u bent hier: Homepage Nieuws “Ik vertrouwde nergens meer op”

“Ik vertrouwde nergens meer op”

Lees hoe Fien Vermeulen door haar behandeling bij het HDI weer toekomstdromen heeft.

Tekst: Manon van Wijnen

Toen ik in behandeling kwam bij het HDI vertrouwde ik echt nergens meer op. Eerst had ik te horen gekregen dat ik doodging, daarna bleek dat niet te kloppen. Het klapte gewoon toen. Ik kon niet meer, wist niet meer hoe ik moest voelen. Had helemaal geen toekomstbeeld meer. Het leven hoefde van mij eigenlijk niet meer, dankzij de behandeling droom ik weer van een toekomst.

Intussen is het acht jaar later en heeft Fien weer toekomstdromen. “Door een ziekte merk je dat dingen als carrière en geld vergankelijk zijn. Mensen om herinneringen mee te maken, daar draait het om. Dat zijn de dingen die tellen. Ik ben al gezegend met de beste vriendengroep die er is. Nu hoop ik op een gezin, iets waar ik als klein meisje ook al van droomde. Dat ik op dat punt ben gekomen, komt door de hulp die ik heb gehad.”

Dat los je toch zelf op?

Fien hoefde geen drempel over om hulp te zoeken. “Vaak denken mensen dat los je toch zelf op, in je eigen omgeving? Maar ze hebben geen idee hoe erg het mis kan gaan na kanker. En dat je het dan niet meer redt, ook niet met je huisartsenpraktijk. Je hebt dan professionals nodig die specifiek hiervoor opgeleid zijn, die signalen direct herkennen en feilloos weten wat werkt na kanker. Moet je nagaan als ik was doorgelopen. Ik durf er niet aan te denken wat er dan was gebeurd. Ik werd zó gek in mijn hoofd.”

Hoopvolle boodschap

Fien kijkt ernaar uit wat ze gaat leren van het online event vanmiddag. “Het belangrijkste wat ik bij het HDI leerde is dat de dingen altijd weer anders worden. Dat dingen op een bepaald moment zo kunt voelen, dat het lijkt alsof het zo is. Maar dat het altijd weer anders kan worden. En dat klopte. Ik ben nooit blijven zitten op de plek waar ik zat. Dat is zo’n hoopvolle boodschap. Ik heb in de therapie ontzettend veel geleerd als mens, een enorme zelfontwikkeling doorgemaakt.”

Oratie

Ook het onderwerp van de oratie van HDI’s Marije van der Lee, de netwerkbenadering, waarmee Van der Lee in een notendop pleit om het geheel van klachten te onderzoeken en behandelen in plaats van alleen de ergste klacht, spreekt Fien enorm aan. “Ik was verbaasd dat dit niet allang gebeurd. Bij het HDI doen ze dat wel, de persoon behandelen, in plaats van het probleem. Ik weet uit eerste hand dat die aanpak werkt en vind het fantastisch dat we daar vandaag tijdens het live event over gaan praten en vooral delen met iedereen die met kanker te maken heeft (gehad).”

 

Recente nieuws

Zo beoordelen cliënten onze zorg.

Bekijk hier de volledige resultaten uit ons tevredenheidsonderzoek. Onze zorg ook beoordelen? Dat kan op Zorgkaart Nederland.

Tevredenheid

Afname stemmingsklachten

Beveelt ons aan