Mariette is cliënt bij het Helen Dowling Instituut en heeft ernstige vermoeidheidsklachten.

Ik was zo moe dat ik van het ene op het andere moment geen woord meer kon uitbrengen.

– Mariëtte

u bent hier: Homepage Behandeling Ernstige vermoeidheid

Ernstige vermoeidheid

Kanker maakt moe. Zo’n dertig procent van de mensen blijft na een medische behandeling voor kanker ernstig vermoeid. Soms zelfs tot jaren erna. Deze vermoeidheid is merkbaar in je lijf, maar je ondervindt er ook geestelijk hinder van. Als deze vermoeidheid zes maanden na de behandeling nog aanhoudt en je hindert in je dagelijks leven spreken we van chronische ernstige vermoeidheid.

Introductie

Behandeling

Introductie

Vermoeidheid is een veelvoorkomende klacht tijdens de behandeling van kanker. Ziekenhuisbezoek kan stressvol zijn en de behandelingen zelf zijn belastend voor het lichaam. Veel mensen blijven ook jaren na de behandeling last houden van ernstige vermoeidheid. Als je niet goed bent in het stellen van grenzen, vaak meer wil dan je hoofd kan, er veel over piekert of er somber van wordt, kun je hierdoor in een negatieve spiraal komen.

Als vermoeidheid op die manier een grote invloed heeft op het dagelijks functioneren, kan het heel behulpzaam zijn in therapie te leren er anders mee om te gaan.

Behandeling

Vermoeidheid is de meest voorkomende klacht na kanker. Wij doen vanuit onze afdeling wetenschappelijk onderzoek al jaren onderzoek naar wat werkt bij vermoeidheid als gevolg van kanker. Op basis hiervan ontwikkelden wij een speciale online behandeling: Minder Moe bij Kanker. Daarnaast bieden we diverse andere behandelingen, die soms ook met elkaar worden gecombineerd. Samen met je behandelaar bespreek je tijdens de intake wat het meest passend is voor jou.

Kenmerken van vermoeidheid

Je piekert veel.
Je slaapt slecht.
Je kan minder aan dan eerst.
Meer sporten of fysiek bezig zijn helpt niet.
Je voelt je beperkt in je dagelijks leven.
  • Bouw je conditie op, door regelmatig te bewegen op een manier die bij jou past.
  • Stel grenzen: wat vind je écht belangrijk of leuk? Wat móet vandaag gebeuren?
  • Breng balans aan in je dag en week: wissel inspanning en ontspanning af.

Nu aanmelden

Zo beoordelen cliënten onze zorg.

Bekijk hier de volledige resultaten uit ons tevredenheidsonderzoek. Onze zorg ook beoordelen? Dat kan op Zorgkaart Nederland.

Tevredenheid

Afname stemmingsklachten

Zou ons aanbevelen