u bent hier: Homepage Nieuws “Je kunt je werk niet veranderen, hoe je ermee omgaat wel”

“Je kunt je werk niet veranderen, hoe je ermee omgaat wel”

Werken in de zorg vraagt veel van je. En op sommige afdelingen extra veel, omdat de patiëntomstandigheden simpelweg zwaarder zijn. Annette Boersen van Meander Medisch Centrum zocht een manier om hen te stimuleren goed voor zichzelf te zorgen en vond dit in de training Mentaal Fit, een speciale tweedaagse training voor zorgprofessionals. Als teammanager zorg op de klinieken oncologie, hematologie en palliatieve zorg ziet Boersen dagelijks verpleegkundigen die geconfronteerd worden met heftige, intens verdrietige situaties. “Ze maken dingen mee die je onvermijdelijk aangrijpen. Ik weet zelf hoe het is, want ik ben jarenlang verpleegkundige geweest en eigenlijk voel ik me dat nog steeds. Ook ik heb nog van die verhalen op mijn netvlies van die jonge moeder van 39 die drie kleine kinderen achterlaat. Dat zijn pittige dingen en die moet je kunnen verwerken. Het punt is alleen dat verpleegkundigen vaak gericht zijn op voor anderen zorgen en helemaal niet stilstaan bij zichzelf. Je doet gewoon je werk. Alleen is de vraag: als je altijd maar doorgaat, hou je dat wel vol?”

Anette Boersen kijkt lachend de camera in.

Iets extra’s

Annette wilde die verpleegkundigen iets extra’s bieden. “Toen we in gesprek raakten met de Helen Dowling Academie over Mentaal Fit, de speciale training voor zorgprofessionals, dachten we: dit klinkt als de ‘plus’ die we zoeken. Omdat het speciaal voor zorgprofessionals is ontwikkeld en je even twee dagen echt met je welzijn bezig bent.” Ze volgden eerst een incompany training. Dat beviel zo goed dat Boersen inmiddels al een jaar of drie verpleegkundigen deze training aanbiedt. “Aan jezelf denken is lastig voor een verpleegkundige. Ik herken dat zelf ook. Daarom is het fijn en belangrijk als je werkgever je stimuleert om dit te doen. Twee dagen aandacht voor jezelf, hoe je je voelt en bewust worden waarom je je zo voelt levert zoveel waardevolle inzichten op. Je krijgt ruimte voor gedachtes, voor je gevoelens. Ruimte die er in de waan van alledag niet is. Ook dat je even helemaal in een andere en ook nog eens prachtige omgeving bent draagt daaraan bij.”

Automatische piloot

Het feit dat de training in groepsverband is, vinden de verpleegkundigen een meerwaarde vertelt Boersen. “Het kijken naar elkaar en feedback geven op wat je opvalt bij de ander, hoor ik vaak terug als heel waardevol. Je bekijkt dingen opeens met een andere bril. Dingen die je doet op de automatische piloot, zoals we allemaal doen, krijg je opeens als een spiegel voorgehouden. Als groep versterk je elkaar met die perspectieven uit al die verschillende hoeken. Het is confronterend, maar op een positieve manier. Ik hoor steeds terug hoeveel veiligheid en vertrouwen mensen ervaren in de groep. Je bent ook allemaal gelijken natuurlijk op zo’n moment.”

Cadeautje

Boersen hoort vaak dat de verpleegkundigen die de training hebben gevolgd het ervaren als een cadeautje. “Dat is leuk om te horen. Zeker van die robuuste medewerker die altijd maar doorgaat en dan tegen je zegt: ik heb geleerd wanneer ik pas op de plaats moet maken en dat ik mijn pauze niet moet skippen en dat ga ik blijven doen. Ik zie ook echt ander gedrag bij haar. Daar sta ik in jaargesprekken bewust bij stil, maar eigenlijk zou ik dat veel vaker willen doen. Want je wilt natuurlijk dat mensen het vasthouden. Dat is best een uitdaging, want we hebben het over mensen in allerlei verschillende leeftijdsfasen. De een zorgt voor kleine kinderen terwijl de ander mantelzorgt. Maar wat ze gemeen hebben is dat er veel van ze wordt verwacht, qua werk, bijscholing, maar ook sociaal leven en social media.

Wat voor jou werkt

Uiteindelijk komt het neer op de balans tussen werk en privé vinden en voelen wanneer het je te veel is en wat je dan kunt doen om op te laden. Want je kunt geen knop omzetten waardoor het verdriet van die moeder die drie kinderen achterlaat niet binnenkomt. Daarom moet je van jezelf weten hoe je dan goed verdergaat. Daar draait het om: voelen als de balans doorslaat, als het gas eraf moet. Die kennis en de tools hoe je dat doet, wat voor jou werkt: dat krijg je aangereikt in de training Mentaal Fit. Je kunt je werk niet veranderen, maar hoe je ermee omgaat wel en of je voor jezelf zorgt ook en dat gun ik elke verpleegkundige.”

Wil jij ook goed voor jezelf zorgen? Volg dan onze tweedaagse training Mentaal Fit!

Recente nieuws

Zo beoordelen cliënten onze zorg.

Bekijk hier de volledige resultaten uit ons tevredenheidsonderzoek. Onze zorg ook beoordelen? Dat kan op Zorgkaart Nederland.

Tevredenheid

Afname stemmingsklachten

Beveelt ons aan