u bent hier: Homepage Nieuws “Je partner begrijpt misschien 80 procent”

“Je partner begrijpt misschien 80 procent”

Viora Rebergen kreeg vijf jaar geleden de diagnose acute lymfatische leukemie, met 50/50-overlevingskans. Ze onderging 2,5 jaar chemotherapie en zag zichzelf van een 25-jarige uitgesproken fitgirl transformeren in een kale, opgezwollen en doodzieke jonge vrouw. “Ik was mijlenver verwijderd van de persoon die ik was voor ik ziek was en had hulp nodig om verder te kunnen. Die vond ik bij het HDI. Hoe lief je omgeving ook is, het is niet hetzelfde als delen en verwerken met lotgenoten. Het belang van psychische hulp wordt vaak onderschat, daarom doe ik mee aan de campagne Heb hart voor HDI.”

Viora Rebergen zegt: 'Na 2 jaar chemo dacht ik: EN NU? Bij de groep Jong en Kanker voelde ik me zo BEGREPEN. De therapie hielp me verder LEVEN.

Viora begon met individuele gesprekken met een therapeut van het HDI. Omdat ze veel behoefte had aan contact met andere jongeren die hetzelfde was overkomen, sloot ze ook aan bij de groep Jong en Kanker. “Het is zo ongelofelijk veel wat er op je afkomt. Het is fijn om daarin begeleid te worden door een therapeut die hier alles van weet. En bij de groep Jong en Kanker omringd te zijn door leeftijdgenoten die hetzelfde meemaken als jij. Dat geeft ongelofelijk veel steun. Hoe lief je omgeving ook is, het is niet hetzelfde als delen en verwerken met lotgenoten. Je partner begrijpt misschien tachtig procent van wat je meemaakt. Lotgenoten begrijpen het echt voor de volle honderd procent. Als enigen.”

Onmisbaar

Al helpen de verhalen bij het verwerken, ze zorgen ook voor veel extra emoties. “Helemaal toen er iemand uit onze groep overleed. Stonden we daar op de begrafenis. En toch wil ik dat niet uit de weg. Ik verslond boeken, keek programma’s als ‘Over mijn lijk’. Ik haalde er veel steun uit, verhalen van anderen. De oerkracht zien die er dan omhoog komt in mensen. Daarom was de groepsbehandeling voor mij onmisbaar in het helingsproces.”

Psychische hulp net zo belangrijk als fysiek

Inmiddels is Viora weer de fitgirl die ze ooit was, al wordt ze nooit meer helemaal dezelfde. “Je verliest een deel van jezelf als je zoiets heftigs meemaakt. 2,5 jaar lang ziekenhuis in, ziekenhuis uit. Helse pijnen, doodsangst, je hele lijf zien veranderen. Zo onbezorgd als je ooit was, word je na zo’n intense ervaring niet meer. Maar wel een stuk wijzer. En ik voel meer liefde voor het leven. Ik plan minder, laat meer los en haal plezier uit elke dag. Zonder de hulp die ik heb gehad was ik hier niet gekomen, daarom vraag ik er graag aandacht voor en doe ik mee aan de campagne heb Hart voor HDI. Want psychische hulp bij kanker is net zo belangrijk als fysieke hulp.”

Over Viora Rebergen
Viora is lid van onze cliëntenraad, lees hier waarom. Meer weten over Viora? Kijk op haar instagram of op haar website

Viora en haar partner Joost van Willigenburg schreven over hun ervaringen het boek Beter op reis. Dit voert je terug naar het moment dat Viora ziek wordt. Het geeft een intiem inkijkje in het leven van een jonge vrouw die zich geconfronteerd ziet met de dood, met intense pijn, slopende vermoeidheid, afscheid moet nemen van haar uiterlijk en intussen blijft zoeken naar lichtpuntjes. Lees hier een interview met Viora en Joost over dit boek.

Recente nieuws

Zo beoordelen cliënten onze zorg.

Bekijk hier de volledige resultaten uit ons tevredenheidsonderzoek. Onze zorg ook beoordelen? Dat kan op Zorgkaart Nederland.

Tevredenheid

Afname stemmingsklachten

Beveelt ons aan