u bent hier: Homepage Nieuws “Dit is het moment dat mensen gaan uitvallen”

“Dit is het moment dat mensen gaan uitvallen”

In 2020 volgden alle 83 verpleegkundig specialisten en physician assistants (deels in opleiding) van het St. Antonius Ziekenhuis de training Mentaal fit. Zes vragen aan Marjolijn Gerbens, manager van de St. Antonius Academie.

Sinds de training Mentaal Fit voelen 83 verpleegkundig specialisten en physician assistants van het St. Antonius Ziekenhuis zich meer een groep.

Wat maakte dat jullie dachten: dit moeten we doen?

“Ik zat op dat moment in de stuurgroep die zich bezighield met het ontwikkelen van eenduidig beleid op inzet, financiële onderbouwing en positionering van de verpleegkundig specialisten en de physician assistants. Door onze voorzitter kwam ik in contact met de Helen Dowling Academie. In eerste instantie dacht ik nog: wat kan deze samenwerking ons brengen? Maar na een superleuk en interessant gesprek met Renate Koers en Anette Pet dacht ik: dit is precies wat we nodig hebben voor deze zorgprofessionals.”

Wat was dat dan wat er nodig was?

“Dat 83 individuen een groep gaan vormen, samen optrekken in een stevige positionering. Tot nu toe was dat maar heel mondjesmaat het geval. Velen kenden elkaar niet eens. Terwijl ze sterker staan als ze een groep vormen. Sterker samen, maar ook in het formuleren van hun wensen voor het beleid wat wij samen met hen maken. Maar we wilden ze ook vooral in het zonnetje zetten. Laten zien dat we het werk dat zij doen heel erg waarderen en dat wij heel veel om ze geven. En in ze willen investeren om te zorgen dat we op een goede manier samen verder kunnen om onze patiënten de best passende zorg te bieden.”

Stonden ze er meteen voor open of kregen jullie te horen dat ze er eigenlijk geen tijd voor hadden?

“We hebben het natuurlijk wel over zorgmensen. Die denken per definitie: als het maar goed gaat met de ander. Dat is ook de reden dat Mentaal Fit zo’n prachtig product is. Juist deze doelgroep heeft ook af en toe de ruimte en tijd nodig  om zich bewust te worden dat ze er zelf ook mogen zijn, dat het bepalen van hun grenzen belangrijk is en om te leren daar niet over heen te gaan.”

En is jullie doel bereikt?

“Ja. Er is sinds de training meer sprake van een groep. Mensen zijn elkaar gaan leren kennen en trekken  meer samen op. De groep als groep werkt gewoon beter. Men is zich meer bewust van het belang om een eigen  duidelijke rol en positie in te nemen. En waar ze wel en geen invloed op hebben. Ze staan steviger in hun schoenen, weten waar ze voor staan en komen beter voor zichzelf op.”

Hoe waren de reacties van deelnemers?

“De training heeft hoog gescoord. Iedereen heeft het als zeer prettig ervaren om weg te zijn uit het ziekenhuis, even in een hele andere omgeving. Buiten je werkplek bezig zijn met je eigen ontwikkeling en met elkaar. Ook de inzichten en praktische handvatten waren van grote waarde. Het was totaal niet zweverig, zoals sommigen verwacht hadden.”

Wat doen jullie om het vast te houden?

“We zijn in gesprek met de HDA over een training voor leidinggevenden. Het is belangrijk dat iedereen dezelfde taal spreekt. Daarnaast is het goed om eens in de zoveel jaar op te frissen wat je hebt geleerd. Zodat het niet wegzakt. Dat zal ook zeker onderwerp van gesprek zijn bij een volgende afspraak met Renate. Want we willen natuurlijk wel Mentaal Fit blijven!”

Zou je anderen aanraden om deze training te volgen?

“Zeker. Ik heb dat al gedaan bij collega-ziekenhuizen. Dit is hét moment om je op te geven voor Mentaal Fit. Iedereen heeft op de top van zijn kunnen gewerkt. Doorgebuffeld. Want het moet, het moet. Dit is het moment dat mensen gaan uitvallen. Nu de cijfers dalen, komt de inhaalzorg om de hoek kijken en wil men dolgraag zo snel mogelijk alle mensen die moesten wachten helpen. Die inhaalslag, bovenop de zorg die gewoon doorgaat, vraagt zeker de komende anderhalf jaar veel van onze mensen. Dus dit is bij uitstek het moment om met zelfzorg aan de slag te gaan, want we willen allemaal dat deze toppers het volhouden.”

Recente nieuws

Zo beoordelen cliënten onze zorg.

Bekijk hier de volledige resultaten uit ons tevredenheidsonderzoek. Onze zorg ook beoordelen? Dat kan op Zorgkaart Nederland.

Tevredenheid

Afname stemmingsklachten

Beveelt ons aan