënt aangesproken worden op die afstemming. De wijze waarop de afstemming tussen verschillende zorgverleners binnen het HDI plaatsvindt is in de regel in de multidisciplinaire teams, schriftelijk vastgelegd in medisch dossier.
Ad f. De regiebehandelaar evalueert periodiek en tijdig met de cliënt en eventueel zijn naasten op basis van gelijkwaardigheid de voortgang, doelmatigheid en effectiviteit van de behandeling. In het behandelplan is opgenomen welke periode hiervoor wordt gehanteerd. De keuze om op- of af te schalen in de zorg is een vast onderdeel van de periodieke behandelevaluatie. Wanneer blijkt dat er onvoldoende toegevoegde waarde is van de behandeling kan de behandeling worden bijgesteld, overgedragen of beëindigd. Indien de behandeling wordt bijgesteld wordt een hernieuwd behandelplan met de cliënt afgestemd.
Ad g. In de Algemene voorwaarden staat bij wie cliënt terecht kan als hij een klacht heeft over zijn behandeling/behandelaar. De regiebehandelaar stelt het behandelplan vast, nadat instemming verkregen is van de cliënt op basis van het voorgestelde behandelplan. De cliënt krijgt een (online) kopie met toelichting van de behandelovereenkomst. Er wordt een brief naar de huisarts (of andere verwijzer) verstuurd waarin staat dat cliënt bij het HDI in behandeling komt, tenzij de cliënt hiertegen bezwaar maakt. In de algemene voorwaarden is opgenomen op welke manier te handelen bij een crisis en op welke manier tijdens afwezigheid van de regiebehandelaar voor waarneming wordt zorggedragen. Wanneer afronding geïndiceerd is legt de regiebehandelaar de uitkomsten van de ROM-meting en het evaluatiegesprek met cliënt voor in het multidisciplinair team. Vervolgens wordt het advies van het team met cliënt besproken. Bij afronding, verlenging en opschaling van de behandeling worden de huisarts en/of andere verwijzer in kennis gesteld van het verloop en resultaat van de behandeling.
De regiebehandelaar zorgt ervoor dat in samenspraak met de cliënt een behandelplan wordt opgesteld en stelt dit vast in een behandelovereenkomst; hij draagt er zorg voor dat dit wordt uitgevoerd en – wanneer omstandigheden daartoe aanleiding geven – wordt bijgesteld. De regiebehandelaar draagt er zorg voor dat de verrichtingen of activiteiten van alle behandelaars die beroepshalve bij de behandeling van de cliënt betrokken zijn – en dus ook zijn of haar eigen verrichtingen of activiteiten – op elkaar zijn afgestemd. Wanneer meerdere externe zorgaanbieders tegelijkertijd bij de behandeling van de cliënt zijn betrokken, spant de regiebehandelaar zich in voor een goede samenwerking en afstemming, met toestemming van de cliënt. De cliënt kan in samenspraak met de regiebehandelaar in de intakefase kiezen wie van de bij de behandeling betrokken zorgverleners als regiebehandelaar in de behandelfase zal optreden. Een wisseling van regiebehandelaar gebeurt altijd in overleg met de cliënt en eventueel zijn naasten, en kan mogelijk zijn in geval van: – een nieuwe fase van de behandeling (bijvoorbeeld van intakefase naar behandelfase) – een wijziging in het behandelplan, met als gevolg wijziging van de zorgverlener(s) of van het zwaartepunt in de behandeling – op verzoek van de cliënt (met redenen omkleed) – de regiebehandelaar gedurende langere tijd niet, of niet meer beschikbaar is (bijvoorbeeld in geval van ziekte, overplaatsing of ontslag).
Bij wisseling van regiebehandelaarschap is de overdragende regiebehandelaar verantwoordelijk voor een goede overdracht van alle gemaakte afspraken en legt dit vast in het dossier. In geval van (langdurige) afwezigheid van de betreffende regiebehandelaar is een van de klinisch psychologen of het hoofd patiëntenzorg hiervoor verantwoordelijk. De regiebehandelaar coördineert de afstemming tussen alle betrokken zorgverleners en is verantwoordelijk voor de onderlinge afstemming van de behandeling. Het overleg is gericht op overeenstemming door middel van gezamenlijke besluitvorming. Bij verschil van mening of inzicht over de in te stellen behandeling heeft de regiebehandelaar uiteindelijk de doorslaggevende stem, echter niet eerder dan nadat alle betrokken deskundigen gehoord zijn. Indien een verschil van mening of inzicht niet op deze manier kan worden opgelost voorziet het HDI in een escalatieprocedure waarvan zowel de regiebehandelaar als de overige bij de behandeling betrokken behandelaars gebruik kunnen maken. De regiebehandelaar draagt niet de verantwoordelijkheid voor de door andere zorgverleners tijdens het behandelingstraject uitgevoerde afzonderlijke verrichtingen en interventies. Daarvoor zijn en blijven die andere zorgverleners zelf ten volle verantwoordelijk.
Overige taken en verantwoordelijkheden van de regiebehandelaar:
De regiebehandelaar draagt zorg voor goede communicatie met de cliënt en diens naasten (indien van toepassing en indien toestemming hiervoor is verkregen) over het beloop van de behandeling.
Wanneer er sprake is van een verschil van mening of inzicht met de regiebehandelaar over de te volgen behandeling van een cliënt, kan de behandelaar een beroep doen op de door het HDI opgestelde escalatieprocedure.
Bij verschil van mening of professionele onenigheid tussen (mede)behandelaars, wordt gehandeld in de volgorde zoals hieronder staat aangegeven:
Elke behandeling start met een voormeting voor het intakegesprek.
De ROM-metingen zijn onderdeel van elke behandeling, waarmee het behandeleffect en tevredenheid met de behandeling worden gemeten. De uitkomsten worden altijd onder verantwoordelijkheid van de regiebehandelaar met de cliënt besproken en gebruikt om indien nodig de behandeling bij te sturen of af te sluiten.
Op vastgelegde momenten worden ROM-metingen afgenomen via NET Q:
De tevredenheid van cliënt is altijd een aandachtspunt in het contact met cliënt.
Op de afgesproken evaluatiemomenten of als daar naar de mening van cliënt en/of regiebehandelaar aanleiding voor is, bespreekt de regiebehandelaar met de cliënt en eventueel zijn naasten de resultaten van de behandeling (tot dan toe) en mogelijke vervolgstappen. De evaluatievragenlijsten worden bij aanmelding, 3 maanden na start behandeling, bij mogelijke verlenging en voor afsluiting van de behandeling afgenomen. De keuze om op- af te schalen is onderdeel van de periodieke evaluatie. Bij afsluiting wordt de verwijzer in kennis gesteld middels een eindrapportage, inclusief eventuele adviezen, tenzij de cliënt hiertegen bezwaar maakt. Indien een externe vervolgbehandeling nodig is wordt hierover gericht advies gegeven aan de verwijzer.
Wanneer een behandeling is afgesloten kan de cliënt bij terugval zich via de verwijzer opnieuw aanmelden bij het HDI. In geval binnen 35 dagen de cliënt voor dezelfde primaire diagnose weer in zorg komt, wordt de afgesloten DBC heropend. indien de tussenliggende tijd van heraanmelding tussen de 35 en 365 dagen ligt, wordt in de triage bekeken wat het meest passend is: heropenen van de afgesloten DBC of het openen van een vervolg-DBC met als reden exarcebatie/redicidive. Indien deze termijn de 365 dagen overschrijdt, wordt een nieuwe initiële DBC geopend. Wanneer de cliënt voor een andere primaire diagnose in zorg komt dan de primaire diagnose van de afgesloten DBC, wordt altijd een nieuwe initiële DBC geopend.
In de GB-GGZ wordt bij heraanmelding altijd een nieuw zorgtraject geopend. In geval van crisis na afsluiting, wordt, voordat iemand in zorg genomen wordt, altijd eerst contact opgenomen met de huisarts, aangezien het HDI geen 24-uur crisisopvang aanbiedt.
Naam bestuurder van het Helen Dowling Instituut:
J.M.G. Haanraadts
Plaats:
Bilthoven
Datum:
14-03-2019
Ik verklaar dat ik me houd aan de wettelijke kaders van mijn beroepsuitoefening, handel conform het model kwaliteitsstatuut en dat ik dit kwaliteitsstatuut naar waarheid heb ingevuld:
Ja
Een afschrift/kopie van het binnen de instelling geldende kwaliteitscertificaat (HKZ/NIAZ/JCI en/of ander keurmerk);
Zijn algemene leveringsvoorwaarden;
Het binnen de instelling geldende professioneel statuut, waar de genoemde escalatie-procedure in is opgenomen.
Inhoud
Bekijk hier de volledige resultaten uit ons tevredenheidsonderzoek. Onze zorg ook beoordelen? Dat kan op Zorgkaart Nederland.
Tevredenheid
Afname stemmingsklachten
Zou ons aanbevelen