Angst
Kanker maakt dat alles wat eerst vanzelfsprekend was wankelt. Je vraagt je af of je je lichaam nog wel kunt vertrouwen. Of je zult genezen, of de ziekte terugkomt. Deze onzekerheid kan je angstig maken. Angst is een van de meest voorkomende klachten tijdens en na kanker.

Herken je dit?
Heb je last van gedachten die zich moeilijk laten stoppen, rusteloosheid, concentratieproblemen of slaapproblemen? Deze klachten kunnen allemaal veroorzaakt worden door angst. Het kan gaan om angst voor de dood of lichamelijke achteruitgang. Ook na een succesvolle behandeling kan het voorkomen dat je erg let op wat je allemaal voelt in je lijf, uit angst om opnieuw ziek te worden en dat te laat te ontdekken. Soms word je ook angstig doordat je vanwege het ziek-zijn niet meer met gebeurtenissen in het leven om kunt gaan zoals je gewend was. Kenmerkend voor angst is vermijden: niet willen denken aan wat je angstig maakt, of situaties uit de weg gaan die angst opwekken.
Kennmerken
Je gedachten gaan alle kanten op
Je kunt je niet of moeilijk concentreren.
Het lukt je niet om tot rust te komen.
Je gaat situaties, gedachten of mensen uit de weg.
In slaap vallen lukt niet goed, of je wordt heel vroeg of vaak wakker.
Wat bieden wij?
Wij hebben veel ervaring met het herkennen en behandelen van angstklachten tijdens en na kanker. Angst bij kanker vraagt om een specifieke behandeling. Omdat er sprake is van een levensbedreigende ziekte, is angst na kanker een reële angst. Een reguliere aanpak voor angst zou daarom niet werken. Wij bieden diverse behandelingen voor angst. Tijdens de intake bespreek je met een therapeut welke behandelvormen passend zijn voor jouw situatie.

Ik was zo bang dat ik gestopt was met leven. Het HDI hielp mij omgaan met mijn angst.
– Bianca
Vraag om verwijzing
Voor deze behandeling heb je een verwijzing nodig. Vraag hiernaar bij je huisarts of specialist.
Veelgestelde vragen
Je kunt bij ons terecht wanneer je tijdens of na jouw ziekteproces of het ziekteproces van jouw naaste
vastloopt vanwege psychische klachten. We behandelen volwassenen (vanaf 18 jaar), maar jouw
gezin kan wel betrokken worden in de behandeling. Onze zorg valt onder het domein van de
Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ).
Er zijn therapeuten die andere talen spreken, zoals Engels, Frans of Farsi. Geef het aan als we jou bellen voor een intakegesprek, als een van deze talen voor jou prettiger is dan proberen we hier rekening mee te houden bij de keuze voor je therapeut.
- Wij zijn gespecialiseerd in het behandelen van psychische klachten die samenhangen met ziekte van jou of jouw naasten. Als jouw klachten los staan van jouw ziekte, is andere zorg passender.
- Als er sprake is van psychische problemen die buiten onze expertise vallen, dan zoeken we samenwerking met een andere instelling (bijv. persoonlijkheidsproblematiek, verslaving, psychose, bipolaire stoornis).
Overleg met je (huis)arts of onze zorg voor jou passend is.
Er is meer vraag naar onze zorg dan wij aankunnen. Daarom zijn wij genoodzaakt op een aantal van onze locaties een aanmeldpauze in te lassen. Wij begrijpen dat dit ongemak veroorzaakt maar zien geen andere oplossing.
Hier zie je per locatie of er een aanmeldpauze is en zo niet hoe lang de wachttijd op die locatie is.
Ben je verwijzer dan kun je gebruikmaken van onze consultatie- en adviesdienst. Deze is bereikbaar via consultatie@hdi.nl of gebruik het contactformulier op onze website. Telefonisch een casus voorleggen kan elke dinsdag tussen 11.30 uur en 12.30 uur. We zijn bereikbaar via 030 252 4020.
Na je aanmelding neemt ons secretariaat contact met je op om je aanmelding compleet te maken. Als dit is gelukt krijg je toegang tot je clientportaal en onze Welkomstmodule om je voor te bereiden op de behandeling.
Het Helen Dowling Instituut biedt ook zorg aan mensen met COPD, ALS en andere levensbedreigende ziektes.
Zodra je inschrijving is verwerkt heb je toegang tot onze Welkomstmodule in het cliëntenportaal. Terwijl je deze doorloopt krijg je inzichten en acties die je helpen jouw klachten beter te begrijpen en je inzicht geven in je wensen en behoeften voor je behandeling bij ons. Tijdens het intakegesprek kun je daarnaast het advies krijgen om vast gebruik te maken van een bepaalde e-healthmodule of startgroep.
Na het intakegesprek kijken we of het HDI jou kan helpen bij jouw klachten en hulpvraag, als dit zo is start de behandeling.
In het intakegesprek bekijk je met een therapeut welke behandeling(en) aansluit(en). Dit vormt de basis voor jouw behandelplan.
Als de aanmelding rond is, bellen we je om een intakegesprek in te plannen. Ook ontvang je digitaal een intakevragenlijst. Deze gebruikt de behandelaar om het intakegesprek voor te bereiden. Wil je weten hoe lang het ongeveer duurt tot je intakegesprek, bekijk dan de actuele wachttijden.
Wij hebben een verwijzing nodig van je huisarts, medisch specialist of bedrijfsarts. Helaas mogen wij volgens de richtlijn NZA geen verwijzingen van verpleegkundig specialisten/basisartsen aannemen, omdat dit een probleem geeft bij de zorgverzekeraar.
Na afronding van de intakefase stelt de regiebehandelaar de diagnose vast en bespreekt samen met jou het behandelplan en de behandeldoelen. Je wordt op een begrijpelijk wijze op de hoogte gebracht van de diagnose en wat het betekent om deze diagnose te hebben. Je krijgt een heldere omschrijving van de behandelmogelijkheden, het afgesproken doel, het te verwachten effect en de mogelijke neveneffecten van jouw behandeling.
Je kunt bij ons terecht wanneer je tijdens of na jouw ziekteproces of het ziekteproces van jouw naaste vastloopt vanwege psychische klachten. We behandelen volwassenen (vanaf 18 jaar), maar jouw gezin kan wel betrokken worden in de behandeling. Onze zorg valt onder het domein van de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ). Klachten die we bij het Helen Dowling Instituut behandelen zijn:
- Angstklachten
- Vermoeidheidsklachten
- Stemmingsklachten
- Posttraumatische stressstoornissen.