u bent hier: Homepage Privé: Angst

Angst

Kanker maakt dat alles wat eerst vanzelfsprekend was wankelt. Je vraagt je af of je je lichaam nog wel kunt vertrouwen. Of je zult genezen, of de ziekte terugkomt. Deze onzekerheid kan je angstig maken. Angst is een van de meest voorkomende klachten tijdens en na kanker.

Herken je dit?

Heb je last van gedachten die zich moeilijk laten stoppen, rusteloosheid, concentratieproblemen of slaapproblemen? Deze klachten kunnen allemaal veroorzaakt worden door angst. Het kan gaan om angst voor de dood of lichamelijke achteruitgang. Ook na een succesvolle behandeling kan het voorkomen dat je erg let op wat je allemaal voelt in je lijf, uit angst om opnieuw ziek te worden en dat te laat te ontdekken. Soms word je ook angstig doordat je vanwege het ziek-zijn niet meer met gebeurtenissen in het leven om kunt gaan zoals je gewend was. Kenmerkend voor angst is vermijden: niet willen denken aan wat je angstig maakt, of situaties uit de weg gaan die angst opwekken.

Kennmerken

Je gedachten gaan alle kanten op

Je kunt je niet of moeilijk concentreren.

Het lukt je niet om tot rust te komen.

Je gaat situaties, gedachten of mensen uit de weg.

In slaap vallen lukt niet goed, of je wordt heel vroeg of vaak wakker.

Wat bieden wij?

Wij hebben veel ervaring met het herkennen en behandelen van angstklachten tijdens en na kanker. Angst bij kanker vraagt om een specifieke behandeling. Omdat er sprake is van een levensbedreigende ziekte, is angst na kanker een reële angst. Een reguliere aanpak voor angst zou daarom niet werken. Wij bieden diverse behandelingen voor angst. Tijdens de intake bespreek je met een therapeut welke behandelvormen passend zijn voor jouw situatie.

Ik was zo bang dat ik gestopt was met leven. Het HDI hielp mij omgaan met mijn angst.

– Bianca

Vraag om verwijzing

Voor deze behandeling heb je een verwijzing nodig. Vraag hiernaar bij je huisarts of specialist.