u bent hier: Homepage Nieuws De relatie tussen therapeut en cliënt in online therapie

De relatie tussen therapeut en cliënt in online therapie

De BeMind studie heeft aangetoond dat zowel de groepsvariant als het online aanbieden van Mindfulness-Based Cognitieve Therapie (MBCT) mensen met kanker helpt om angst- en depressieklachten te verminderen. De relatie tussen de cliënt en therapeut kan een belangrijke rol spelen in de behandelresultaten van psychologische interventies. Promovenda Else Bisseling onderzocht of een therapeutische relatie zich ook online goed kan ontwikkelen en kan bijdragen aan het behandelresultaat. De resultaten zijn onlangs gepubliceerd in Journal of Medical Internet Research.

Werkrelatie tussen cliënt en therapeut

De werkrelatie gaat over de band tussen de therapeut en cliënt. Dit omvat het wederzijdse vertrouwen tussen therapeut en cliënt en in hoeverre er overeenstemming is over de taken en doelen van de therapie. Hoewel we weten uit eerder onderzoek dat online therapie vaak beter werkt als deze online begeleid wordt door een therapeut, was  het nog onbekend of de werkrelatie zich ook ontwikkelt en van belang is in online behandeling.

Afname van klachten door goede werkrelatie

De resultaten laten zien dat de werkrelatie verbeterde gedurende de therapie in zowel groeps-MBCT als online MBCT. De werkrelatie die cliënten aan het begin van de interventie ervaren, bleek een voorspeller van de afname van psychische klachten en een toename van mentaal welzijn in zowel groeps-MBCT als online MBCT. In de groeps-MBCT werd ook gevonden dat deelnemers die aan het begin een minder goede werkrelatie rapporteerden, meer psychische klachten hadden. De verklaring zou kunnen zijn dat bij een minder goede werkrelatie deelnemers in groeps-MBCT minder actief deelnemen, waardoor ze meer klachten behouden. Bij online MBCT wordt er vanaf de start een groter beroep gedaan op de zelfstandigheid van deelnemers.

BeMind studie

De BeMind studie is een samenwerking tussen het Helen Dowling Instituut en Radboudumc. Het paper is gepubliceerd in Journal of Medical Internet Research.

Recente nieuws

Zo beoordelen cliënten onze zorg.

Bekijk hier de volledige resultaten uit ons tevredenheidsonderzoek. Onze zorg ook beoordelen? Dat kan op Zorgkaart Nederland.

Tevredenheid

Afname stemmingsklachten

Beveelt ons aan