u bent hier: Homepage Nieuws Diakonessenhuis werkt aan vitale zorgverleners met de Helen Dowling Academie

Diakonessenhuis werkt aan vitale zorgverleners met de Helen Dowling Academie

Patiënten zijn gebaat bij gezonde zorgverleners. Want je kunt alleen goed voor anderen zorgen, als je ook voor jezelf zorgt. Dat bracht Camilla Basart, projectleider Oncologie bij het Diakonessenhuis, op het idee om de Helen Dowling Academie in te schakelen voor een tweedaagse training over vitaliteit en energiemanagement. “Er kwamen behoeften en knelpunten naar voren die we nog niet kenden.”

“In de drive om het beste te bereiken voor de patiënt, schuilt het gevaar dat je jezelf vergeet”, vertelt Basart. “Dat geldt voor veel van onze zorgverleners en zeker voor de verpleegkundig specialisten binnen onze oncologische zorg. Zij zijn gedreven, zelfstandig en hebben een grote verantwoordelijkheid met eigen spreekuren. Voeg daar de vaak lastige en emotionele gesprekken aan toe die ze voeren met patiënten, en je hebt een recept voor een burn-out. Terwijl iedereen gebaat is bij gezonde zorgmedewerkers.”

Een vertrouwde samenwerking

Het was tijd voor de verpleegkundig specialisten om een pas op de plaats te maken. Om stil te staan bij hun plek in de organisatie, de samenwerking op de oncologieafdeling en hun eigen vitaliteit. Hiervoor schakelden ze de hulp in van het Helen Dowling Instituut (HDI) in Bilthoven. Een logische stap volgens Basart: “We verwijzen al regelmatig patiënten naar het HDI voor psychologische zorg bij kanker. Het is een organisatie waar de verpleegkundig specialisten vertrouwen in hebben. Het kwam dus ontzettend goed uit dat dat de Helen Dowling Academie net was opgericht, met een training ‘Mentaal fit’ voor zorgverleners.”

Tweedaagse training Mentaal fit

In de tweedaagse training ‘Mentaal fit’ werden knelpunten en behoeften van de verpleegkundig specialisten in kaart gebracht. Hoe zorg je ervoor dat je met plezier je werk blijft doen, en tegelijkertijd kwaliteit aan je patiënten kunt bieden? Ze gingen ook praktisch aan de slag met de trainers, met bijvoorbeeld een buddy-systeem om elkaar te steunen in het doorgaans solistische werk als specialist. Maar ook werd de confronterende vraag gesteld: is deze baan wel waar jij gelukkig van wordt? Eén deelnemer realiseerde zich dat ze op een andere afdeling beter op haar plek was, terwijl een ander juist bevestiging kreeg dat ze dit werk tot aan haar pensioen wilde blijven doen.

Blijvende aandacht voor vitaliteit

De deelnemende verpleegkundig specialisten keerden met hernieuwde energie terug van de training. “Dit was het beste wat ik kon doen, ik had niet eens door dat ik op het punt van burn-out zat”, gaf een van hen aan. Nu is het belangrijk om die aandacht vast te houden. Daarvoor gaf de Helen Dowling Academie ook tips mee aan het management, zoals het instellen van duidelijke functieprofielen voor meer houvast. Basart: “Dit was een eerste aanzet, die ons helpt het beste uit onze medewerkers te halen. De Helen Dowling Academie blijft met ons meedenken en de training Mentaal fit krijgt dit jaar een vervolg. Vitaliteit van je medewerkers hoort een vast agendapunt te zijn.”

Recente nieuws

Zo beoordelen cliënten onze zorg.

Bekijk hier de volledige resultaten uit ons tevredenheidsonderzoek. Onze zorg ook beoordelen? Dat kan op Zorgkaart Nederland.

Tevredenheid

Afname stemmingsklachten

Beveelt ons aan