Wie kan mij verder helpen bij vermoeidheid?
Onze tips tegen vermoeidheid bij kanker kunnen je op weg helpen om je fitter te voelen. Wil je daarnaast hulp van een professional? Er zijn diverse mensen en organisaties die jou verder kunnen helpen.
(Huis)arts of specialist
Ben je het zat om zo moe te zijn? Loop je steeds tegen je grenzen aan? Bespreek je vermoeidheid met je medisch specialist als je nog in behandeling bent, of maak een afspraak met je huisarts. Zij kunnen bekijken wat jouw vermoeidheid veroorzaakt en of er misschien een medische oplossing is. Dit is niet altijd het geval. Dan kan een specialist of huisarts je doorverwijzen naar andere zorgverleners die je kunnen helpen je fitter te voelen
Psycholoog
Het Helen Dowling Instituut (HDI) is gespecialiseerd in ernstige vermoeidheid als gevolg van kanker. Onze deskundige therapeuten kunnen jou helpen bij ernstige psychische klachten die vermoeidheid in stand kunnen houden of verergeren, zoals stress en depressie. Ook kun je terecht bij andere psycho-oncologische centra in Nederland speciaal voor mensen met kanker. Daarnaast kun je ook terecht bij een zelfstandige GZ-psycholoog, klinisch psycholoog of psychotherapeut. Liefst iemand met ervaring op het gebied van kanker. In het ziekenhuis heb je vaak een medisch psycholoog die jou kan helpen. Ook NVPO heeft een eigen deskundigenbestand met erkende zorgverleners binnen de psychosociale oncologie.
Online begeleide hulp
Om iedereen in Nederland te kunnen helpen bij vermoeidheidsklachten ontwikkelde het HDI in 2009 een online therapie: Minder Moe bij Kanker. Dit is een online behandeling van 3 maanden gebaseerd op aandachtgerichte cognitieve gedragstherapie. Cognitieve gedragstherapie pakt gedrag én gedachten aan die jouw lichamelijke klachten beïnvloeden en in stand houden. Wekelijks heb je online contact met een vaste therapeut van het HDI. Uit ons onderzoek Fitter na Kanker blijkt deze online interventie effectief in het verminderen van chronische vermoeidheidsklachten na de ziekte en behandelingen. Het NKCV ontwikkelde een internetbehandeling voor vermoeidheid na borstkanker.
Online zelfhulp
Er zijn verschillende online programma’s of mobiele apps ontwikkeld om jou te helpen bij vermoeidheidsklachten na kanker. Een voorbeeld is de Untire app. Op basis van ervaringen uit de praktijk en wetenschappelijk onderzoek is deze gratis app ontwikkeld die je helpt om je vermoeidheid te begrijpen en aan je energieniveau te werken. De Kanker Nazorg Wijzer is een online zelfhulpprogramma dat kan helpen in je herstel na kanker.
Lotgenotencontact
Heb je vooral behoefte aan contact met lotgenoten? Het kan prettig zijn om met iemand te praten die net als jij last heeft van ernstige vermoeidheid als gevolg van kanker. Lotgenoten kun je vinden via de patiëntenorganisatie voor jouw type kanker of bij een inloophuis bij jou in de regio. Online kun je bijvoorbeeld terecht bij gespreksgroepen over vermoeidheid op Kanker.nl. Ook psycho-oncologische centra zoals het HDI bieden vaak groepstherapieën aan.
Fysiotherapeut
Fysiotherapeuten gericht op oncologische fysiotherapie zijn speciaal opgeleid om training te geven aan mensen tijdens of na de medische behandeling tegen kanker. Zij weten wat kanker(behandelingen) met het lichaam en de conditie doen en tegen welke beperkingen je kunt aanlopen. Daarnaast heb je gespecialiseerde oedeemfysiotherapeuten, die je kunnen helpen bij (lymf)oedeem, een abnormale ophoping van vocht in het lichaam. Zoek een oedeemfysiotherapeut of oncologiefysiotherapeut bij jou in de buurt op de website van NVFL.
Kijk voor een geheel overzicht van hulpverleners en behandelingen op Verwijsgidskanker.nl
Dit project is mede mogelijk gemaakt door Zorginstituut Nederland in het kader van de subsidieregeling Transparantie over de kwaliteit van zorg (Samen beslissen). Zorginstituut Nederland voert deze regeling in opdracht van het ministerie van VWS uit. Lees meer over dit project.